zondag 21 oktober 2012

Margarine vs Roomboter

Ik eet niet vaak boter op brood, eigenlijk alleen als ik een boterham met appelstroop of als een keer eens hagelslag eet. Maar nu twijfel ik tussen het gebruik van margarine (en halvarine etc...) en roomboter.
Nu is roomboter een natuurlijk, onbewerkt product zonder e-nummers, maar het is natuurlijk wel vetter en dat zijn dan ook gelijk verzadigde vetten. Misschien niet zo handig als je net als ik een paar kilootjes wilt afvallen. Maar in de supermarkt heb ik een aantal verpakkingen van margarine en halvarine bekeken en die zitten vol met e-nummers. Op wikipedia vond ik een algemene ingrediëntenlijst van margarine:Plantaardige oliën en vetten, water, emulgatoren: sojalecithine, E471, droge melkbestanddelen, zout (0,4 %), conserveermiddel E200, voedingszuur E330, aroma's, kleurstof E160a, vitamine A, D, E. Niet echt iets waar ik vrolijk van word.

Verder vind ik nog op internet dat het gebruik van margarine en halvarine belangrijk is, omdat het bronnen zijn van vitamine A,D en E en onverzadigde verzuren. Het Voedingscentrum adviseert vrouwen 45 gram en mannen 50 gram margarine, halvarine of bak- en braadproduct te gebruiken per dag, waarvan (in verband met de voorziening van vitamine A en D) maximaal 5 gram in de vorm van olie. Aan deze hoeveelheid kom ik volgens mij echt niet. Misschien dat ik van de vier boterhammen die ik per dag eet er 1 max. 2 met halvarine besmeer. Maar ik zet ook wel eens vaker vraagtekens bij wat het voedingscentrum adviseert.

Omdat ik toch niet zo veel gebruik heb ik er nooit zo bij stilgestaan wat nu beter is margarine of halvarine. Maar sinds kort geef ik zoontje ook brood en wat smeer je er dan op? Op het voedingsvoorstel dat we hebben gehad van de diëtiste staat dieetmargarine, maar liever smeer ik er roomboter op. Hij heeft toch ondergewicht dus voor hem zal het niet zoveel uitmaken.

Op internet vind ik heel veel tegenstrijdige informatie en welke bronnen kun je nu geloven en welke niet? Mijn gevoel zegt dat roomboter beter is, als je het maar met mate gebruikt.

Wat smeren jullie op de boterham, roomboter of halvarine? En waarom?

31 opmerkingen:

  1. Roomboter gebruik ik alleen als ik cake of taart bak, omdat het daarvoor lekkerder is dan margarine. Op mijn boterham smeer ik halvarine en dat is eigenlijk omdat het een gewoonte is: ooit mee begonnen toen ik wilde afvallen en nu gebruik ik het nog steeds(zo ook magere melk). Roomboter bevat de verkeerde vetten en daarom gebruik ik het zo min mogelijk. Om te bakken gebruik ik vloeibare margarine of olijfolie. alleen kom ik zeker niet aan 45 gram per dag. Op een boterham smeer ik ca 5 gram en ik eet 2 boterhammen per dag. Dan zou ik 35 gram bij het diner moeten gebruiken... Beetje veel lijkt me!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb het geprobeerd met roomboter op brood: ik kwam dus echt wel aan! (ik had niks anders gewijzigd in mijn eten) Nu heb ik gewoon weer plantaardige, biologische (E-nummer vrije) halvarine op de boterham en van hetzelfde merk de boter om mee te bakken. Of ik bak in zonnebloemolie (bio). Roomboter doe ik wel eens door de stamppot als ik geen crème fraîche meer heb en het gaat in cake/wafels. Dat is de grasboter van Zuiver Zuivel (die ook hele lekkere en betaalbare yoghurt en vla hebben). Ook geen E-nummers.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben niet echt bang om aan te komen door het gebruik van roomboter ipv halvarine, want ik eet per dag max. 1 boterham met boter.

      Voor zoontje kan ik dus mooi alle boterhammen (alsof hij al bergen eet, misschien met moeite en gejuich van mij een halve boterham). Maar hij kan best wat extra onsjes gebruikn!

      Verwijderen
  3. Ow, en een kind met ondergewicht heb ik ervaring mee: het consternatiebureau raadde juist aan om roomboter te smeren op de boterham! Dus je komt je er idd van aan is de conclusie.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Daarover verschillen de meningen nogal. Wie heeft bedacht dat onverzadigde vetten gezonder zijn? De voedingsindustrie. Ze zijn er goed in geslaagd om mensen te laten geloven dat harde vetten, slechte vetten zijn. Iedereen roept dat na, zonder te weten waarom. Wat dat betreft zijn ze goed in hu opzet geslaagd.

