donderdag 21 juni 2012

De 2e auto gaat eruit!

De 2e auto gaat eruit! Of eigenlijk is het de 1e auto. Manlief en ik hebben allebei een lease-auto van het werk. Zijn auto rijden we alleen zakelijk. Mijn auto zowel zakelijk als privé, omdat mijn leaseregeling gunstiger is. Je hebt meer keuze vrijheid in welke auto je neemt (dus ook welk bijtellingspercentage je betaald), kan ongelimiteerd privérijden en als je onder het maandelijks lease-budget een auto uitzoekt krijg je het overige bedrag maandelijks uitgekeerd bij je salaris.

Zo reed ik in een goedkope 14% bijtelling auto, met maandelijks nog 52 euro bruto op mijn salarisstrook extra. Maar nu moet ik daar dus afscheid van nemen, per 1 juli staat alleen zijn lease-auto nog voor de deur, die we dan wel ook privé gaan rijden. We hebben hiervoor gekozen, omdat ik binnenkort onbetaald verlof ga nemen. De lease-auto-kosten lopen dan gewoon door en dat zou me dan heel veel geld per maand gaan kosten, terwijl ik de auto maar sporadisch gebruik. Gelukkig was de leasemaatschappij coulant en willen ze de auto kosteloos terugnemen.

Toch vind ik het wel een moeilijke beslissing. Ik zal er aan moeten wennen dat er niet altijd meer zo maar een auto beschikbaar is. Ik heb pas op 24e jarige leeftijd mijn rijbewijs gehaald, daarvoor deed ik alles met de fiets, het openbaar vervoer en de benenwagen. Maar nu ik zo aan een auto ben gewend zal het wel afkicken worden.

Ik ben nu aan het kijken naar een goede fiets waar ik zoontje ook op kan meenemen. Ik heb nu een soort tienerfiets, omdat ik niet al te groot ben, maar die is denk ik niet geschikt om een kindje op mee te nemen. Nu kan zoontje nog niet in een fietsstoeltje. Hij is pas 6 maanden (gecorrigeerd 4 maanden i.v.m. vroeggeboorte) en 4,7 kg. Dus zit ik misschien aan een fietskar te denken. Nu is zoontje niet erg makkelijk met vervoer. In de kinderwagen huilt hij vaak en ook in de auto, hoewel hij uiteindelijk vaak wel in slaap valt. De draagdoek is gelukkig een uitkomst. Ik ben bang dat hij straks in zo'n fietskar ook alleen maar huilt? En dat is niet prettig fietsen. Het is wel een dure aankoop (hoewel ik voor 2e hands zou gaan) dus ik zou het zonde vinden als het niks is. En ik moet dus ook een nieuwe fiets aanschaffen.

Nu scheelt het dat ik de afgelopen maanden een gedeelte van mijn bruto salaris heb gespaard, daar heeft het werk een regeling voor. Daardoor ontstaat een potje waar je de extra kosten van je auto mee kan betalen. Omdat ik eerst minder wilde gaan werken, maar de auto wilde houden heb ik dit gedaan. Nu zit er ruim 2300 euro in deze pot en krijg ik het eind dit jaar netto uitgekeerd. Dus denk dat er dan nog zo'n 1500 euro overblijft. Hiermee wil ik alles gaan bekostigen. De aankoop kan ik natuurlijk wel eerder doen, als dat het geld wordt uitgekeerd, we hebben immers genoeg andere potjes waar ik even uit kan "lenen". Misschien binnenkort eens langs bij een fietsenzaak voor advies. 

De buren hebben ook zo'n fietskar, misschien kan ik die eens lenen om proef te rijden? Of misschien willen ze hem binnenkort wel wegdoen. Hun jongste is nu 1,5 weet niet tot welke leeftijd zo'n fietskar handig is.
Ik ga de komende dagen eens op onderzoek uit en kijken wat het beste bij ons past.

Hebben jullie een fietsstoeltje, fietskar of bakfiets? Alle tips zijn welkom!!!

9 opmerkingen:

 1. De meeste kinderen vinden het geweldig op de fiets. Het natuurlijk ook heel anders dan de auto. Komt vast wel goed en mocht hij eerst wat tegensputteren, bedenk dan dat iedereen die kinderen heeft wel eens met een huilend kind heeft rondgelopen, gereden etc. Ook dat is allemaal goedgekomen, succes met je keuze!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is misschien een wat vreemd idee, maar ik zie wel eens mensen met zo'n fiets met een grote kist voorop. Zou je daar niet zo'n maxi cosi in kunnen zetten? Als hij dat ontgroeit, kun je alsnog een stoeltje plaatsen en die kist gebruiken voor boodschappen oid.

