Een paar jaar geleden toen de broodbakmachine ineens een rage was, moest ik er natuurlijk ook één hebben. Ik was nog niet aan het consuminderen geslagen en kocht deze gewoon nieuw in de winkel voor ongeveer 50 euro. Wel één uit de aanbiedingen en van cadeaubonnen die ik had gekregen. Maar nu zou ik het toch anders aanpakken, als ik dat ding echt perse wilde hebben zou ik eerst bij de kringloop en marktplaats kijken.
Ik gebruikte de broodbakmachine een keer of 10 en toen belandde hij in de kast. Al enige tijd dacht ik er over om zelf brood te gaan bakken. Ik koop het liefst biologisch brood, maar dat is vrij prijzig € 2,49. Daarnaast hebben ze die helaas niet in de volkoren variant. We eten in de week gemiddeld 3 broden en om de kosten te beperken kocht ik dus meestal 1 biologisch brood en 2 andere broden. In die andere broden zitten allemaal E-nummers en andere onbekende ingrediënten. En dat wilde ik toch het liefst anders.
Dus dit weekend de broodbakmachine maar weer uit de kast gehaald en een brood gemaakt. Het eerste resultaat zag er niet echt mooi uit. Hij was ook nog niet helemaal gaar, dus heb hem nog 20 minuten in de oven gedaan. Ik heb dit recept gebruikt, maar dan alles gehalveerd. Het brood was niet goed gerezen, maar smaakte prima.
Ik heb de gebruiksaanwijzing maar weer van internet gedownload om de recepten die daar in staan maar eens te proberen, misschien geven die een beter resultaat. Er stonden ook nog wat tips in zoals dat je de gist niet direct op het water moet strooien. Dat had ik de vorige keer wel gedaan, dus misschien was het daarom niet goed gelukt.
In alle recepten wordt melkpoeder gebruikt. Waarom eigenlijk? Ik heb het in ieder geval niet in huis en wil het ook niet kopen. Ik heb het recept voor Italiaans kruidenbrood gemaakt en de melkpoeder vervangen door koffiemelk en dezelfde hoeveelheid minder water gebruik. Het resultaat was geweldig, zowel uiterlijk als smaak:
Het recept:
1½ lb (680 g)
water 1 1/8 kopje
magere melkpoeder 2½ el
zonnebloemolie 2½ el
suiker 2¼ el
zout 1½ tl
hard witbroodmeel 3 kopjes
gedroogde marjolein 1½ tl
gedroogde basilicum 1½ tl
gedroogde tijm 1½ tl
snelwerkende gist 1¼ tl
Ik zou ook wel eens een brood in de oven willen bakken, dus ben al enige tijd opzoek naar een goedkoop broodbakblik, maar helaas tot op heden nog niet kunnen vinden.
Volgend weekend ga ik 2 andere recepten proberen uit de gebruiksaanwijzing: kaas- uienbrood (voor bij de soep) en fijn volkoren.
Ik ben Sjouke (38 jaar), woon samen met Alex, Dirk (dec 2011) en David (april 2017). We proberen sinds 10 jaar te (be)sparen en daardoor zijn mooie dromen uitgekomen als verre reizen maken en minder werken om thuis te zijn bij onze zoons. We willen niet meer meedoen aan de renjerot maatschappij en het materialistisch exhibitionisme. We proberen groener te leven, minder te consumeren en bewuster om te gaan met onszelf en onze omgeving. Lees op dit blog mee over hoe we dit doen.
woensdag 10 oktober 2012
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik bak mijn brood vaak zonder broodbakblik, maar er gewoon een bol van en bak het af. Dat gaat prima zonder blik.
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor de tip, dat ga ik vandaag ook mar eens proberen!
VerwijderenZo, dat broodje ziet er goed uit zeg! Leuk dat je bbm weer in gebruik hebt genomen.
BeantwoordenVerwijderenHuisvlijt
Hoi Sjouke,
BeantwoordenVerwijderenDat recept voor Italiaans brood ziet er goed uit! Dat ga ik zeker eens keer zelf ook proberen. Je kunt ook een glazen ovenschaal (langwerpig in de vorm van een cakeblik) gebruiken om brood in te bakken. Dat werkt ook prima. Een cakevorm zelf werkt op de een of andere manier niet goed. Bij de Action heb ik laatst voor ongeveer 4 euro een echt zwarte broodbakblik gescoord. Het is wel minder geschikt voor kleinere broden. Broden vanaf 750 gram bloem werken hier beter bij.
Groetjes
Alesig
Bedankt voor de tip. Helaas ook niet echt een ovenschaal in die vorm, maar wie weet zie ik zoiets een keer bij de kringloop. Maar bij Action ga ik zeker eens kijken.
Verwijderen