woensdag 24 juli 2013

Tandartsrekening

Zaterdag viel de tandartsrekening van onze halfjaarlijkse controle in de bus. Nou dat was even schrikken, we moeten maar liefst € 7,62 bijbetalen, wat niet vergoed wordt! Kijk dat zijn nou eens fijne rekeningen. Ik had ook niet veel verwacht, want bij allebei was alleen een beetje tandsteen verwijderd.

We zijn voor de tandarts allebei wel aanvullend verzekerd, maar het kleinste pakket. Ik heb een aantal jaar geleden uitgezocht wat voor ons het voordeligste zou zijn en bekijk het elk jaar weer even opnieuw. Over het algemeen hebben we geen grote dingen, meestal alleen controles en beetje tandsteen verwijderen. Soms een gaatje en gelukkig is het al weer even geleden dat ik mijn verstandskiezen heb laten trekken, wat een heel drama werd.

Dat we in het verleden weinig spannends hebben gehad, biedt natuurlijk geen garanties voor de toekomst. Maar ik ga wel uit van de kosten in het verleden bij het kiezen van een aanvullende verzekering. Zo hoeven we ons niet over te verzekeren en kunnen we dat geld sparen voor evt. pittige rekeningen, mochten we eens een jaartje pech hebben.

Bij het pakket wat we nu hebben, wordt de controle voor 100% vergoed, en de meest voorkomende behandelingen (tandsteenverwijderen, vullen, foto's, wortelkanaalbehandeling etc.) voor 80%. Onze aanvullende tandartsverzekering kost ons per jaar € 190,-- voor 2 personen. Gemiddeld zijn de kosten voor 1 controle incl. een beetje tandsteenverwijderen € 40,-- p.p. en dat voor 2x per jaar resulteert in een bedrag van € 160,--. Voor die 30 euro extra ben ik graag verzekerd voor wat extra vergoeding, voor je weet maar nooit.

Vorig jaar brak er dus ineens een stuk van mijn kies af en was het even de vraag of dat het een wortelkanaalbehandeling zou moeten worden. Maar gelukkig bleef me dat bespaard en werd het alleen vullen. Ik laat me nu wel verdoven, want heb nogal nare herinneringen uit mijn jeugd aan het onverdoofd vullen, ik was toen wel altijd de klos.Van dit geintje werd € 105,-- vergoed uit de aanvullende verzekering. Dus zo had ik de aanvullende verzekering er ook weer uit. Terwijl het eigenlijk dus niks meer was dan een gaatje vullen met verdoving.

Om me heen hoor ik vriendinnen die niet echt in de papieren zijn gedoken bij het uitkiezen van de aanvullende verzekering. Dat vind ik eigenlijk best wel dom. Als je de rekeningen van het jaar ervoor bewaard kan je zo in een uurtje een berekening maken van wat voor jou het voorgaande jaar voordeliger was geweest, wel of niet aanvullend verzekeren en met welk pakket. En in deze berekening kan je natuurlijk nog meenemen of je grotere behandelingen verwacht en welk risico je wilt lopen en wat je evt. zelf kan opvangen. Het is even een uurtje werk, maar kan je honderden euro's besparen, snel verdient toch?

Om ons aanvullend te verzekeren kost ons als we alleen 2x per jaar op controle zouden gaan en een beetje tandsteen verwijderen 30 euro extra (kosten controles/behandelingen t.o.v. kosten verzekering). Maar voor die 30 euro ben ik graag voor 80% verzekerd tegen de meest voorkomende behandelingen. Verder sparen we maandelijks voor onze zorgkosten een vast bedrag, zodat we de premie jaarlijks kunnen voldoen. Daarnaast is dit potje voor onverwachte zorgkosten.

Maar ik heb niet die discipline om maandelijks een bedrag weg te zetten, zei een vriendin van mij. Nou ja, eigenlijk is het geen discipline. Of je nu maandelijks een rekening krijgt van de zorgverzekering voor de premie of je laat maandelijks automatisch een bedrag naar dat zorgkosten potje overmaken. Het is hetzelfde, optie 2 misschien een hoger bedrag, maar ik denk ook dat optie 2 fijner voelt. Je kan natuurlijk ook eens in de zoveel jaar bekijken wat er in dat potje zit en er een maximum bedrag aan verbinden. Van de rest zou je dan nog iets leuks kunnen doen, als je dat aandurft. Vorig jaar is ons potje, ondanks hoge zorgkosten tot gegroeid en dit jaar nog nauwelijks zorgkosten gehad. Maar voorlopig laten we ons zorgkostenpotje lekker groeien, voor je weet maar nooit.....

Om een idee te geven, zit er nu een kleine 4000 euro in ons zorgkostenpotje. De premie van vorig jaar was 2300 euro, dus hiervan uitgaande hebben we nog 1700 euro voor extra kosten. Daarnaast sparen we nog 6 maanden dit jaar, en kom er nog 1710 bij (we sparen 285 per maand). Ik verwacht dat de premie volgend jaar hoger zal zijn. Afhankelijk van die premie zullen we ons vaste spaarbedrag naar boven of beneden bijstellen. Voordeel is trouwens ook dubbel op deze manier: 3% korting door de premie jaarlijks te betalen en 1,8% rente voor wat je op de bank spaart. En het voelt toch ook veel fijner om het geld voor jezelf te houden als het niet nodig is, dan aan de verzekering te betalen.

4 opmerkingen:

 1. Gelijk heb je. Ik heb het 2 jaar geleden uitgezocht en toen de tandarts opgezegd. Ik kreeg (meen ik) 80 of 75% vergoed. Ik ga 1 keer per jaar heen en dat kost iets van 22 euro + nog iets (€ 10?) voor tandsteen verwijderen. Een gaatje boren kost wel meer natuurlijk, maar dat hoe ik gelukkig al een paar jaartjes niet.
  Opzeggen scheelde me veel geld. Dat kan ik sparen voor als ik (in de toekomst) een kroon wil. Dat werd toch niet vergoed vanuit de verzekering.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij kijken ook elk jaar alle verzekeringen en abonnementen na en passen ze z.n. aan. Zo kan je best veel geld besparen! M'n man heeft bijv. een sterk gebit, hij is er niet aanvullend voor verzekerd. Ik wel, omdat ik vaker wat heb. Door een uitgebreidere polis te nemen dit jaar kreeg ik ook de eigen bijdrage voor kraamzorg volledig vergoed en dat was meer geld dan ik nu aan extra poliskosten kwijt ben!
  We betalen in januari alles in één keer en krijgen daarom een paar procent korting, krijgen polisblad etc. alleen via mail(en geen per post) en hup: weer meer korting. Een avond per jaar uitzoeken en vergelijken kan dan zomaar een paar honderd euro op leveren!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben ook de tandarts verlaagd naar de laagste keus en een spaarrekening voor medische kosten gemaakt.
  Nu ik 2 ontstoken wortelkanalen heb zal ik wel flink moeten bijbetalen... :(
  Kreeg gisteren nog een nota van de verzekering voor een echo van oktober 2012 die ik nog van het eigen risico van vorig jaar moet betalen :( Bah, bijna 200 euro, 9 maanden later!

  http://inenomdekas.wordpress.com/2013/07/25/extra-aflossing

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zit bij FBTO. wat handig is van FBTO is dat je aanvullende verzekeringen per maand aan of uit kan zetten :) voor de tandarts is dat ideaal!

  BeantwoordenVerwijderen