donderdag 14 februari 2013

weekmenu week 7-8

Weer een leuk groentepakket deze week:
- Uien
- andijvie
- paprika
- witte kool
- bieten

Omdat manlief een paar dagen niet thuis was heb ik van het vorige groentepakket nog de knolselderij over, dus die moet ook nog verwerkt worden in dit weekmenu. Vanmiddag gaan we de voorraad ook weer (gedeeltelijk) aanvullen met een ritje naar Duitsland en de molen.

Het weekmenu ziet er als volgt uit:
do: uiensoep met pitabroodje met vegje
vr: andijviepizza
za: knolselderijschotel
zo: Witte kool casserole
ma: Nasi (restverwerking)
di: zuurkoolstampot
wo: Bietenrisotto

De witte kool deed me denken aan een aflevering van De wilde keuken die ik vorige week zag.  In deze aflevering gaat het er over dat een boer zo weinig verdient op zijn kolen, maar dat de fabrikanten door het schoonmaken van de groenten, snijden en voorverpakken de winst opstrijken. Er wordt gesteld dat bijna niemand witte kool koopt en je ze ook niet in de winkel ziet liggen, maar dat het hoofdbestanddeel van een groentepakketten voor de nasi witte kool is, want lekker goedkoop.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

3 opmerkingen:

 1. Van een vriendin uit Denemarken heb ik wel 15 recepten voor witte kool. het wordt daar veel gegeten. Maar vaak zijn het inderdaad de boeren die erbij inschieten. vanwege de zo laag mogelijke prijzen. Ik wil gaan proberen zoveel mogelijk boerenwinkeltjes hier in de buurt te vinden en ze voor mezelf in kaart te brengen. Op die manier scheelt het mij geld ( want vaak wel goedkoper dan de super of gewoon beter) en de boer krijgt er beduidend meer voor.

  Vandaag lag ook het pakje in de bus. Heel erg bedankt. Ook voor de leuke Knippie erbij! Ik ga gelijk eens op zoek naar verkooplocaties. Ik ben er best enthousiast over.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gisteren heb ik bij lidl een witte kool meegenomen voor 79 cent. Geen geld inderdaad en van z'n kool eet ik een paar keer. Een keer roerbakken, stampot en in een kipstoofpotje. Vroeger nam ik nooit een kooltje, nu steeds vaker. Ook groene, chinese en spitskool. Lekker en goedkoop omdat ik er een paar keer mee doe. De boeren verdienen er helaas weinig aan. Terwijl de tussenhandel er rijk van worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Witte kool. Ik vond het in het begin een hele toestand omdat ik er nooit veel mee kookte. Inmiddels heb ik ook een aardig aantal recepten. Ik maak er ook regelmatig koolsalade mee. Daar kun je heerlijk mee variƫren. En het restantje werk ik regelmatig weg in de nasi. Helaas heb ik al een tijdje geen kool meer in mijn pakket gehad.

  BeantwoordenVerwijderen