zaterdag 27 juli 2013

Zwerfafval

Ik erger me regelmatig aan zwerfafval. Ik snap niet dat mensen gewoon nog lege zakjes en flesjes in de berm gooien en te beroerd zijn om de verpakking gewoon mee naar huis te nemen.

Gisteren zag ik hier op de hoek van de straat ook weer een verzameling van zwerfafval liggen. Het leek wel of iemand gewoon al het afval uit zijn auto had gemikt. Wie doet nu zoiets? Ik twijfelde even of ik het zou opruimen. Ik had op dat moment geen tas of iets bij me en bedacht me dat ik later op de avond misschien nog wel even terug kon lopen om het op te ruimen. Maar dat gebeurde niet.

Vanmorgen maakte we met de kinderwagen een wandelingetje langs 2 kwekerijen die aan huis verkopen. Ik zocht nog een leuk bosje zonnebloemen om cadeau te geven aan een vriendin bij een cadeaubon. Helaas zijn de zonnebloemen uit eigen tuin nog niet groot genoeg. De kwekerijen zaten nog dicht. Met een klein kind vergeet je weleens dat je zelf al vroeg wakker en dus op pad bent in het weekend. Maar de openingstijden hingen wel op de deur en ik zag dat een bosje zonnebloemen € 2,95 kost. Dus straks als we naar de verjaardag gaan, rijden we er nog even langs.

Op de terugweg zag ik weer allemaal zwerfafval liggen in de berm en dacht weer aan het afval van de dag ervoor. In de kinderwagen heb ik altijd wel plastic zakjes zitten, dus ik twijfelde geen moment. De laatste 500 meter liepen we met een tas in onze hand en speurden met onze ogen naar afval en stopten het erin. Een paar voorbijgangers keken ons even aan. Raar is dat eigenlijk dat je een soort van gene voelt, terwijl het heel goed is wat je doet. Als iedereen regelmatig op een wandelingetje een plastic zak mee zou nemen om het afval te verzamelen, zou het er een stuk schoner uitzien.



Ik vertelde manlief over het afval dat ik op de hoek van de straat had gezien. Hij had het ook gezien en stelde voor om dat nog even schoon te maken. Thuis pakte hij dan ook een nieuwe zak en liep nog even naar de hoek om dat ook op te ruimen.


Met een voldaan gevoel kwamen we weer thuis, vastbesloten om hier een gewoonte van te maken. Nadeel is wel dat het afval dus in onze kliko terecht komt en we per kliko betalen. We betalen nu dus voor de troep van een ander, maar dat hebben we wel over voor een schone leefomgeving.

13 opmerkingen:

  1. Goed van je! Ik erger me hier ook groen en geel aan het afval. En aan het onkruid, dat de gemeente niet weghaalt. Heb daarom laatst zelf een stuk van de straat onkruidvrij gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn hond doet dat. Die vist vaak ergens een plastic flesje uit de berm om in de bek te nemen. Samen lopen we dan naar een vuilnisbak.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hartstikke goed van je! zelf woon ik in een hoekhuis met gemeentelijke bosjes naast mijn huis waar ook rgelematig troep/afval in gedumpt word, soms ruim ik het zelf op, soms bel ik de gemeente erover dan komt er een opruimploeg ( die overigens best nog dingen weer laten liggen) maar als er echt bv vuilniszakken of een heel tapijt in ligt... denk ik laat de gemeente het maar doen.
    En hier betalen wij niet per kliko gelukkig. Maar een van mijn vriendinnen die ook altijd zwerfvuil opraakt tijdens haar vele (natuur)wandelingen stopt haar gevonden zwerfafval dan weer in een openbare prullenbak.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn dochter en ik rapen per dag minstens 1 ding op en gooien dat in de vuilnisbak. Als er vriendinnetjes meekomen moeten die dat ook. In onze gemeente kun je kostenloos een afvalgrijper en zakring ophalen zodat je niet met blote handen het afval hoeft op te rapen.
    Hier alleen grote ondergrondse containers of een vast bedrag per jaar voor het ophalen van het afval.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik zal ook nooit iets achterlaten. Misschien kun je eens informeren bij de Gemeente over een vergoeding/compensatie of hebben zij een andere oplossing die jouw niets kost behalve de moeite.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik erger mij er ook heel erg aan, hoe moeilijk is het nou?
    Wij rapen dus ook regelmatig wat afval op, ik vergeet helaas meestal een plastic zak mee te nemen, maar... Hier voor de deur ligt ook altijd genoeg en alle beetjes helpen weer.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Als we naar de moestuin lopen komen we over een stukje fietspad waar bijna altijd blikjes liggen, die nemen we dan mee naar huis. Wij betalen niet per gewicht of zo, gewoon jaarlijks een vast bedrag.

    http://inenomdekas.wordpress.com/2013/07/27/marktplaats

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heel goed vind ik wat jullie hebben gedaan. Daar zouden ze best wat boete's op mogen geven. Zelf raap ik in onze straat ook al bijna een jaar een ander zijn rommel op. Gelukkig staan hier aan beide kanten van de route een prullebak die regelmatig wordt geleegd. Nogmaals petje af.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zo doe ik het ook: opruimen de troep die je leefomgeving verpesten. Laten we de wereld schoon achterlaten voor de generaties na ns!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. grote klasse, op weg naar mijn werk ligt er naast het fietspad ook altijd van alles, nu kan ik niet alles opruimen ,want dan zou ik elke dag wel een kwartier langer onderweg zijn en ik fiets al ruim 80 minuten op een dag ,maar ik raap altijd wel iets op en wat ik altijd opraap is glas,want dat bespaart me ook nog eens het risico op een lekke band.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Heel goed. Kijk eens op verdubbeldam.blogspot.nl
    Zij verdubbelt een jaar lang goede daden en daar is deze er eentje van.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik kieper zwerfafval in de dichtbijzijnde gemeentebak, waar het in had gemoeten..
    Dagelijks een kilo of drie. En ik betaal 10 euro per keer legen..

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Voor aluminium blikjes krijg je in sommige schroothandelaars nog geld dit varieert rond de 0,12€ per kilo. Maar dit zal algauw afgeschaft worden.

    BeantwoordenVerwijderen