maandag 8 oktober 2012

Beter sparen dan extra verzekeren

Vandaag las ik dit artikel op Nu. Ik zelf ben ook van mening dat je in de meeste gevallen beter kan sparen dan je extra verzekeren. Onze tandartsverzekering hebben we al jaren op de laagste categorie staan  € 97,-- p.p. per jaar = € 194,-- totaal. We hebben niet zo vaak wat aan onze tanden. We gaan naar de halfjaarlijkse controle en meestal wordt er dan een beetje tandsteen verwijderd en af en toe een gaatje gevuld. Ik heb de kosten van de afgelopen 2 jaar bekeken en met de aanvullende verzekering die we nu hebben krijgen we daar bijna alles vergoed. En zijn we door ons te verzekeren goedkoper uit. Maar ik moet voor volgend jaar maar weer eens dezelfde rekensom maken.

Bij de aanvullende zorgverzekering is het denk ik anders. Afgelopen jaar verwachtten we heel veel kosten te maken en dat is ook gebeurd. We namen daarom het meest uitgebreide pakket € 1.124,-- p.p. per jaar = € 2248,-- totaal. En dit bedrag hebben we er denk ik niet uitgehaald. We hebben ca. € 800,-- aan kosten gedeclareerd en daarnaast zijn er denk ik nog wel wat kosten rechtstreeks door de verzekeraar vergoed. Vorig jaar heb ik eind december nog snel de aanvullende verzekering verhoogd, omdat we toen wisten dat zoontje z'n eerste levensjaar veel in het ziekenhuis zou liggen en extra zorg zou nodig hebben. De fout die ik hierbij maakte is dat ik voor ons allebei het meest uitgebreide pakket afsloot, maar het blijkt dat als 1 ouder dit pakket heeft, het kind automatisch ook  de meest uitgebreide verzekering krijgt. Manlief heeft naast een bril eigenlijk nooit zorgkosten, dus dit jaar maar gelijk 3 nieuwe brillen genomen, waarvan 1 zonnebril, omdat de betaalde er toch zoveel mogelijk uit te hebben. Ook verbleven we minder in het Ronald mc Donaldhuis dan gedacht (gelukkig). We declareerden € 390,-- terwijl we maximaal € 600,-- konden declareren.

Als ik de nieuwe polis binnenkomt ga ik eens goed naar de aanvullende verzekeringen kijken. We verwachten volgend jaar niet veel zorgkosten. De gezondheid van zoontje is gelukkig heel erg vooruit gegaan en de kosten die we nu nog maken worden bijna allemaal vergoed uit de basisverzekering. Manlief kan voorlopig vooruit met z'n brillen. De kosten die ik maak; doktersbezoek en medicijngebruik worden allemaal vergoed uit de basisverzekering. Wel is het zo dat ik altijd het volledig eigen risico moet betalen. Dus hiervoor moet ik wel geld reserveren.

Het eigen risico omhoog zetten is ook een veel gehoorde oplossing om de verzekeringskosten te drukken. In mijn geval zal dat niet opgaan. Maar misschien is het voor manlief wel een idee, hij maakt immers bijna nooit gebruik van de zorg.

Daarnaast heb ik dit jaar al flink gespaard voor de ziektekosten(verzekering) voor volgend jaar. Verwachting is dat er eind van dit jaar € 4000,-- in die pot zit. Daar betaal ik dan de verzekering in 1x mee, want dat scheelt weer 3%. Het overige is dan voor de kosten die niet worden vergoed en het verplichte eigen risico. Ik hoop met dit bedrag toch wel uit te komen. Zo niet, zal ik volgend jaar toch een groter bedrag maandelijks moeten reserveren. Nu reserveer ik ca, € 325,-- per maand.

2 opmerkingen:

  1. Ik las het artikel ook. Wij gaan volgend jaar ook eens kijken naar de aanvullende verzekeringen, die kunnen wat mij betreft wel wat minder.

    Wat fijn dat het met jullie zoontje beter gaat!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook ik bekijk de premies jaarlijks, ben vorig jaar overgestapt naar een andere verzekeraar en als ik dat nodig vind doe ik dat dit jaar weer... Hopelijk blijft het goed gaan met je zoon! En natuurlijk ook met je man en jou :)

    BeantwoordenVerwijderen