donderdag 18 oktober 2012

Winddelen kopen?

Vandaag kreeg ik een leuke mail van de Duurzame Waardekaart over een eigen stukje windmolen kopen. Dit wekte gelijk mijn interesse. Al langere tijd denk ik over het aanschaffen van zonnepanelen, alleen lukt het me maar niet manlief hiervan te overtuigen. Hij denkt dat we hier niet de rest van ons leven blijven wonen en of je dan de aanschafprijs eruit haalt? Daarnaast vindt hij het lelijk en denkt hij dat het veel onderhoudskosten met zich meebrengt.

Maar een stukje windmolen kopen dan? Daar had hij niet echt een mening over en vindt dat eigenlijk wel prima. Ik ben me dus eens gaan inlezen op de site waarnaar werd gelinkt van de Windcentrale.

Een winddeel kost € 351,-- en levert 500 kWh op aan energie gedurende 16 jaar. Vanaf 2013 wordt deze stroom dan geleverd en moeten er nog maandelijkse onderhoudskosten worden betaald ca. € 1,40 per maand per winddeel. Daarnaast blijf je nog wel de energiebelasting betalen.

Op de site staat een rekentool wat het je kan opleveren en wat je terugverdientijd is. Door je jaarverbruik te delen door de opbrengst per winddeel 500kWh), maal 85% en dat naar beneden afgerond, krijg je het maximum dat je kunt aanschaffen. In ons geval zou dat 3 winddelen zijn. Hiermee heb ik een berekening gedaan wat het mij zal opleveren als de energieprijs gelijk blijft; dat zou mij een winst van € 318,-- opleveren een rendement van 4,2% en een terugverdientijd van 10,3 jaar. Maar als de energieprijs de komende jaren gemiddeld 3% stijgt ziet dit plaatje er al heel anders uit: € 825,-- winst, rendement 8,4% en een terugverdientijd van 8,3 jaar. Je kan zelfs nog een berekening doen voor als de energieprijs gemiddeld 6% stijgt de komende jaren, maar die cijfers vindt ik iets te rooskleurig, daar wil ik mijn beslissing niet op nemen.

Ik vind het een heel goed initiatief en een goed alternatief t.o.v. de zonnepanelen. Daarnaast zit er volgens mij weinig risico aan en zou je de delen na 2 jaar evt. weer kunnen verkopen. Door bij het aanmelden mijn waardekaart nummer in te vullen, krijg ik ook nog eens deze kaart 16 jaar lang gratis. Mocht je ook interesse hebben, dan kan ik je mijn waardekaartnummer mailen, dan krijg je deze kaart ook. En ik maak daarmee kans op een zonneboiler, waarmee ik ook mijn gasrekening kan minimaliseren.

Ik ga er nog even een nachtje over slapen. Het is toch een investering van € 1053,--


10 opmerkingen:

 1. Daar heb ik laatst ook naar gekeken, idd, interessant! ik dacht eigenlijk dat de termijn al verstreken zou zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb er ook naar gekeken. Ik wil nog wel uitzoeken hoe het zit met verhuizen. We blijven hier zeker niet nog 16 jaar wonen.
  Ik ben al een tijdje aan het zoeken naar zoiets als dut, omdat zonnepanelen nu zeker geen optie zijn. Ik moet het allemaal nog eens goed uitzoeken en doorrekenen. Het is mogelijk een geweldig doel voor mn verjaardagsgeld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Lottebees,

   Als je gaat verhuizen maakt dat niks uit voor je winddelen, de windmolen blijft immers op zijn plek staan. Dit is dus het grote voordeel t.o.v. zonnepanelen.

   Ik ga mijn verjaardagsgeld er ook insteken. En ik vind het een goede investering voor mijn spaargeld, het levert me meer op dan het op de bank zetten.

   Succes met verder uitzoeken!

   Verwijderen
 3. Ik heb er ook naar gekeken, maar merk wel bij mezelf dat ik wat moeite heb met dingen voor zo'n lange tijd vastleggen. Een zonnepaneel is dan voor mij weer anders, omdat dat daadwerkelijk op m'n dak ligt. Maar ik heb er weer nooit bij stil gestaan dat je dan dus inderdaad eigenlijk wel in het huis moet blijven wonen. Iets om over na te denken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, daar heb ik ook wel over nagedacht iets vastleggen voor zo'n lange tijd. Maar ik wil al tijden iets met mijn spaargeld doen en je krijgt zo weinig op de bank ook voor kortlopende deposito's. Bij mij gaat het om een bedrag van € 1053,-- dat vind ik nog wel te overzien. En het geeft een goed gevoel zo'n duurzame investering en dat je de komende 16 jaar ongeveer weet waar je aan toe bent qua stroomkosten. Al weet je natuurlijk niet wat de energiebelasting doet en of de onderhoudskosten inderdaad maar € 1,40 per maand blijven.

   Verwijderen
  2. En wat mij nog over de streep heeft getrokken is dat je de winddelen na 2 jaar weer kunt verkopen.

   Verwijderen
 4. Alleen jammer dat de energieprijs omlaag gaat komend jaar, de terugverdientijd wordt dus langer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat ik ervan heb gelezen wordt alleen het gas goedkoper in 2013, maar ik kan het mis hebben. Ik vind het een goede duurzame investering en fijn om te weten dat mijn elektriciteitsprijs enigszins vaststaat voor de komende 16 jaar. Als de windmolen langer mee gaat dan 16 jaar wordt het nog voordeliger.

   Verwijderen
 5. Ik smacht al jaren naar zonnepanelen, en lees dit met interesse. Klinkt als een interessante mogelijkheid!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt voor je informatie. Ik wilde er meer van weten.

  BeantwoordenVerwijderen