Ik ben nu een half jaartje bezig met zelf brood bakken. Daarvoor deed ik het weleens in het weekend, maar nu doe ik het wekelijks en wordt er vrijwel geen brood meer in de supermarkt gekocht.
Ik bak zelf brood omdat ik zo natuurlijk mogelijk wil eten, met zo min mogelijk toevoegingen. Het was even zoeken naar een goed recept, daar heb ik denk ik toch wel bijna een half jaar over gedaan. We hebben heel wat bakstenen gegeten, maar ook die kregen we best weg. Wel veel geƫxperimenteerd met kaasbroden, groente ciabatta's en mueslibroden die gek genoeg wel steeds goed lukten, maar een goed luchtig speltbrood kostte heel wat bloed zweet en tranen.
Totdat ik dit perfecte recept ontdekte. De eerste keer maken zag ik nog wel wat verbeterpuntjes: goed lezen, bij 2e rijzing folie met olie erover en dus geen vochtige theedoek waar bij mij alles aan bleef kleven. En ik kon het deeg beter in 2 porties verdelen, omdat het wel hele grote broden werden die bijna niet meer in mijn oven en bakblikken pasten.
Dit weekend ging ik dus opnieuw met het recept aan de slag en mijn verbeterpuntjes. En dat leverde 4 heerlijke broden op. 2 gingen in de vriezer volgende week. Zelfs manlief vindt deze broden lekker. Niet dat hij veel commentaar had op de eerdere broden, maar een compliment is wel leuk. Ik zelf eet niet meer zoveel brood, maar als ik brood eet dan toch het liefste speltbrood en zelfgebakken!
Ik ben Sjouke (38 jaar), woon samen met Alex, Dirk (dec 2011) en David (april 2017). We proberen sinds 10 jaar te (be)sparen en daardoor zijn mooie dromen uitgekomen als verre reizen maken en minder werken om thuis te zijn bij onze zoons. We willen niet meer meedoen aan de renjerot maatschappij en het materialistisch exhibitionisme. We proberen groener te leven, minder te consumeren en bewuster om te gaan met onszelf en onze omgeving. Lees op dit blog mee over hoe we dit doen.
Oh da's zo lekker, zelfgebakken brood!
BeantwoordenVerwijderenMen zegt en waarschijnlijk niet voor niks: Oefening baart kunst (of lekker brood :))
groet
Jah heerlijk zelf gebakken brood! En idd door het vooral veel te doen word je er steeds beter in!
BeantwoordenVerwijderenJa oefening baart kunst. Zien er in ieder geval niet slecht uit en vind eigen gebakken brood veel voedzamer.
BeantwoordenVerwijderenDie Levine is goud waard, want ook ik heb (na enig experimenteren) ook een recept van haar, dat prima lukt. En ik werk met voordeeg (poolish), geeft een heel smakelijk brood!
BeantwoordenVerwijderenNog nooit van poolish gehoord, ga ik eens opzoeken. Ik heb nu ineens zin om nog veel meer van de recepten van Levine uit te proberen.
VerwijderenMijn recept voor speltbrood is ongeveer hetzelfde. Er staat er juist eentje in de oven. Heb je wel eens de no-knead-bread methode geprobeerd?Maar dan gewoon een tweede rijs in het bakblik.Ik vind de smaak dan naar zuurdesem neigen.En veel minder kneden
BeantwoordenVerwijderenNee, wel over gelezen, maar nog nooit gedaan. Misschien ook eens proberen. Maar tja, wil nog zoveel ;-) Nu laat ik het deeg altijd kneden door de broodbakmachine en doe het daarna ik een bakblik in de oven.
Verwijderenmmmm, die zien er heerlijk uit!
BeantwoordenVerwijderenIk haal het bij de molen in Groesbeek. Ik ga eens in de 3-4 maanden en sla dan gelijk groot in. Of combineer het met een bezoekje aan de supermarkt in Kranenburg voor biospulletjes.
BeantwoordenVerwijderenHa ha, pas maar op: brood bakken werkt zooo verslavend :-)
BeantwoordenVerwijderenDe recepten van Levine kloppen bij mij altijd, ideaal! En ook wij zijn de laatste tijd helemaal 'om' voor poolish brood, echt de moeite waard om eens uit te proberen.