dinsdag 30 juli 2013

Lucifers of aansteker?

Bij ons gasfornuis is de elektrische ontsteking kapot. Dit is al zo sinds we het huis kochten, maar geen probleem, want wat is het nou voor een moeite om het zelf aan te steken?

Eerst deed ik dit aansteken met een gasaansteker die ik steeds bijvulde. Maar dat bijvullen leverde altijd veel gedoe op. Ik had het gevoel dat er veel gas verloren ging bij het bijvullen. Misschien deed ik iets verkeerd? Of gaat het gewoon niet zo makkelijk als het op bij de bijvulbus lijkt? Daarnaast vind ik het nog best een eng werkje.

Toen er lucifers overbleven van een vakantie ging ik over op lucifers. Her en der in huis vond ik ook nog wegwerpaanstekers bij het opruimen die ik steeds in de keukenla legde en ook helemaal opgebruikte.

En nu zijn de lucifers bijna op, is de gasbus bijna leeg en ligt er nog slechts 1 aansteker in de la, het is dus tijd om uit te kijken naar wat ik nu ga doen. Want wat is nu het beste voor het milieu? Mijn eigen gevoel zegt: lucifers, een stukje hout met wat zwavel en een beetje papier van het doosje. Vast veel beter dan een plastic aansteker die bij het restafval verdwijnt en mocht deze hervulbaar zijn, dan nog moet er steeds een spuitbus gekocht worden, die ook niet echt milieuvriendelijk is. Wel ligt de frequentie van lucifers weggooien en nieuwe kopen een stuk hoger. Dus zou misschien een wegwerp of hervulbare aansteker toch beter zijn?

Een klein zoektochtje op internet leverde slechts 1 interessant artikel op. De Low Impact Man, heeft zich een aantal jaar geleden op hetzelfde onderwerp gestort. In zijn artikel wint de lucifer het.

Via de afvalscheidingswijzer kwam ik er trouwens achter dat lucifers in de grijze bak moeten bij het restafval. Oeps, ik deed ze steeds bij het gft want dacht dat ze daar hoorden. Daarnaast deed ik de doosjes bij het oudpapier, maar las tips dat je daar perfect zaadjes in kan bewaren. Dus voortaan bewaar ik ze. Echt een goed antwoord heeft mijn zoektocht niet opgeleverd, ik heb er in ieder geval iets geleerd. Voorlopig maar even alles in huis opmaken wat er nog is en dan blijf ik daarna denk ik toch bij de lucifer.

Gebruiken jullie lucifers of (hervulbare) aanstekers en waarom?

12 opmerkingen:

 1. Leuk onderwerp! wij hebben nu inductie dus is het niet van toepassing. Maar voor de houtkachel gebruik ik ook lucifers.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik gebruik ze allebei. Gelukkig doet onze elektrische gasaansteker van het gasstel het nog wel dus heb ik alleen vuur nodig bij het aansteken van kaarsjes. Ik heb nog een hele grote voorraad lucifers, gekregen van m'n oma, dus ik zou eerst sowieso die opmaken. In jouw geval zou ik de ik ook voor lucifers gaan, geeft een wat fijner gevoel ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lucifers vind ik altijd nogal eng om te gebruiken, vooral voor het fornuis. Wij hebben daarvoor een mechanische aansteker - die hoeft niet bijgevuld te worden. Is dat geen betere optie dan een gasaansteker? Je kunt er natuurlijk geen kaarsen mee aansteken want het werkt met een vonkje, dus het is echt alleen voor het fornuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik gebruik een gasaansteker. Als die een keertje weigert gebruik ik lucifers.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gasaansteker. Ik brand in de winter erg veel kaarsen én een ouderwetse olielamp. Als ik die zou aansteken met een lucifer, dan brand ik gegarandeerd mijn vingers. Dus kies ik voor de gasaansteker. Ik heb wel lucifers in geval van nood.

  Mariëlle

  BeantwoordenVerwijderen
 6. we hebben een gasaansteker om buiten! kaarsen aan te steken een zgn low boy en af en toe 'rustieke kaarsen' in de lantaarn. Als je de gasaansteker wilt vullen leg hem dan eerst een paar uur in de koelkast vullen gaat daarna veel gemakkelijker. Btw het gas zo'n busje kost bij de Action bijna niets Je hebt ook van die 'ouderwetse' gasaanstekers met een vonkje die hebben we al jaren in de caravan liggen, werkt prima. Lucifers heb ik altijd wel in huis het is wel ff zoeken maar er ligt heus wel ergens een doosje.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk dat je je hier mee bezig houdt. Ik heb me het ook afgevraagd.
  En weet je waar ik met m,n MTS niveau achtergrond achter kwam.
  Dat enge geknoei met druipend gas en koude vingers komt omdat daar waar lucht zit geen gas kan zitten dus voordat je gaat vullen met een klein schroevedraaiertje even wat lucht laten ontsnappen.En niet te hard drukken dan gaat het veel beter.Vond het zo,n ergernis al ik iedereen die dingen ook de gewone aanstekers maar weg zag pleuren.
  Zo,n handrateltje/mechanisch dingetje zijn nog te krijgen en de vuursteentjes ook.Bij die van mij is na jaren het veertje kapot gegaan.
  Op de AlbertCuyp is zo, keukenspulletjes zaak die ze nog verkocht.Peppermolen geloof ik dat ze heten.

  Groet Maamke En succes met fikkie stoken .

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik krijg het ook nooit voor elkaar, dat bijvullen van aanstekers. Veel druipers, koude vingers én vooral een nog steeds lege aansteker. Ik heb de moed opgegeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zelf gebruik ik een aansteker zonder gas. Gaat echt jaren mee als je hem niet te vaak laat vallen. Daar zit alleen een vuursteentje in.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb een gas aansteker, al vind ik het bijvullen geen leuk werkje en gaat er weinig gas in. Koken gaat electrisch, maar voor kaarsen gebruikte ik dus de gasaansteker. Alleen met drie jonge poezen brand ik geen kaarsen meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hier ook zo'n moeite met bijvullen *Ü* Dus liever lucifers, of zo'n 'fire-stick', is even een handigheidje maar werkt dan ook perfect. Wel eens bij de action gekocht geloof ik. Gaat ook heel lang mee en hoef je niet bij te vullen of wat dan ook, maar niet geschikt voor kaarsen. Wel voor gasfornuis!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heel erg leuk geschreven hoor! Aanstekers bij mij in huis genoeg alleen ze doen het nooit!

  BeantwoordenVerwijderen