zaterdag 20 oktober 2012

Wasbare luiers en billendoekjes

Nu zoontje inmiddels weer 4 weken thuis is en ik dus 4 weken achtereen (parttime) de wasbare luiers en doekjes gebruik kan ik er eigenlijk nu pas een goed oordeel over geven.

Ik gebruik de wasbare doekjes en luiers parttime, omdat als ik ergens heenga en voor 's nachts toch nog wegwerp verkies. Daarnaast is man niet zo'n fan van de wasbare luiers en komt kinderthuiszorg 2x in de week een middag en die wil ik niet met de wasbare luiers opzadelen.

Ik gebruik als wasbare billendoekjes Cheeky Wipes. Ik had deze besteld via een site, maar bij aankomst bleken de doosjes kapot. Na een mailtje kreeg ik een paar weken later alsnog nieuwe doosjes, die er ook een stuk degelijker uitzagen. Misschien hadden meer mensen last van kapotte doosjes? Ik vind de wasbare billendoekjes heel erg fijn. Ze vegen lekker veel in 1x weg, voor een flinke poepluier heb ik maar 2 hooguit 3 doekjes nodig, terwijl bij wegwerp dat er soms wel bijna 10 zijn. De doekjes ruiken best sterk, er gaan 4 druppels geurolie in het bewaarbakje. Manlief vindt die sterke geur wel fijn, ruikt hij de poep minder. De doekjes gaan na gebruik in het andere doosje waar een waszakje inzit en andere olie. Er zitten 25 doekjes bij de set, dat is ruim voldoende. Er wordt geadviseerd na 2 dagen de doekjes te wassen, ook de schone, maar meestal doe ik dat na 3-4 dagen, want dan ben ik pas door de doekjes heen. Dus wat betreft de doekjes ben ik helemaal om. Ik heb de zakjes voor onderweg nog niet geprobeerd, maar dat ga ik denk ik van het weekend doen.

Wat betreft de wasbare luiers heb ik nu 3 soorten:
De Tots Bots Easyfit 2012, 5 stuks
De Itti Bitti AIO, 3 stuks
De oude versie van de easyfit van Tots Bots, 2e hands en aanbieding, 6 stuks

In totaal heb ik nu dus 14 wasbare luiers. Omdat ik ze afwissel met wegwerpluiers hoef ik maar 1x in de 3-4 dagen te wassen (dus gelijk met de doekjes). De eerste weken lekte zoontje best vaak door. Hij heeft nogal slanke beentjes en daardoor sloten de luiers niet goed aan. Nu hij wat is aangekomen heb ik sinds deze week geen lekkage meer gehad. Ik wilde al bijna de handdoek in de ring gooien.....

Ik vind de wasbare luiers best fijn in gebruik. Het zijn allemaal Al in One luiers, dus geen gedoe met inleggers e.d. hoewel je die nog wel kan gebruiken voor bijvoorbeeld 's nachts. Wel gebruik ik de wegwerp inlegdoekjes. Ik knip ze doormidden, want ze zijn erg groot. Wel merk ik dat ik iets vaker moet verschonen en bij dunne ontlasting heeft zoontje eerder last van rode billen. Toch ga ik ze voorlopig nog niet gebruiken voor onderweg en 's nachts, dan moet ik eerst nog iets meer vertrouwen krijgen. Voor nu heb ik dan ook genoeg luiers. Mocht ik ze wel fulltime gaan gebruiken, dan ga ik nog eens op MP neuzen of het Dragen en Voeden forum. Een paar extra zijn dan wel handig.

Zoontje poseert


7 opmerkingen:

 1. Wat interessant die billendoekjes? Mag ik vragen waar je ze besteld hebt? Wat fijn dat je zoontje aankomt! Sterk ventje zoals hij zijn nek optilt :).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ze besteld bij mama-i: http://www.mama-i.com/cheeky-wipes-maxi-kit-terry-badstof-blauwe-doekjes.html
   Op Youtube zijn diverse filmpjes te vinden over hoe het werkt!
   Het is best prijzig, maar hier gaat er bijna een pak billendoekjes per week doorheen, dus na een jaartje heb je het er zeker wel uit!

   Verwijderen
 2. Wat een leuke foto. Fijn dat het goed met hem gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Sjoukje,

  Inmiddels verkoop ik ook wasbare luiers! De site is een maand live. Binnenkort nog meer wasbare doekjes! Nu al complete pakketten of voordeelpakketten om te proberen. Daarnaast veel info, ook over kosten in vergelijking tot wegwerp.
  Verder kies ik voor kwaliteit, na het zelf gebruikt te hebben, nou ja, mijn kinderen dan, en voor etisch gemaakte luiers.
  Die oude versie van Tots Bots wordt niet meer verkocht, maar ik heb wel de vergelijkbare versie in bamboe en kan die eventueel ook in katoen of biokatoen bestellen!
  Mocht je mensen weten die interesse hebben, of je wilt een luiertje proberen, laat het dan even weten, dan stuur ik er 1 op?
  vr. groet, Rianne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi,

  Hier een aanstaande mama die heel bewust en kritisch de voorgestelde uitzetlijst doorneemt ;)
  Ik ben al om als het gaat om de voordelen van wasbare billendoekjes. Maar.. hoe zit dat met de hoeveelheid poep die je wegveegt per keer? Spoel je de doekjes dan eerst uit? Of meteen in het bakje? En dan met poep en al in de wasmachine? Is ook niet zo fris toch...? Ben erg benieuwd hoe iedereen hier mee omgaat!

  Groetjes Gonneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Gonneke, gefeliciteerd met je zwangerschap! Ik gebruikte papiereninleggers in de wasbare luiers. Daarmee veegde ik bij het verschonen al de meeste poep weg en die gooide ik in de container, hoewel ze volgens de verpakking ook door de wc gespoeld kunnen worden. Aan de doekjes zat dan niet meer zoveel poep, als er el veel aanzat, hield ik ze boven de wc en spoelde een keer door, dan spoelde het meeste er wel af. Er zit dan niet meer zoveel poep aan de luiers als ze in de was gaan. Verder liet ik de was altijd voorspoelen en gebruikte ik een speciaal hygiƫnisch wasmiddel van TotsBots.

   Verwijderen