    Ik gebruik altijd roomboter en kokosolie. Waarom? Misschien kan je iets met deze links:

    http://melchiormeijer.wordpress.com (aanrader!)

    En hier is er ook veel over te lezen:
    http://www.eetgoedvoeljegoed.com/

    En waarom wel roomboter:
    http://foodwatch.nl/laatste_nieuws/vraag_van_de_maand/augustus_2012/index_nl.html

    Verzadigde vetten zijn juist vreselijk belangrijk voor een kind in de groei, voor een goede ontwikkeling van de hersens en de organen. Er zitten stoffen in margarines die de opname van vitamine D uit andere bronnen weer blokkeren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dit dus.. :-) Fijn dat jij met wat onderbouwde bronnen komt, die had ik niet zo snel paraat. We denken er duidelijk hetzelfde over. ;-)

      Verwijderen
    2. Bedankt voor de linkjes, ga er van de week eens rustig voor zitten!

      Verwijderen
    3. Sluit me helemaal bij Valhalla aan! Roomboter bevat van zichzelf al de juiste hoeveelheden vit.A en D, die worden kunstmatig toegevoegd aan margarines. De site van Roosgoesgreen is ook heel informatief, google anders op Paleo eten en je slaat steil achterover van het Voedingsbureau/Consultatiebureau/diëtisten gebeuren.
      Groeten Marjolijn.

      Verwijderen
  5. Ik zou vooral op je gevoel vertrouwen en voor de roomboter gaan! Dat smeren we hier ook op brood, zeker bij zoontje!, en er wordt ook in gebakken icm olijfolie. Roomboter is inderdaad een natuurlijk, onbewerkt product dat geeneens een ingredientenlijst heeft en al die halvarine en margarine is gewoon ontzettend nepspul vol zooi. Ik heb wel eens gelezen dat het wat ingredienten betreft niet veel verschilt van plastic, no way dat ik dat dus ga eten.
    Ennuh, het voedingscentrum wantrouw ik bij voorbaat al, wordt zwaar gesponsord door de voedingsindustrie...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. hoi , margarine is zeer ongezond en puur vergif , ze willen je graag laten geloven dat margarine gezond en goed voor je is keek je al es naar de kilo prijs? en probeer eens iets vets te mengen met water gaat niet hé , dus wat zit er allemaal in om die troep samen te houden en de potjes die erin zitten zijn niet goed voor de natuur en voor ons (zeker niet voor de mannelijke eters naar vruchtbaar hij toe) mijn schoonvader 80j eet al heel zijn leven boter zuiver en gezond met mate en is kerngezond wijzelf man 47j ik 43kids 15 en 10 ook of olijfolie niemand heeft last van cholestorel overgewicht of wat dan ook maar wij eten veel volkoren liefst biologisch kinderen drinken nooit frisdrank soms sap aangelengd met kraantjeswater ze drinken melk thee of water met diksap chips zelden want zeer slechte vetten en smaakversterker!! mayo maken we zelf ketchup liefst bio en zonder suiker we gebruiken honing stevia of rietsuiker of oersuiker nog gezondere rietsuiker is dat verse cholademelk is ook zeer lekker je neemt een bodemtje water daar enkele repen pure chocolade (liefs fairtrade want anders kindslaven )laten smelten dan melk erbij liefst bio en rauwe en laten doorkoken !! zoeten naar smaak , als ze willen snacken een banaan in stukjes en een potje hagelsslag erbij en een vorkje ik kan nog zeer lang door gaan maar doe zo veel mogelijk zelf en geloof de reclame niet de meeste supers liggen vol met troep eet volkoren rijst pasta couscous brood bak zelf je brood maak zelf soep appelmoes jam (met vers fruit en niet uit blik zoals in de potjes en vol suiker)
    want ZE geven niets om jou maar ALLES OM HUN PORTEMONNEE alles zit vol suiker slechte vetten bloem kleurstof bewaarmiddel en smaakversterkers wat dacht van cellulose in gemalen kaas ?!!! dat komt uit boom in frankrijk mag het niet het zit in WC papier maar in mijn kaas neen bedankt! aardappelzetmeel lukt even goed daarvoor eet géén diepvriespatat eet verse gebakken in cocosvet en eet géén aardappelkroketten er zit géén echte aardappel in en puree uit zakjes echt niet saus ook niet neem géén kruidenmengeling want er zit E in en kost zo veel maak zelf je vegetarische burgers en zelf snitsels koop géén vlees in marininade want troep pasta saus zelf maken en kijk van alles naar de kg prijs want zoveel euro voor een potje salade waar maar als je geluk hebt40* vis kip of noem maar op in zit wat is de rest dan en geef zo weinig mogelijk onbijtgranen aan je kids vol suiker en troep leer ze havermout eten en muesli (sommige)kwark youhourt salades zelf maken sorry ik ben niet te stoppen maar salami van 20€/kg is heel normaal en er zit niets in alle ham zit namaak rook glucose stroop en veel E maar ze schrijven nu liever de naam voluit in plaats van die E de valserikken en keek je al hoeveel valse eieren er zijn en valse kaas eipoeder roompoeder en biogroenten en fruit ik wil je es een bloemkool klaarmaken ik ben zeker er is een wereld van verschil en waarom komt look uit CHINA en heeft ze géén smaak!! waarom zit er in bakkersbrood KLEURSTOF en verbeteraar gemaakt van varkenshaar en varkensvet etc etc vriendelijke groeten en toch nog een mooie zondag vanwege Jezebelle

