Vandaag kreeg ik de eindafrekening van ons waterverbruik binnen en we moeten bijbetalen. Nou is het niet een gigantisch bedrag: € 5,55, maar het is wel goed om even stil te staan waar het extra verbruik vandaan komt; of het te verklaren is.
Ons verbruik is gestegen van 40m3 naar 50m3 per jaar. Volgens het Nibud zitten we nog steeds ver onder het gemiddeld verbruik van een 3-persoonshuishouden want dat is: 137m3. Ons verbruik is meer vergelijkbaar met dat van een 1-persoonshuishouden, dus eigenlijk doen we het hartstikke goed.
Maar waar komt het extra verbruik vandaan? We zijn nu natuurlijk met een persoontje meer. We gaan 1-2x per week met zoontje in bad, hij vindt douchen niet fijn (en was met zijn sondepleister ook niet handig). 1 van ons gaat dan wel samen met hem in bad. Er hoeft dan minder water in de badkuip en het wordt door meerdere personen gebruikt. Soms gaat de andere daarna ook nog wel even in bad en wordt er dus wel meer in bad gegaan, maar wordt het water wel voor 2-3 personen gebruikt.
De wasmachine en vaatwasser staan vaker aan. Meer kleren te wassen en wasbare luiers. En ook hebben we meer afwas. Ook is er meer afwas omdat ik meer experimenteer in de keuken.
Daarnaast wordt er meer water gebruikt voor het wassen van groente. Alles uit de biotas is niet voorbewerkt en moet gronding gewassen worden. Het water gebruik ik vervolgens wel om in de tuin bij de planten te gieten. De moestuin vraagt soms ook extra water. Laatst met de droogte toch een paar keer de tuinslang gebruikt, omdat de regenton droogstond.
En het laatste dat ik kan bedenken is dat ik nu thuis ben. Ik ga overdag dus thuis naar de wc en niet op het werk. En ik ben een vaak plasser, dus ook al hebben we een knop voor plasjes er gaat toch meer water mee verloren.
Ik denk niet dat het veel zin heeft om te kijken hoe we ons verbruik omlaag kunnen brengen. Want we doen het al super goed. Maar alles begint bij bewustwording. Ons kwartaalbedrag gaat nu met € 3,69 omhoog, dat is te overzien.
Kijken jullie ook elk jaar kritisch naar je waterverbruik?
Ik ben Sjouke (38 jaar), woon samen met Alex, Dirk (dec 2011) en David (april 2017). We proberen sinds 10 jaar te (be)sparen en daardoor zijn mooie dromen uitgekomen als verre reizen maken en minder werken om thuis te zijn bij onze zoons. We willen niet meer meedoen aan de renjerot maatschappij en het materialistisch exhibitionisme. We proberen groener te leven, minder te consumeren en bewuster om te gaan met onszelf en onze omgeving. Lees op dit blog mee over hoe we dit doen.
Ja, alleen met 5 personen verbruikt het nogal.
BeantwoordenVerwijderenIk maak de huisgenoten wel bewust dat water een heel luxe (duur) artikel is en dat je daar bewust mee om moet gaan. We hebben een puntstuk voor de tuin en voor 1-2 jaar het zwembad(je) te vullen. Groentewas water gaat buiten bij de planten. 's avond worden 1-3 pannen met de hand afgewassen, in 1 pan gaat wat heet water met afwasmiddel en daar kun je alle pannen mee doen en ook ff het gasstel en het tafelkleed afnemen.
Verder op de douche deur bonzen als ze kieuwen of zwemvliezen krijgen (lees - veel te lang douchen) Wasmachine - kort wassen en 1x per week het lange programma met kookwas.
Ik zeg wel vaak tegen de kinderen dat ze niet te lang moeten douchen!
BeantwoordenVerwijderenJouw verbruik is echt laag! Wij letten goed op,dat we niet verspillen en hebben gelukkig een regenput.
BeantwoordenVerwijderenWij zijn met twee personen en hebben een gemiddeld jaarverbruik van 28 m3. Ik spring zuinig en bewust om met leidingwater : ons bad hebben we vervangen door een douche en als je bewust 'kort' doucht bespaar je daarmee vrij veel water.
BeantwoordenVerwijderenHet toilet giet ik altijd door met regenwater uit de regenton in de tuin of uit de regenput. Enkel in het stookseizoen haal ik geen water uit de regenton in de tuin omdat ik dan warmte verlies door het openen en sluiten van de keukendeur.
Ik heb een energiezuinige wasmachine die weinig water nodig heeft per wascyclus. Ik was nooit op ecoprogramma's omdat ik me afvraag of die wel zo interessant zijn : het programma is zo kort dat het wasmiddel amper tijd krijgt om even in te werken op het bevuilde wasgoed.
Vaatwasmachine heb ik niet en doe de vaat één keer per dag met de hand. Om het kookvuur, werkblad en gootsteen proper te maken heb je zowiezo elke dag warm water nodig en je kan dan evengoed eerst het water gebruiken om te vaat in te doen. Kuisen en auto wassen (voor die ene keer per jaar dat dat gebeurt) doe ik ook met regenwater.
Wij hebben een grote groententuin en die geef ik ook regenwater of spoelwater van de groenten. Handen wassen gebeurt hier niet onder lopende kraan maar met de stop in de lavabo of in een teiltje zodat ik het water nadien nog door het toilet kan gieten.
Met een beetje moeite en wat meer discipline kun je vrij veel water besparen en dat komt niet enkel het milieu ten goede maar ook je portemonnee.... Hoe minder water je verbruikt, hoe minder kosten je hebt voor het water en de waterheffing.liesbet
ik vang het water tijdens het douchen altijd op en gebruik dat om het toilet mee door te spoelen ,dat scheel al enorm in het watergebruik , ook gebruik ik dit water wel eens om was in de week te zetten en dat water gebruik ik daarna ook weer om het toilet mee door te spoelen, dan bespaar je water en gebruik je het ook eens meer dan eenmaal
BeantwoordenVerwijderen