  Zelf heb ik geen kinderen, dus geen fietsstoeltjes oid, maar vroeger zaten we wel gewoon in een fietsstoeltje. Jongste voorop, de oudste achterop. Een bakfiets lijkt mij zelf ontzettend onhandig en ook best diefstalgevoelig, maar misschien valt dat mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is volgens mij verboden. Je moet kinderen vervoeren in een stoeltje wat wettelijk is goedgekeurd en het moet bevestigd zijn op de voorgeschreven wijze.

   Verwijderen
 3. Ik had een (tweedehands) fiets met een stoeltje achterop. Tot zoonlief daarin kon, heb ik met de wandelwagen alles gedaan. Ik heb geen rijbewijs zelf. Dus hebben wij één auto.
  Het stoeltje heb ik gratis gekregen van een collega van familie en hebben we weer doorgegeven. Nu heb ik een (nieuwe) transporter met krat voorop (handig!) en zoonlief een (tweedehands) fiets. Hij fietst gelukkig zelf nu. Mijn oude fiets was helemaal 'op' na een jaartje of vijf met hem achterop. Zeker als ze er zelf op gaan klauteren (toen had ik een beugel en een kussentje) vernielen ze je hele fiets!
  Ik ben ook maar 1.61 en heb nu een klein formaat genomen (weet even geen inches uit mijn hoofd, maar dat weten ze wel bij de fietswinkel).
  Ik heb er bewust voor gekozen mijn transporter (gazelle) te kopen bij de plaatselijke winkel. Ik kreeg evengoed korting en kan altijd terecht als er iets is en heb volledige garantie. Ze helpen me altijd prima daar. Ik ben een tevreden klant en laat ook een band snel even plakken als manlief niet bij de hand is. Ik kan niet zonder fiets, natuurlijk! Ook mijn tweedehands die daar vandaan kwam ben ik vaak goed mee geholpen. Die werd alleen te duur om te repareren op een bepaald moment.
  Een stoeltje voorop heb ik nooit mee om kunnen gaan, trouwens (dikke boobies ;). Hij ging dan ook vrij snel achterop. Zodra ze kunnen zitten, kunnen ze in een stoeltje. Of je voor zo'n korte tijd nog een kar moet nemen? Weet niet of jullie nog meer kinderen willen.... dan is het misschien wel een idee. Een nichtje van ons heeft zeker tot een jaar of vier in zo'n kar gezeten, trouwens. Ook handig als het regent!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb sinds kort een Kidcar Comfort, voor twee kindjes is die. Was 100 euro op MP en zo goed als nieuw. Even in de gaten houden dus, loont echt! Ik heb trouwens al die tijd met twee stoeltjes gefietst op een gewone opoefiets. En ook tochtjes van 25 km, kwestie van wennen.

  Ze vinden het helemaal geweldig. Nu is zoontje al wat ouder, maar die had ook een rothekel aan de kinderwagen om in te liggen en was gek op de draagdoek :)

  Fijn dat je bij je buren kan testen! Bij de Fietsfabriek hebben ze ook heel leuke moederfietsen en transportfietsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier een gewone fiets met fietsstoeltje (eerst voorop en later achterop maar achterop kan ook al als ze kunnen zitten). Ik gebruik mijn fietstassen voor de boodschappen maar heb wel een dubbele fietsstandaard laten plaatsen zodat de fiets stabiel staat. Heb ook nog het idee om een krat te kopen die je voor aan het stuur kan hangen zodat ik nog meer boodschappen in 1 keer met de fiets mee kan nemen. Vond die van MyBasket er wel erg leuk en handig uitzien. Zie ook veel ouders met zo'n fietskar die je achter je fiets hangt. Daar kun je je kindje eerst met een maxicosi in zetten en daarna met gordeltjes. Er is dan ook nog ruimte voor boodschappen en volgens mij zijn die karretjes ook goed betaalbaar. Een bakfiets lijkt mij zo onhandig (groot en lomp vooral ook omdat je niet altijd boodschappen mee wil nemen en behoorlijk duur). Veel succes met je zoektocht naar jouw ultieme vervoermiddel ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hier altijd gedaan met een stoel voorop en achterop. Ze kunnen je zadel eventueel nog iets anders op zetten mocht zoals ik wat meer ruimte nodig hebben tussen zadel en stoeltje. mijn schoonzus heeft zo'n fietskar gehad wat je ook van de fiets kon koppelen en dan kan gebruiken als wandelwagen. hier had ze van die schelpen bij gekocht voor toen ze nog babies waren, nu ze zes zijn zitten ze er ook nog weleens in maar gebruikt ze het meer om boodschappen mee te halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hadden voor ons zoontje de 'baby-mee'. Een beugel die je achterop de fiets monteert en waar de maxi-cosi in kan. Hij vond het geweldig, want hij kon alles zien! Zijn ook veel tweede hands te vinden op MP.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bedankt voor alle reacties en jullie ervaringen! We gaan binnenkort langs een goede fietsenzaak om nog meer informatie in te winnen.

  BeantwoordenVerwijderen