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je betoog! Ben het er helemaal mee eens!
      Probeer ook veel zelf te maken en nu zoontje er is ben ik hierin zoveel meer gemotiveerd!

      Verwijderen
  7. Hier nog wat leesvoer ;)

    http://www.foodlog.nl/files/achtergrond/De_oermens_at_geen_Becel_Dagblad_van_het_Noorden_14_01_2012.pdf

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik eet zelf wel halvarine, omdat dat eigenlijk zo uitkomt...
    Bakken in olijf of zonnebloemolie.

    Kleine man krijgt hier roomboter zonder zout op brood, dat lijkt mij toch het gezondste!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Helemaal eens met de laatste paar reacties, roomboter is echt veel gezonder dan die chemische troep als margarine e.d.!
    Ook hier gebruiken we dus roomboter en kokosolie en olijfolie.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Geef mij maar roomboter, al was 't alleen maar omdat het een veul minder bewerkt product is dan al die smeersels (is het je al opgevallen dat de term margarine en halvarine minder gebruikt wordt, de industrie noemt het tegenwoordig broodsmeersel ofzo)
    En je hoeft er toch geen kiloos per dag van te smeren?
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hier nog een +1 voor roomboter. In mijn ogen zijn als die margarines & halvarines gewoon containers voor allerlei troep (en medicijnen als je kijkt naar de cholesterolverlagende effecten). Kijk eens in de supermarkt hoeveel soorten er zijn, en allemaal namen die nergens op slaan: Goede start, lekker op brood, Pro-activ! Allemaal verzonnen titels omdat met niet 'weet' wat erin zit.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. ook hier roomboter! Lekkerder, gezonder (want puur natuur en vol met vitamine A en D) en minder afval want niet in een plastic kuipje. Eet ze!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Het is niet origineel, maar ook ik ben voor roomboter. Liever echt eten dan rare, bewerkte producten. En inderdaad met mate. Bakken doe ik dan wel weer in olijfolie of arachide olie.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik dacht gelijk aan www.eetgoedvoeljegoed.nl, zij kan het heel goed uit leggen hoe het zit met de verzadige vetten, even tijd voor nemen om te lezen en je wil noooooit weer halvarine of margarine! Wij hebben altijd een pot met kokosolie en een botervloot met roomboter op de aanrecht staan, roomboter kan best op de aanrecht blijven staan(behalve als het te warm wordt) dan blijft het ook smeerbaar. Kokosolie raad ik ook zeer sterk aan zeker als je kindje een laag weerstand heeft, gebruik kokosolie ook tegen luieruitslag, eczeem, droge huid. Vanaf dat mijn zoontje 1 jaar oud was deed ik ook een teelepeltje extra virgin kokosolie in zijn flesjes, veel beter dan een davitamontje. En ook voor jou is kokosolie zeer geschikt als je zou willen afvallen, kokosolie verhoogt de vetverbranding! Extra virgin kokosolie is duur maar één van de meest gezonde voedsel op aarde, ja dat durf ik wel te zeggen! Veel Succes :)!

    Groeten Fia

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je tip ove kokosolie, mijn interesse is zeker gewekt. Ik ga van de week mij er eens in verdiepen en op de site kijken die je noemt!

