vrijdag 5 juli 2013

Moestuindrama noodoproep!

Het is drama in de moestuin, de bak die ik ongeveer een maand geleden inzaaide en waar alles goed groeide is omgeploegd. Het begon maandag, ik dacht dat het een incident was en toen beschuldigde ik nog onze kat. Het net wat erover zit had wat openingen aan de zijkant en die heb ik dichtgemaakt.

Maar nu is er weer meerdere malen omgeploegd en nog erger. Mijn net opgekomen plantjes snijbiet, sla en wortel zijn totaal verwoest. Alleen de sperzieboontjes, stamboontjes en paksoi zijn nog aardig in tact.

Welk beest doet nu zoiets? Is het een mol of een muis? Wie kan mij helpen en heeft een beetje een diervriendelijke oplossing hiervoor?

Ik hoop dat dit beest zichzelf bezig houdt in de bak of mijn tuin verlaat en niet de rest van mijn moestuin gaat omspitten. Hier nu opnieuw zaaien heeft denk ik geen zin.


Zo was het maandag na het eerste incident

En zo is het nu

Een hoop

En nog een hoop
Wie helpt mij?


14 opmerkingen:

 1. Ik zou ook als eerste aan een kat denken, die zijn zo lomp dat ze zelfs OP het net zouden gaan zitten. Is dat echt geen optie? Liggen er stenen onder de bak? Dan lijkt een mol me namelijk niet echt een kanshebber...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee er liggen geen stenen onder deze bak en het lijkt ook echt van onderen te komen. Verder geen sporen naar de hopen toe en die hopen zijn echt precies in het midden. Zal mijn kat voor de zekerheid nog eens in de gaten houden, maar kan me eigenlijk niet voorstellen dat hij er nog bij kan na mijn inspanningen.

   Verwijderen
  2. En bedankt voor het meedenken

   Verwijderen
  3. Dan is de kans op mollen het grootst. Als die daar eenmaal een gang hebben, dan is de kans op meerdere hopen aanwezig. Wij hebben ze wel eens in het grasveld, heel vervelend en inderdaad ook regelmatig b.v. 2 naast elkaar.

   Verwijderen
 2. Wat vervelend zeg! Ik zou echt niet weten welk dier zoiets doet. Hopelijk vind je de dader snel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij ons aan de overkant van de straat zijn veel hopen. Daar zitten mollen. Het zijn best wel spitse hopen, een 20 cm hoog. Weet niet of je er wat aan hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het kunnen heel goed mollen zijn, die kun je wel proberen te vangen, maar dat is ook weer een vak apart. Een betere optie (al heb je er nu niets aan) is wanneer de bak weer leeg is, hem zo'n 30 cm diep uitgraven en er "mollengaas" in te leggen. Zeker weten dat ze dán niet meer in je bak komen. Succes. Ook zeggen ze dat je een stukje "carbid" in het hol/gang moet stoppen. Door het vocht komt er een gas vrij wat in de gangen stroomt en de mollen doet verdwijnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je kunt ook wat kattendrollen uit de kattenbak halen en in een mollengang doen. Daarna dichtmaken, en de mollen gaan weg (als in: verderop in de tuin of naar de buren). Als je ze echt kwijt wilt moet je een mollenklem zetten. Maar het zijn mooie beestjes en ik vind dat persoonlijk erg moeilijk, kies liever verjagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat soort hopen heb ik vaak gezien, heel duidelijk een molshoop. Je kan doen wat anoniem zegt, maar wees wel voorzichtig hoor - mollen hebben hele gemene tandjes ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja, ik zou ook zeggen: een mol! Je kan bij de welkoop ook dingen kopen die met een heel hoog geluid de mollen verjaagt. Ziet er een beetje uit als een regenmeter ;)
  Of je doet als mijn oude buurman: met d'n box op half zes en d'n schup in d'n hand wachtuh tot ie boven komp en dan een rotklap gevuh..*aldus de buurman die gelukkig verhuisd is!*

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik had vorig jaar ook een rare hoop grond in de tuin, naast een rij stenen. Ik heb er een glazen fles ingestoken, waar de onderkant was uitgeslagen. Het schijnt dat mollen niet tegen het fluitende geluid kunnen dat de wind hierdoor blaast. Ik heb daarna geen last meer gehad, maar weet eigenlijk nog steeds niet of het nou wel of geen mol was...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Marleen: het ding met de (voor mollen?) vervelenden pieptoon werkt dus niet. Als je in een bak tuiniert kun je er idd beter een stuk kippengaas onder leggen daar komt een mol niet doorheen. Met carbid hebben wij het ook geprobeerd en ze waren idd een week of wat verdwenen maar kwamen daarna gewoon terug! Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Neem een lege plastic fles (1,5 liter) steek een lange stok in de molshoop of gang en zet de fles ondersteboven op de stok. Door het geluid en de luchtcirculatie van de fles de molshoop in gaat de mol weg. Erg mol vriendelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik zou ook denken een mol of een woelrat. Kun je de pantjes die omhoog zijn gekomen terug duwen? Dat met die fles heb ik ook weleens gehoord. Mijn vriendin stopt gepureerde knoflook in de molshoop, moet je dan wel elke dag doen ongeveer twee weken lang. Hoop voor je dat het bij deze ene blijft.

  BeantwoordenVerwijderen