donderdag 4 juli 2013

Lekker aanrommelen

Sommige mensen vragen af wat ik de hele dag doet als thuisblijfmoeder, tenminste mensen die geen kinderen hebben. Ouders snappen vaak wel dat je dag zo is gevuld. Maar zelf heb ik het ook wel eens, dan zit ik 's avonds op de bank en denk ik dat ik de hele dag niks heb gedaan. Ik ben niet zo schoonmakerig (is dat een woord?), dat geef ik eerlijk toe. Dus ik maak alleen schoon als het echt nodig is, dan zie je tenminste ook een beetje resultaat van je werk. Als ik dan van iemand op feesboek of op een blogje lees wat die allemaal heeft gedaan, voel ik me soms best lui. Maar eigenlijk ben ik dat niet, ik ben gewoon druk met andere dingen. Dit is gewoon even een blogje over hoe ik de hele dag aanrommel in huis.

Eergisteren krioelde het van vogels in de voortuin die het allemaal gemunt hadden op mijn aardbeitjes. Ik stuurde de kat naar buiten, maar zelfs die was bang voor de zwerm vogels, raar beest. Dus zoontje mee in de fietskar en op naar de a.ction voor nog een paar van die netten. Daarna gelijk de boodschapjes gedaan en thuis zoontje op bed gelegd. De boodschappen ingeruimd en gescand zodat ik weer een cadeaubon van 25 euro ontvang van gfk Consumerscan (had weer genoeg punten hiephoi).  Gelijk de netten over de aardbeien gespannen, zo dat zal ze leren! Over een paar losse plantjes heb ik een zakje van de aardappels gedaan. Vervolgens de luierwas opgehangen en daarna lekker met een boek in de tuin gaan zitten voor wat zon! Ik vond dat ik dat laatste wel verdiend had. Zoontje nu voldoende laten eten en drinken en alles bijhouden in een schema kost veel energie heb ik gemerkt. En dan is hij ook nog hangerig door doorkomende kiezen en een keelontsteking.

Redden wat er te redden valt
Toen zoontje weer wakker was met hem in de tuin gegeten en daarna gespeeld. Hij speelde liever binnen geloof ik, jammer. En toen was het al tijd om aan het avondeten te beginnen: venkelrisotto.

Manlief was lekker vroeg thuis, zo rond half 5, zodat ik op mijn gemak verder kon koken. Na het eten de buitenboel en was opgeruimd, even wat dingen afgewassen en de rest in de vaatwasser. Ondertussen nog wat mailtjes en blogjes lezen. Daarna nog even de tuin in voor een onkruidrondje, wat sla verwijderd (doorgeschoten en smaakte veel te bitter) en weer wat snijbiet, spinazie en pluksla gezaaid. En nog wat bessen en frambozen geplukt. Manlief legde zoontje op bed (doet hij elke avond) en daarna hadden we nog lekker een avondje samen en keken we een filmpje die ik had meegenomen bij de bieb.

En gisterenmorgen ben ik met zoontje naar een speelochtend geweest. Dat is nu de hele zomer bijna elke woensdagochtend georganiseerd door de mama's club. Met de fietskar er heen, zodat ik ook weer aan mijn beweging kom en niet naar de sportschool hoef. Daar even lekker kletsen met andere mama's. Zoontje bij thuiskomst gelijk weer lekker op bed gelegd, die was zo moe van al het spelen. En ben ik aan de slag gegaan me het bakken van 3 broden. Ondertussen mijn mail gelezen en wat blogjes. Even op de weggeefhoek rondgeneusd en nog iemand blij gemaakt met 2 oude kapotte laptops die hier toch maar stonden te staan. Dat ruimt lekker op.
Kaasbrood, mueslibrood en 6-granenbrood,
we kunnen weer even vooruit!
's Middags zoontje vermaakt, wasje gedraaid en opgehangen. Eten gekookt en 's avonds rondje moestuin en nog een tas met kinderkleding opgehaald via de weggeefhoek. Het is een doorgeeftas, dus ik heb eruit gehaald wat ik kan gebruiken, stop er weer kleding bij en geef de tas weer door. Morgen even bij elkaar zoeken wat weg kan en doorgeven maar!

Zo weer een berg kleding en laarsjes. We kunnen weer vooruit!
En zo vliegen de dagen om. Druk met van alles en nog wat, soms even lekker een momentje voor mezelf om even een blogje te lezen of te tikken onder het genot van een kop koffie. Ondanks dat ik druk ben met van alles en nog wat, merk ik toch dat dit héél veel rust geeft in ons gezin en verlang ik echt niet terug naar de dagen waar ik al om 6.35 in de trein zat en pas om 18.15 weer thuis was en er dan nog gekookt moest worden en al. Wordt al moe als ik daaraan denk, of ben ik nu toch lui?

9 opmerkingen:

 1. Helemaal niet. Gewoon van genieten. Wij kunnen echt niet leven op het salaris van mijn vriend. Daarom zal ik wel moeten blijven werken. Het werk wat ik doe is heel leuk en maat 5 minuten van mijn huis. Ook zijn ze heel flexibel. Toch ervaar ik veel stress. Voor mijn werk maak ik te weinig uren en ga ik niet altijd lekker weg en thuis krijg ik het ook niet goed op de rit. Er moet ergens een verandering komen maar waar weet ik niet. Deze functie wil ik blijven uitvoeren. Missie voor de komende tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik ben zelf wel toe aan een dagje werken. Even tussen mensen ouder dan 9. Na de zomer weer rondkijken.
  Maar ik moet er niet aan denken om hele dagen te werken. Daarvoor gebeurt er nu nog veel te veel.
  Wat Samantha zegt heb ik juist nu. Ik ben vooral veel moe en krijg maar moeilijk alles thuis op de rit. Maar als ik dan een middag of dagje buitenshuis andere dingen gedaan heb, lukt het me beter. De motivatie isdan weer wat meer terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik merk dat mensen snel een beroep op mij doen want :"Jij werkt toch maar 1 dag per week". Ze vergeten voor het gemak dat ik 5 kinderen heb, 1,5 dag per week vrijwilligerswerk doe, een moestuin heb, de administratie en nog meer voor mijn moeder regel, EN dat ik bewust minder ben gaan werken om voor MEZELF leuke dingen te doen...