      Verwijderen
  15. Wat een berg aan reacties, volgens mij heeft een blogje me nog nooit zo veel reacties opgeleverd. Allemaal bedankt hierover. Als ik het zo lees klopt mijn gevoel om lekker roomboter te gaan smeren. Ik kies dan wel voor de biologische en zoutloze variant. En ook veel reacties over kokosolie, goede tips. Bedankt! Ik kook verder met olijfolie en cakes e.d. gebruik ik altijd roomboter. Dus ik ben volgens mij goed opweg, als ik jullie reacties zo lees. En nog wat leuke linkjes genoemd als leesvoer voor de avonden de komende week!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Als kind al ging ik bij mijn oma een boterham met roomboter eten. Veel lekkerder dan een snoepje.Dat heb ik mijn hele leven volgehouden. Gewoon een schraapje roomboter of de laatste jaren kokosolie. En olijfolie voor bakken en over de groenten.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Roomboter of kokosolie. En ik ben evengoed het afgelopen jaar 17 kilo afgevallen. Dus daarvoor hoef je het niet te laten...

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Een heel interessant nieuw boek op dit gebied is "De voeselzandlopen" van Kris Verburgh. Hij schijft o.a. over de negatieve invloed van Koolhydraten en vetten. Zeer interessant, is op basis van grootschalig wetenschappelijk onderzoek. Roomboter is inderdaad ook volgens hem veel beter dan margarine. Overigens beschrijft hij ook de zeer nadelige invloed van zuivelproducten. Ik ben zelf erg nuchter, maar vind het boek zeer overtuigend. Echt een aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ook hier roomboter. Alleen heeft manlief liever niet dat ik er in bak, het verbrandt nogal snel. Dus wissel ik vaak af met olijfolie, of ik gebruik beide. Maar kokosolie gebruik ik ook, of arachideolie. Maar NOOIT margarine!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik houd niet van boter, dus ik smeer er niets op. Van kleins af aan eigenlijk al niet. Verder frituur ik in zonnebloemolie en bak ik in olijfolie. Voor jus oid gebruik ik wel gewoon margarine, voor b.v. kruidenboter weer roomboter.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik heb nog NOOIT in mijn leven margarine of halvarine gekocht, ik lust het namelijk niet! Als baby vond ik het kennelijk al smerig... Al jaren roep ik dan ook dat het net plastic is, en dat is het chemisch gezien ook bijna... Ik bak en braad in natuurzuivere producyen als bio roomboter, bio kokosolie en olijfolie. Natuurlijke en eerlijke producten. Op brood smeer ik trouwens niets. Eet smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ik denk zelf dat roomboter veel minder slecht is dan wordt gedacht. Misschien kom je er iets van aan, maar dat is vaak minder slecht dan al die toevoegingen die je binnenkrijgt bij halvarine of margarine. Ook twijfel ik regelmatig aan het voedingscentrum omdat ik het idee heb dat ze de spnsors willen promoten.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Geen chemische margarine, geen chemische halvarine en geen roomboter! Geen E-nummers, geen zuivel, wel biologisch en 100% plantaardig. Als de natuur had gewild dat je kind meer zuivel binnen zou krijgen dan moedermelk dan had ze dat wel geregeld. Koemelk is voor het pasgeboren kalf (dat meteen naar de slacht mag), niet voor de mens! De enige reden dat mensen denken dat het belangrijk is voor hun kind of voor zichzelf is dat calcium en vitamine D, enz. genoemd worden in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. En dat Voedingscentrum zegt zoals je zelf al zegt, wel meer... Een door Melkunie gesponsord (!!!) onderzoek van de Universiteit Wageningen naar de effecten van melk, werd veel positiever door de Universiteit van Wageningen naar buiten gebracht dan uit het onderzoek bleek. Melkunie is een grote geldverstrekker aan de UW... Ook grote lobby bij en belangenverstrengeling van onderzoekers van de UW, enz. Uit andere onderzoeken blijkt ook nog eens dat melk juist slecht is voor de gezondheid. Het zuur in melk ontkalkt je botten, méér dan er calcium zit in melk. Baby's kunnen lactose goed afbreken, volwassenen niet of minder goed. Gewoon logisch nadenken hoe de natuur iets bedoeld heeft... geen zuivel als je de zoogtijd voorbij bent (en bedankt namens de gepijnigde dieren uit de vee-industrie!) en zeker geen chemische middelen gebruiken. O.a.: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/2922664/2011/09/21/Wageningen-Universiteit-past-lovend-persbericht-over-melk-aan.dhtml

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat geweldig om te lezen dat zoveel andere mensen ook zeer bewust zijn van alle criminele praktijken van de medicijn en voedingsindustrie. Ik gebruik wel zuivel producten, maar alleen van bio dynamische afkomst. Ik hou erg van de smaak en dat is toch ook een beleving voor de gezondheid........

      Verwijderen