donderdag 1 augustus 2013

Muggen

Ik ben een dierenliefhebber, maar er is 1 dier waar ik echt een enorme hekel aan heb en dat zijn: MUGGEN.

Van kinds af aan was ik altijd de pineut, helemaal onder de bulten. Ik ben het beste anti-muggenmiddel voor anderen. Als ik naast ze lig te slapen, word ik gestoken, maar zij niet. Op scoutingkamp stond ik altijd bekend om mijn muggenspul met indringende geur, waarmee ik me van top tot teen insmeerde voor het slapengaan. En ik kan me ook nog een toch door het bos herinneren waarbij we een speurtocht uitzetten. Ik was wild om me heen aan het slaan om de muggen te verjagen en de rest lachte me uit, want had nergens last van.

Ik heb echt van alles geprobeerd om die beesten te verjagen. Die citronellasticks werken echt niet bij mij. Ik een outdoorwinkel vond ik een jaar of 10 geleden van dat tropische spul met deet en sindsdien ben ik daar fan van. Het is het enige dat ik tot nu toe heb gevonden dat echt effectief is. Wel prijzig, maar heb het er graag voor over.

We hebben toen we hier kwamen wonen gelijk in de slaapkamers horren laten plaatsen, want er kwam toch een dakkapel. Nu heb ik tenminste een goede nachtrust als het warm is en we het raam open laten. Anders was het vaak muggenjacht 's nachts, terwijl manlief zich nergens druk om maakte en zich juist weer stoorde aan mij. In het najaar laten we de kozijnen aan de achterkant van het huis ook allemaal vervangen door kunststof en dan komen ook daar horren in.

Nu we bijna op vakantie gaan, was ik alvast een lijstje aan het maken en kwam ook bij het onderdeel muggen. Ik heb nog wat van die tropische deet staan, maar nu ik meer op de natuurlijke toer ben, vraag ik me toch af of ik dit nog op me wil smeren. En op zoontje wil ik het al helemaal niet smeren. We kunnen een klamboe meenemen en/of een natuurlijk smeerseltje zoeken.

Ik ging eens op internet op onderzoek uit. Ik vond dit artikeltje over muggenspray die jezelf kan maken van kattenkruid. Dat lijkt me wel wat, maar waar vind ik kattenkruid? Volgend jaar dus ook maar zaaien in de moestuin.

Ook schijnt er een nieuw natuurlijk middel op de markt te zijn: paramenthanediol, dat net zo goed werkt als deet. Misschien ook nog het proberen waard. Ook maar eens in de natuurwinkel kijken wat ze daar hebben.

Ook tea tree olie is volgens deze site een goed middel. Dat heb ik nog in huis, dus ga ik denk ik eens proberen. Ik kan het dan mengen met olijfolie in een verstuiver.

En dan maar hopen dat de muggen wegblijven, of nog een natuurlijk smeerseltje zoeken tegen de bulten.

Iemand nog goede tips om muggen te weren op een natuurlijke manier?

9 opmerkingen:

 1. kattenkruid bij het tuincentrum ,nepeta

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In plaats van tt olie kun je voor de (hele) kleintjes ook lavendelolie gebruiken. Mengen met olijfolie en je kunt ze er helemaal mee insmeren. werkt (helaas) maar uur of zes dus 's nachts eventueel bijsmeren. Succes Marry

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier is dat precies zo, ik ben ook altijd de pineut. Lekker bloed. Ook horren in de slaapkamer. Ik zou je verder niet kunnen helpen. Wel gehoord dat er af en toe bij de aldi iets te krijgen is met munt wat goed helpt tegen de jeuk als je al gestoken bent. Ben het zelf nog niet tegen gekomen en weet ook niet hoe het heet. Succes in je zoektocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je gestoken bent werkt n.estosyl echt super. En tegen het steken, iets bij ANWB waar dat stofje ingewikkelde naam die je noemde in zit. Op vakantie in frankrijk niet 1 keer gestoken. Ik krijg er echt gigantische bulten van, dus doe ik echt mn best om niet gestoken te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. kattenkruid bij de Intratuin! Ben ook de pineut hoor :( Met allerlei steekbeesten, niet alleen de muggen. Nou ben ik wel een ontstellend lekker wijf, maar wou dat niet alleen de steekbeesten dat vonden, whoehahaha!!
  Ik smeer me nu voor het slapen gaan in met tijgerbalsam. Werkt als een tierelier. Houd beest en man op veilige afstand *grijns*
  Fijne vakantie alvast...enne let ff op de 2Switch..ik heb echt heel veel gebracht. Ook houten auto's/trucks etc ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook ik ben altijd de sjaak... En niet zo'n beetje ook. Gigantische bulten krijg ik vaak, van zo'n simpele adkfja;d-mug.... Grrrr... Kattenrkuid koop je bij tuincentra, ruikt erg lekker, vind ik. Citroengeraniums willen ook nog wel eens helpen, hoewel ik die geur weer niet echt waardeer... Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lees de beoordelingen van de consumentenbond eens. Alleen middelen met deet werken echt.
  Een klamboe werkt alleen goed als ze geimpregneerd zijn of als je zeker weet dat je de hele nacht niet tegen dat ding gaat liggen. Op dit punt voet ik alleen chemisch oorlog.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. volgens mijn oma zaliger werkt een citroen met daarin kruidnagels gestoken ook tegen muggen, alleen ruikt het niet zo lekker, een notenboom in de tuin werkt ook. Ik ben op vakantie ook altijd degene die gestoken wordt, maar ja liever ik dan de kinderen, alleen dat zeg ik na 20 bulten ook niet meer. Ik smeer na het pikken altijd witte tijgerbalsem er op (niet de rode) en dat helpt wel heel erg tegen de jeuk, alleen durf ik dat bij de kinderen er niet op te smeren. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Extra vitamine B slikken, paardenmiddel bij ons in de familie.

  BeantwoordenVerwijderen