dinsdag 19 februari 2013

Groene schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten

In mijn doelen voor 2013 staan er een aantal m.b.t. zelf maken van schoonmaakmiddelen en persoonlijke verzorgingsproducten.

Van het weekend heb ik een klein potje (afgewassen glazen potje van de paté uit het kerstpakket) gevuld met bicarbonaat waar ik nu al 2 dagen mijn tanden mee poets. Het smaakt een beetje zout, maar ik vind het niet vies, ik hou juist niet zo van de pepermunt smaak van de reguliere tandpasta. Je zou aan het bicarbonaat een druppeltje etherische pepermuntolie toe kunnen voegen voor de smaak. Manlief vond het wel vies, maar we hebben afgesproken dat hij het 2 weken probeert. De reguliere tandpasta is bijna op, maar als hij echt niet kan wennen, koop ik voor hem nog wel een tubetje.

De andere persoonlijke verzorgingsproducten als shampoo, douchegel e.d. wil ik ook gaan vervangen door meer natuurlijke middelen. Maar mijn voorraad is nog zo groot, dat ik dan wel een paar maanden/jaren verder ben.

Vandaag zag ik ook onderstaande uitzending van Kassa Groen. Daarin was te zien hoe Lana van Leeuwen haar eigen groene schoonmaakmiddelen maakt van marseille zeep, soda, baking soda (=bicarbonaat), azijn, afwasmiddel, olie en water. Op deze pagina vind je de receptjes van: gootsteenontstopper, vloeibare zeep, glasreiniger, allesreiniger, roestvrijstaalreiniger, toiletreiniger, reinigen van houten snijplanken en allesreiniger.

Omdat ik nog een hele voorraad heb van schoonmaakmiddelen, wacht ik nog even om die zelf te maken. Wel heb ik alle ingrediënten inmiddels in huis. Dus ik ben voorbereid.




En als laatste in de uitzending: wat is het milieuvriendelijkst: waterkoker of fluitketel.
Het antwoord is de fluitketel, omdat elektriciteit vuiler is dan aardgas. Tenzij je groene stroom gebruikt, dan is de waterkoker weer beter. En natuurlijk hebben wij groene stroom, heb zelfs 3 winddelen van een windmolen. Maar het is wel weer een dilemma. Mijn waterkoker heeft het bijna begeven. Hij lekt. Op zich is dat niet zo erg, want ik kook een liter water in 1x en die gaat dan in de thermosfles waar ik steeds water uit pak en als het op is weer nieuw kook. Maar wat doe ik als mijn waterkoker het echt begeeft? Toch maar kijken voor een fluitketel bij de kringloop? Scheelt wel weer een apparaat op het aanrecht, dat is ook wel prettig!

21 opmerkingen:

  1. Ik vind Kassa Groen een erg informatief programma. De tips zijn nuttig en alles wordt duidelijk uitgelegd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niet alles bv waterkoker vs fluitketel. Ik meeste stukje verbruik welke is zuinigst en waterkokers gebruiken soms zeer schadelijke metalen,levensduur hier met harde water kun je ieder 2 a 3 jaar een nieuwe kopen.

      Ook item over regenwater heel leuk dat bij fam jager goed werkt maar bij velen is dat niet zo eenvoudig net als een wasmachine op regenwater laten draaien.

      Eerder ook die ledlampen maar waarom geen meer budgetlampen erbij ik koop geen spaarlampen van meer dan 10 euro.

      leuk kassa groen maar vaak niet volledig

      Verwijderen
  2. Ik poets bijna nooit meer met reguliere schoonmaakmiddelen. Voor het dweilen van de tegelvloer gebruik ik nog wel groene zeep, maar verder poets ik bijna alles met zelfgemaakt schoonmaakmiddel (300 ml azijn, 400 ml water en een eetlepel afwasmiddel). Oh ja, afwasmiddel, die koop ik dus nog wel (eco). De wc poets ik ook met dat schoonmaakmiddel en 1x in de zoveel tijd gaat er toch wat chloor door voor het bleken, maar dat gebeurt echt nog maar sporadisch. Maar de wc wordt op den duur toch wel erg geel, en dat vind ik niet zo'n prettig gezicht.

    Ik begreep dat een kunststof waterkoker kleine plastic deeltjes kan lekken in het water, daarom hou ik het maar bij mijn fluitketel. En inderdaad, geen extra apparaat op het aanrecht.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Moet ik toch eens naar gaan kijken, dat Kassa Groen. Tandenpoetsen met bicarbonaat ga ik nu proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn tanden voelden glad en schoon aan. Ik zou zelfs kunnen doorslikken ipv spoelen, omdat ik bicarbonaat normaal tegen maagzuur gebruik.

      Verwijderen
  4. Sjouke als je het niet erg vindt ga ik die pagina met receptjes van Lana van Leeuwen kopiëren en op mijn blog zetten, zodat ik ze makkelijk kan terug vinden en ook kan delen met anderen..
    Ik ga straks even naar die uitzending kijken...ik vind kassa groen altijd heel interessant.
    Dank je wel om het met ons te delen!
    liefs

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Van mij mag je de receptjes delen hoor, ze zijn immers niet van mij maar van Lana

      Verwijderen
    2. Verbaasde mij wel dat Lana de kleren niet wast met deze fraaie goedkopen middeltjes.

