maandag 25 februari 2013

Afval

Hier in de gemeente hebben we een afvalsysteem waarbij het scheiden van afval wordt gestimuleerd. We hebben een groene gft bak en een grijze bak voor het restafval. De ene week wordt de groene geleegd en de andere week de grijze. Je betaald per bak die je aan de weg zet.

Verder kan je bij de gemeentewerf en in het winkelcentrum veel afval apart inleveren: glas, plastic en drinkkartons. Papier wordt 1x per maand aan de weg opgehaald. Ook kunnen wegwerpluiers apart ingeleverd worden bij de gemeentewerf of het kinderdagverblijf.

Als je alles goed scheidt blijft er weinig restafval over voor in de grijze bak. Wij zetten deze bak dan ook zelden aan de weg. Zaterdag kregen we de afrekening van 2012 en ik heb die even tegen 2011 aangehouden. In 2011: 6x en in 2012: 7x. Omdat je ook betaald per lediging kan hier flink op gespaard worden. Je betaald per grijze bak lediging € 5,64.

De grijze bak gaat hier nog minder vaak aan de weg. Ik probeer het meeste gft in mijn bokashi te doen. Maar in de winter gebruiken we wel de groene bak en om al het grotere groenafval uit de tuin af te voeren. In zowel 2011 als 2012 stond deze 3x aan de weg, hier betaal je € 3,07 voor per lediging.

Dat je per bak betaald motiveert mij zeker wel om afval goed te scheiden. Maar toch merk ik dat in mijn buurt niet iedereen dat doet. Bij veel gezinnen zie ik de grijze bak elke 2 weken aan de weg staan. Of zouden die zoveel meer afval hebben? De grote van je huishouden en je consumptiegedrag speelt hier natuurlijk ook een belangrijke rol in.

Het verder omlaag brengen van de aantal legingen van de groene en grijze bak, zou misschien nog wel kunnen. Maar ik ben hier niet echt mee bezig. De besparing is gering. Wel probeer ik minder afval te veroorzaken en let op verpakkingen en of ik dingen kan hergebruiken. Ik heb inmiddels een verzameling potjes voor de jam die ik in de zomer wil gaan maken. En ook wc-rolletjes, eierdozen e.d. sparen we voor het knutselen. En zo zijn er nog wel meer dingen....

Wat me opvalt is dat vooral de sondevoeding van zoontje veel afval veroorzaakt. Elke dag een nieuwe slang,  2 plastic flesjes, en verpakkingen alles zit apart steriel verpakt. En dan nog wekelijks een pompdop, tussenstukje en spuitje incl. verpakkingsmateriaal. Ik stoor me weleens aan al het afval dat dit extra veroorzaakt, maar ik realiseer me in dit geval ook dat het gewoon niet anders kan en dat ik er dan maar niet te veel bij na moet denken en wat ik ka scheiden scheidt ik.

8 opmerkingen:

  1. Wij kunnen helaas alleen maar een totaal bedrag per jaar voor de bakken betalen. Dus of ik de bak nu elke 2 weken aanbied of niet, dat maakt dus niets uit.
    Jammer, want het zou een mooie besparing kunnen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Misschien een beetje laat maar in mijn woonplaats is er een speciale regeling voor medisch afval.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar heb ik hier ook naar geïnformeerd, maar dat is er helaas niet. Ach, over een tijdje zijn we er hopelijk toch vanaf!

      Verwijderen
  3. Hier in de binnenstad hebben we geen eigen kliko's, maar zo'n ondergrondse container waar iedereen het afval ingooit. Alleen papier en plastic wordt apart opgehaald. We betalen gewoon een vast bedrag per jaar voor afval, vraag me niet hoeveel... Ze zijn nu wel bezig met het invoeren van een pasjessysteem, dan ga je dus wel betalen per keer dat je er iets ingooit.

    Toch vind ik het betalen per keer dat je afval hebt/aan de straat zet ook weer niet ideaal... Ik heb toch een beetje het idee dat je daarmee alleen maar illegaal dumpen ergens in de hand werkt ofzo... Ik vind het een lastige kwestie, het is natuurlijk goed om mensen bewust te maken van hoeveel afval ze hebben door ze er voor te laten betalen. Maar zou het niet anders kunnen?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit lijkt mij een ideale manier. Wij hebben ook een keer in de veertien dagen de bak met restafval erbij staan. Die is dan wel vol. Dat komt ook omdat wij niet een afvalscheiding op die manier kennen. Dus alle plastic en dergelijke komt erin. En dan mijn eigen opruimwoede. Ik gooi afgelopen jaar heel veel weg..

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goed bezig Sjouke en over het medisch afval van je zoontje, zou ik vooral niet inzitten. Je gebruikt deze middelen tnslotte alleen omdat het strikt noodzakelijk is en niet voor je lol.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij betalen standaard iets van 200 euro per jaar voor de afvalstoffenheffing en verder niet apart per container. De grijze zetten we ook lang niet altijd aan de weg sinds we het plastic scheiden, dat scheelt echt. Luiers mogen in de GFT-bak, dus die zetten we wel regelmatig aan de weg, ook ivm stank.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Goed dat je jullie zo goed afval scheiden!

    BeantwoordenVerwijderen