zondag 24 juni 2012

Milieuvriendelijke billendoekjes

Al een tijdje ben ik op zoek naar milieuvriendelijke billendoekjes die geen chemische stoffen bevatten en ook nog betaalbaar zijn. Maar de meeste eco doekjes zijn 3 tot 5 euro per pakje, mij iets te gek. Dus gebruik ik nu altijd de sensitive variant van de diverse aanbiedingen; kruidvat, etos etc...maar ja die bevatten nog steeds chemische stoffen.

Vandaag kwam ik een op een website "Cheeky Wipes"  tegen. 


alttekst nog niet aanwezig

Het zijn katoenen badstof doekjes met handige bakjes voor schone en vuile doekjes en 2 meeneem zakjes. Ook zitten er 2 etherische oliƫn bij, 1 voor de schone doekjes en 1 voor de vuile doekjes. En in het vuile bakje en zakje zitten waszakjes, dus je kan het zo in de wasmachine stoppen.

Het lijkt me wel iets. Natuurlijk kan je zelf iets soortgelijks maken, want dit pakket is vrij prijzig: € 45,--. Maar ja, soms ben ik toch een beetje van het gemak....en dat met de waszakjes lijkt me wel erg handig!

Ik heb nog wel een stapel hydrofiele washandjes liggen die ik evt. als extra doekjes kan gebruiken, want er zitten er 25 bij het pakket, dat is misschien iets weinig?

Ik vond dit filmpje met hele handige uitleg over hoe het precies werkt:



Over een tijdje wil ik me ook eens gaan verdiepen in wasbare luiers. Dat was mijn eigenlijke plan, maar door alles rondom de geboorte en gezondheid van mijn zoontje even uitgesteld. Ik heb nu als moeder een beetje mijn ritme gevonden en denk dat ik over een paar maanden toch wel wil overstappen op wasbare luiers. Deze wil ik dan wel gaan combineren met wegwerp luiers denk ik. Thuis de wasbare aan, onderweg de wegwerp of zoiets....


6 opmerkingen:

  1. Mijn moeder had ook altijd wasbare luiers, dat moest vaak ook wel, want in die tijd hadden ze weinig geld en dan kun je ook niet allemaal plastic luiers kopen. Als ik zie wat luiers nu kosten, dan zou ik zelf toch ook sterk overwegen om katoenen luiers te gebruiken. Eventueel inderdaad met plastic voor onderweg, maar zeker niet voor thuis. Het is misschien wel meer werk, maar ik vind de kosten best heftig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die washandjes heb ik voor zoontje ook gebruikt toen ie baby was. Gewoon in de was met de handdoeken op 90 graden. Katoenen luiers wil ik ook gaan proberen voor de volgende. Bij zoontje niet gedaan omdat ik het de investering niet waard vond maar op een forum waar ik soms kom worden ze tweedehands erg goedkoop aangeboden. Ken je deze site? http://stormopzolder.nl/. Heel leuke luiers te koop :)

    Bij trekpleister heb je ook sensitive-doekjes die nergens naar ruiken, met heel weinig troep erin.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor de tip van die site. Ik ga eerst eens een consult aanvragen bij kaatje katoen. Omdat mijn zoontje nou niet een doorsnee maat heeft. Ik lees van anderen ouders van prematuren, dat de luiers dan niet goed zitten....
      Maar die site is zeker ook een optie!

      Verwijderen
  3. Die cheeky wipes zien er interessant uit! Wel behoorlijk prijzig helaas. Ik ben eigenlijk ook nog op zoek naar een goed alternatief voor de weggooi-billendoekjes. Ons zoontje is in februari geboren en we hebben in de kraamweek katoenen luiers (gewone die ouderwetse vierkanten lappen gekocht via MP) en hydrofiele washandjes gebruikt. Door omstandigheden zijn we daarna overgegaan op weggooi. Eigenlijk wil ik ook weer terug naar wasbaar. Ga ik binnenkort toch ook maar weer eens oppakken!

    Leuk blog heb je trouwens, ik ga je volgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. wij gebruiken washandjes en een teiltje met lauw water. De washandjes kunnen na de luierperiode gewoon naar de badkamer verhuizen. We wassen ze mee met de luiers. Hier met een tweeling om de dag een machine vol luiers, de andere dag draai ik gewone was en zo geraak ik er met al mijn was, elke dag een machine draaien (voordat we gaan slapen aansteken op nachttarief). Aanvankelijk gebruikte ik altijd de droogkast voor de luiers, maar nu hang ik ze gewoon op een rekje te drogen. Als ze niet buiten kunnen hangen, moet je dan wel wat reserve luiers hebben omdat het iets langer duurt om ze te drogen. Buiten gaat het natuurlijk vanzelf. Wij hadden in het begin minder luiers, tot ik vaststelde dat ik alsmaar moest wassen voordat de machine vol zat om toe te komen. Nu hebben we genoeg voor 4 dagen zeg maar, de helft gebruiken we 2 dagen terwijl de andere helft in de bak ligt/gewassen wordt/hangt te drogen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. oja en alles gaat stap voor stap; ik begon met wegwerp, stapte over op wasbaar met wegwerp voor onderweg en ook met de droogkast. Intussen enkel wasbaar en zonder wegwerp. Wij hebben speciale zakken voor onderweg en zo, maar vaak vergeten we die en dan is het toch in een plastic zak, gaat best hoor! En de droogkast wordt bijna niet meer gebruikt intussen, ben benieuwd wat de winter gaat geven op dat vlak.

    BeantwoordenVerwijderen