      Verwijderen
  5. ik heb gisteren zelf vloeibare handzeep gemaakt van stukjes zeep en glycerine,hoeveel beter dat is voor het milieu is weet ik niet,maar ik gebruik in ieder geval wel minder plastic ,omdat ik elke keer dezelfde plastic fles gebruik die ik overhield van de laatste keer dat ik handzeep kocht en een paar gevonden pet flessen, in totaal maakte ik van een stuk zeep dat op mijn werk weggegooid werd, dus gratis en twee liter water en wat glycerine, 5 liter handzeep en eventueel kan ik het ook als douchegel gebruiken, de glycerine kostte 3 euro,maar daar heb je maar eetlepel van nodig dus het flesje is nog lang niet leeg.ik denk dat ik totaal dus minder dan 1 euro kwijt was voor 5 liter, ook een besparing voor mijn portemonnee dus.omdat het goed gelukt is ga ik zeker ook binnenkort zelf wasmiddel maken, schoonmaken deed ik al met baking soda en schoonmaakazijn en bij grote klussen met de stoomreiniger ,natuurlijk gebruik je daarvoor wel stroom, maar wel veel minder water en geen schoonmaakmiddel en om elke keer een emmer met sop te maken ,heb je ook warm water nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Handzeep maken met glycerine heb ik ook al eens over gelezen. Maar die glycerine nog niet in huis gehaald. Ik heb nog veel kleine hotelzeepjes die ik hiervoor wil gebruiken. Dus staat ook op mijn to do lijstje. Of glycerine milieuvriendelijk is weet ik ook niet.

      Verwijderen
  6. Ik zit ook al een tijdje te twijfelen of ik de waterkoker wel zal vervangen en dan de fluitketel ga gebruiken. Laatst lekte de waterkoker bij het kijkglaasje en mijn man heeft hem weer dicht gekit (dan kan 'ie weer een tijdje mee) en dat heeft me ervan bewust gemaakt dat die waterkokers wel heel erg regelmatig kapot gaan. Ik heb zitten rekenen dat we zo'n 5 jaar doen met 1 waterkoker doen. Ik vraag me af of ze bij Kassa Groen rekening hebben gehouden met de milieubelasting van het produceren van al die waterkokers. Met mijn fluitketel (een hele dure is dat geweest) kan ik mijn hele leven doen; die hoeft nooit vervangen te worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat weet ik ook niet of ze daar rekening mee hebben gehouden. Maar klopt wel wat je zegt, mijn waterkoker is denk ik ook pas een jaartje of 5 oud. Kitten zou ik misschien ook kunnen doen, hij lekt aan de onderkant.

      Verwijderen
  7. Bedankt voor de link (en) ! Je kunt ook kokosolie mengen met bicarbonaat en pepermuntolie (paar drupjes) en gebruiken als tandpasta. Ik gebruik kokosolie nu als creme voor mijn gezicht en lichaam (voorheen Weleda en toch zeer tevreden !)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Je moet niet je tanden elke dag met bicarbonaat poetsen ivm het tandglazuur. Hooguit 3 keer per week!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat heb ik ook wel eens gehoord, daarop heb ik ook eerst onderzoek gedaan. De informatie die ik heb gevonden is dat de zuren uit met name dranken en fruit je tanden aantasten.

      Tandpasta bevat ook meestal bicarbonaat. En op deze site van tandartsen wordt juist aangeraden om te poetsen met een tandpasta met bicarbonaat: http://www.tandartsplein.nl/dossiers/aandoeningen/tanderosie.html

      Ik zie dus geen reden om maar 3x per week te poetsen met bicarbonaat.

      Verwijderen
  9. Fluitketeltje van de kringloop tijdje geleden ook gezocht vondt ze erg duur en waren in mijn ogen geld niet waard dus nieuwe gekocht.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het is een beetje dubbel: met een waterkoker gebruik je stroom en dat kun je zelf opwekken. Met een ketel gebruik je gas en die voorraad is eindig. Ik heb ervoor gekozen over te stappen van een ketel naar een waterkoker (gekregen van een kennis, die had er twee) maar als de waterkoker stuk gaat, weet ik nog niet wat ik zal kiezen. PErsoonlijk vind ik dat Kassa Groen wat eenzijdige info geeft, je moet zelf wel helder blijven nadenken en je eigen keuzes maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Heb je ook je wasmiddel en wasverzachter vervangen? Wasmiddel maak ik zelf met Sunlightzeep en soda (supermakkelijk en heel goedkoop!). En ik gebruik schoonmaakazijn als wasverzachter. Ideaal!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Je kunt op internet leuke recepten vinden om zelf crème, lipbalsem of shampoo/ douchegel te maken met lamee crème emulgator en zetesol. Op mijn blog staat een link.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Van de week mijn eigen wasmiddel gemaakt. Helaas is dit geen succes geworden aangezien mijn wasmachine vol sop zat....

    BeantwoordenVerwijderen