  http://inenomdekas.wordpress.com/2013/07/04/mijn-lieve-lakse-puber

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik werk vanuit huis als gastouder. voorheen als gastouder aan huis nu met 2 eigen kids vanuit mijn eigen huis. beneden blijft t dus wel netjes ;) veel opruimen, stofzuigen, tafels schoonhouden etc. dat lukt wel met kids om je heen. boven vind ik lastiger en ook de laptop trekt veel te veel. ik verdien nit heel veel omdat ik meer kindjes te druk vind. heb ook erg moeten wennen aan minder inkomen (voelde me niet zo nuttig ) maar nu gaat het goed. gelukkig gaven we altijd al niet alles uit wat er binnen kwam dus we hoefden niet echt te bezuinigen. (inkomen naar spaar als het binnenkomt. 1e dag van de maand een vast bedrag terug naar de betaalrekening.. werkt voor ons super :) ) tja wat doe ik over de dag.. minder dan jij.. geen moestuin, weinig hobby's (behalve laptop). 1 uurtje zwemmen per week.. verder oppaskindjes (4mnd en 11 mnd) en eigen kids (11,5 mnd en 3,5 jr) en tussendoor wat huishouden, eten voorbereiden, dochter naar psz brengen/halen of gym etc. weinig bijzonders. langzamerhand leer ik ervan te genieten en te zien dat lekker zelf bij mn kids zijn wél bijzonder is :)

  Gretha

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb een half jaar thuisgezeten na de geboorte van jongste heel bewust voor gekozen door ouderschapsverlof, dit was alleen op het eind (nov/dec) wel wat zwaarder want net wat Lottebees zegt ik kreeg alles minder op de rit. Ik had de stelling: komt het vandaag niet dan morgen wel. En dan is het snel morgen, hoor! Nu werk ik 2 dagen, meer als genoeg maar het is voor mijzelf wel goed en kan de overige dagen lekker bij mijn kindjes zijn. De oudste zit op school en de jongste begint zichzelf lekker uit te dagen dus die in de gaten houden. Voor de grote huishoudelijke klussen heb ik een vaste dag in de week. De was probeer ik ook zoveel op vaste dagen te doen. Ik ben ook geen poetser, maar het moet wel gebeuren dus maak gewoon elke zondag een lijstje wat er de komende week moet gebeuren. Het enigste nadeel hiervan is dat ik op dit moment niet aan mijn hobby's toekom, dit komt ook grotendeels omdat de computer nog te veel lokt dmv blogjes lezen en reageren. En financieel komt het ook even wat beter uit dat ik 2 dagen werk. Je hebt net even dat extraatje, wat ik dan graag wil gebruiken voor de aflossing van ons huis. Het staat op de spaarrekening en uitgesplitst in e.xcel, dus hopelijk hoeven we er niet aan te komen, want de baan van mijn man staat een heel klein beetje op de wip. Dus we zitten wel in een spannende periode en hopelijk komt alles goed.
  En net wat je zegt het zijn of de mannen of de mensen zonder kinderen die roepen dat je een hele dag niks doet. Je broden zien er trouwens heerlijk uit. En een moestuin ziet er leuk uit, maar voor mij niet geschikt. En zo heeft ieder zijn eigen hobby. En je doet het trouwens harstikke goed als ik jouw stukjes altijd lees, alleen voor je eigen gevoel kun je 's avonds zo iets hebben van wat heb ik gedaan. Vandaar dat ik het ook ben gaan opschrijven, ook als het niet op mijn lijstje staat voeg ik het toe. Hahaha. En dan doe je uiteindelijk toch nog wel aardig wat.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nee hoor,dagen gaan hard genoeg. En vaak pas je je tempo ook wat aan aan wat moet. Toen ik ook nog buiten de deur werkte, plus praktisch een fulltime werkweek voor mezelf én huishouden/verbouwing erbij had, deed ik meer, maar met veel stress, vaak minder goed of half. Nu heb ik dat niet meer en dach tik er zo'n 30 uur extra bij te krijgen, maar doordat je wat meer de tijd voor dingen kunt nemen, gebeurt er minder. Maar ik heb wel meer overzicht en kom ook aan dingen als een moestuin toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het lijkt op mijn week. Ik heb handen tekort zeker met drie van die robbedoesen.
  Waar is de tijd dat zoontje s middags sliep? Hahhaha het is heerlijk en geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hee, leuk ik ben ook (net) begonnen met gfk -booschappen scannen. Ben benieuwd hoe snel ik bonnen kan vergaren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik doe het nu twee jaar en spaar alleen voor de bonnen van 25 euro, want daar kan ik het meeste mee. Ik heb ongeveer eens in de 4-6 maanden zo'n bon, maar doe dan ook mee aan de internet- en tvmonitor.
   Je krijgt ook vergoeding voor stroom, dat is volgens mij ook altijd een stuk meer dan dat het in werkelijkheid kost.
   Ik vind het makkelijk verdienen in ieder geval en leuk als extraatje.

   Verwijderen