maandag 28 mei 2012

E-nummers wel of niet gevaarlijk?



Gisteren wilde ik gaan beginnen met het testen van de Sabra Mezze houmous. Eerst maar eens de verpakking en met name de ingrediënten uitgebreid bekeken, ja sinds kort wil ik echt weten wat er in mijn eten zit.

Wat mij gelijk opvalt is dat in alle 3 de varianten het conserveermiddel E202 zit (kaliumsorbaat). Volgens deze site moet je dit absoluut vermijden. Deze site geeft informatie over de gezondheidsrisico's: Kaliumsorbaat, synthetisch conserveermiddel, de volgende gezondheidsrisico’s zijn bekend: Gaat een chemische reactie aan met andere nitraten, veroorzaakt geboorteafwijkingen, astma, netelroos, neusverkoudheid, darmstoornissen.

Maar op de site van het voedingscentrum lees ik weer iets anders: is het afkomstig uit lijsterbes of natuuridentiek synthetisch conserveermiddel. Het werkt vooral tegen schimmels en gisten. Maart is meestal van synthetische oorsprong. Het wordt gebruikt in: kaas, mayonaise, sambal, sladressing en toetjes. Volgens het voedingscentrum zijn alle E-nummers door de overheid gecontroleerd en veilig bevonden. Een E-nummer biedt de garantie dat je er niet te veel van binnenkrijgt. Daarmee wordt rekening gehouden bij de productie van voedingsmiddelen die E-nummers bevatten.

Soms vraag ik me echt af wat je nu moet geloven als consument. De één zegt dat e-nummers geen kwaad kunnen, de ander van wel. Ik ben geen wetenschapper, dus ik weet het niet. Mijn man zegt dat ze alleen slecht zijn in hele grote hoeveelheden. Nou ja, wat zijn grote hoeveelheden. Ik heb even een rondje in de koelkast gemaakt en het zit dus in de knoflooksaus, sambal, curry, ketchup, mayonaise en zelfs in de roosvice die wij gebruiken. (soms staat er gewoon kaliumsorbaat op de verpakking ipv E202)

Mijn zoektocht op internet ging verder. Ik kwam op een site van de Wageningen Universiteit. Acceptable dagelijkse inname (ADI) wordt gezegd is : Tot 25 mg/kg lichaamsgewicht (ik mag dus meer met mijn overgewicht ;-)) Maar heb je bij kleine kinderen niet te snel een te grote hoeveelheid?
Verder op de site: Bijwerkingen: Bij de gebruikte concentraties zijn geen schadelijke effecten te verwachten. Een zeer klein percentage van de bevolking heeft last van pseudo-allergische reacties.

Maar hoeveel zit er nu in de genoemde producten aan E202, nou dat staat er dus weer niet op?????

Ik heb natuurlijk jaren lang, zonder me van eventuele gevaren bewust te zijn, wel kaliumsorbaat gegeten. Ik ga de producten die ik in huis heb met kalium sorbaat dan ook niet weggooien. Maar het maakt me er wel weer van bewust dat er dus veel voedingsmiddelen zijn, die gezond lijken, en waar dit dus in zit. En waarvan ik twijfel of het dus ongezond is.

Ik heb de workshop FOOD gevolgd van Meijke van Herwijnen (n.a.v. afvallen op natuurlijke manier). We moesten steeds 2 redelijk gelijken producten echt goed proeven. De ene variant was biologisch en natuurlijk in de andere zaten onbekende ingrediënten. Een voorbeeld: Optimel yoghurt vs biologische Yoghurt. Het bleek dat als je echt goed proeft de natuurlijke versie eerder bevredigd en de optimel variant eigenlijk heel chemisch smaakt en niet echt lekker is. Ook vertelde ze dat haar visie is om zoveel mogelijk producten te gebruiken waarvan je alle ingrediënten kent en zoveel mogelijk onbewerkt zijn. Als er onuitspreekbare ingrediënten inzitten is dat vaak een teken dat het erg bewerkt is en je het beter kan laten staan.

Helemaal obsessief vermijden ga ik niet doen. Wel ga ik weer beter op de ingrediëntenlijst kijken van de producten die ik koop.

Houmous is ook makkelijk zelf te maken (zonder E-nummers) en dan weet je precies wat erin zit, dus ik denk dat ik dat voortaan maar ga doen. Voor veel levensmiddelen zal er dus ook een goed alternatief zijn.

Geloven jullie in het gevaar van e-nummers? En letten jullie op wat je koopt?

12 opmerkingen:

  1. Ja ik let best wel op de e nummers. Ik vind het gewoon verontrustend hoeveel ervan gebruikt word. Dat kan gewoon niet goed zijn. Alles vermijden is lastig maar opletten kan geen kwaad toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. het zou ooit nog wel eens uitkomen,misschien over zo'n 100 jaar,de mens twijfelt aan de natuur...terwijl wij daar toch echt vandaan komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Verre reizen is slecht voor het millieu en gezondheid

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Sjouke wat denk je van de luchtvervuiling met je verre reizen?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. een handig boekje van Corinne gouget is een handig klein boekje . en er is een app.alle chemische toevoegingen zout of zoet zijn lichaams giftig. E651 mag je niet al te veel innemen. volgens deburo van de voeding kan dat niet als je de schijf van 5 volgt. maar ja ... het zit werkelijk overal in. mono glutomaat vetsin. en 47 andere benamingen waaronder aroma. het is een neurotoxine .je gaat er niet dood van meteen alleen heel langzaam word je dom. en dan de zoetstoffen. je kunt bijna alleen je eten zelf maken . en dan nog moet je oppassen welke middelen men heeft gebruikt als onkruid bestrijder. er wordt een oorlog gevoerd door de voedings industrie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mij is de voedingsindustrie vooral bezig zoveel mogelijk winst te maken door zo goedkoop mogelijke grondstoffen te gebruiken. En wij werken datzelf in de hand door zo min mogelijk geld uitte willen geven aan geod voedsel.

      Verwijderen
  6. Leuke blog post. Ik heb ernaar gelinkt in mijn eigen blog over ingrediënten in ons dagelijks voedsel: http://www.dotterde.com/blog/broodbeleg/surinaamse-ei-salade-van-johma/
    Ik heb het daar toevallig ook over Kaliumsorbaat en zo vond ik je blog.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wie is er bang van vitamine C (ja, ook een E-nummer)?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi, ik heb kaliumsorbaat opgezocht en kwam o.a. bij deze blog. We hadden veel aardbeien en ik maakte er jam van op de traditionele manier. Maar die werd erg zoet. Met geleisuiker speciaal kun je het suikerpercentage halveren, dan proef je tenminste weer aardbeien. En is de jam 1 jaar houdbaar. Maar in die geleisuiker zit dus kaliumsorbaat. Nu eten we niet zoveel jam, dus kies ikmtoch maar voor de minder zoete variant.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Sommige E-nummers zijn volkomen onschuldig, zoals E300, wat gewoon vitamine C is. Opletten dus wélk E-nummer erin zit. Bij de natuurvoedingswinkels kan je hummus e.d. kopen zonder conserveringsmiddelen. En veel kan je ook zelf maken. Dar moet je dan wel zin en tijd voor hebben en soms de juiste recepten.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Domme opmerkingen van anoniemen, hebben vaak eigen belangen zoals farmaceuten, vertegenwoordigers of medewerkers NVWA. Is eigenlijk de maffia van de overheid, net zoals onze overheid ook niet het beste met z'n burgers voor heeft, alle gezonde levensmiddelen worden verboden en de bewerkte rotzooi mogen wij hebben

    BeantwoordenVerwijderen