maandag 30 december 2013

Laatste voorbereidingen

Leuk dat er veel mensen zo enthousiast zijn over mijn "geen suiker uitdaging". En fijn om zoveel positieve ervaringen te horen. Nu ben ik héél benieuwd of ik ook afkickverschijnselen ga krijgen, want ik gebruikte al vrij weinig suiker.

Gisteren als voorbereiding weer aan de slag gegaan met alle etiketten van de producten die we in huis hebben napluizen en via internet alle etiketten napluizen van producten die we ook veel gebruiken. Wat een gedoe zeg als die verschillende benamingen voor suiker en dan ook nog eens de discussie over welke vervanger dan wel weer goed is en welke niet. De ene natuurlijke vervanger doet je bloedsuikerspiegel veel stijgen, maar volgens een andere site is dat dan weer niet zo erg omdat je het bijna altijd in combinatie met noten eet ofzoiets of omdat er wel gezonde stoffen inzitten.... Pff, waar ga ik voor mezelf de grens stellen?

Geraffineerde suiker laat ik voorlopig staan (witte, rietsuiker en glucose-fructosestroop). Aspartaam of andere chemische zoetstoffen, dextrose, maltodextrine etc. gebruikte ik al niet. Natuurlijke suikervarianten (als honing, agavesiroop, ahornsiroop, kokosbloemsemsuiker, dadelstroop en palmsuiker) ga ik met mate gebruiken. Over de natuurlijke suikers lees ik ook verhalen dat ze je suikerverslaving in stand houden en er dus niks mee veranderd. Maar ik ben (op dit moment) van mening dat er in deze suikers nog enige voedingswaarde/mineralen zitten en dat je ze dus best met mate kan gebruiken. Deze natuurlijke suikers heb ik allemaal al in huis, dus ik hoef niks speciaals aan te schaffen. Hoe het nu precies zit met die suikerspiegel en welke (natuurlijke)suikers nu een hoge en lage glycemische index hebben weet ik allemaal niet en wil ik ook even nog allemaal niet precies weten. De laatste jaren heb ik geleerd dat veranderingen in kleine stapjes het beste werken, dus laat ik nu eerst maar eens beginnen met geraffineerde suiker te laten staan en daarna zie ik wel verder.

Tijdens het doorspitten van de ingrediëntenlijsten van alles in mijn keukenkastjes, kwam ik op een aantal twijfelgevallen wat betreft wel of geen geraffineerde suiker. En dan ga je toch weer op internet kijken en lees je weer tegenstrijdigheden, dus voor nu voor mezelf maar een "plan van aanpak" gemaakt wat ik wel en niet ga vervangen.

Zo bevat de ketjap manis die ik gebruik (Yakso bio) rietsuikermelasse. Is dit nu wel of geen geraffineerde suiker? Zo kwam ik bij "de weegschaal" waar ik zo af en toe wat producten bestel die ik niet bij de biobezorger kan krijgen. Daar wordt een pot met rietsuikermelasse verkocht. Volgens de omschrijving daar is het "een zoete stroop die ca. 50% suiker bevat. Het wordt verkregen uit de kooksel van suikerriet waarin de onzuiverheid van sappen nog opgehoopt zit". Bij de ingrediënten staat dan ook rietsuiker als enige ingrediënt. Volgens mij is het dus gewoon rietsuiker, maar dan minder geraffineerd. Deze ga ik dus schrappen van mijn lijstje. Ik gebruik ketjap eigenlijk alleen door de nasi en pindasaus. Voorlopig ga ik als alternatief soyasaus gebruiken, maar die is natuurlijk minder zoet. Ergens las ik ook dat je dadelstroop kan gebruiken als alternatief.

De Zonnatura groentebouillonblokjes die ik gebruik bevat rietsuiker, maar de  knoflook en kruidenbouillon variant weer niet. De Würzl en Vetera groentebouillonblokjes bevatten ook geen suiker, dus die gaan voortaan weer in het winkelwagentje.

De Appelstroop zoals gisteren aangegeven bevat ingedikt suikerbietsap. Hoewel hier ook discussie over is of het nu wel of niet natuurlijk is, laat ik het toch maar even staan. De variant van Crombach met 100% suiker vind ik net zo lekker, dus die kopen we de volgende keer maar weer. Of de Zonnatura variant appel/peer.

Bij het avondeten lette ik ook even extra goed op, want ik heb nog maar 3 dagen om me voor te bereiden en ik wil straks niet overvallen worden door allerlei verrassingen. Vanavond stonden op het menu mexicaanse wraps met guacamole. Wraps eten we niet heel vaak, want wil zo min mogelijk tarwe eten. Maar daar zit dus ook weer suiker in, volgende keer zelf maken dus maar denk ik zo of vervangen door maistortilla chips.

Verder gaven de kidneybonen me nog een verassing, want ook in het potje bio kidneybonen van ah p&e zit dus suiker toegevoegd. Jammer, want die gebruik ik best regelmatig. Dus maar eens in de biowinkel kijken voor een variant zonder suiker en anders droge bonen koken en die weken en koken, die heb ik nog wel ergens onder in de kast liggen, maar ben vaak te vergeetachtig (lui).

Ik denk dat ik nu redelijk ben voorbereid. De "meuk" die we nog over hadden van zoontjes verjaardag (chips, frisdrank e.d.) gaan oudejaarsavond mee naar vrienden waar we het vieren. De paar dingetjes die nog open zijn en suiker bevatten zijn zo goed als leeg: pindakaas, appelstroop en chocoladepasta. En manlief eet dat wel op...die doet niet mee met suikervrij, vindt het onzin. Net als alle andere dingen tarwevrij, koken zonder e-nummers e.d. Maar op de vraag hoe het komt dat hij ongemerkt 10 kilo is afgevallen het afgelopen jaar had hij ook geen passend antwoord. Ach zolang hij mij gewoon mijn gang laat gaan, ga ik maar niet meer in discussie met hem.

Heb zin om te starten, maar eerst nog maar genieten van oliebollen en appelbeignets, al ben ik daar nooit fan van geweest, dus veel zal ik er niet van nemen.

7 opmerkingen:

  1. ik vind het wel heel interessant je suikervrije voornemen voor 2014. Na het lezen van je blog ben ik zelf eens gaan nadenken over hoeveel suiker ik gebruikt. Weinig blijkt maar niet zo weinig als jij van plan bent. Overigens is het niet verkeerd om eens na te gaan hoeveel een mens van die 'zoete' troep naar binnen werkt. Obesitas stijgt nog steeds in Nederland. Ik wens je succes en ik zal vast wel op je weblog lezen hoe het je vergaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lol heb ook zo'n man als jij. Ziet totaal het nut niet in van suiker- en tarwevrij / low carb etc... Nou, dan niet he ;)

    Suiker vervangen doe ik zelf ook eigenlijk niet, met als reden die jij ook noemt. Heel soms maak ik chocolademelk met wat agavesiroop en oerzoet gebruik ik om kruidnootjes te bakken. Voor zoete trek eet ik soms een rijstwafel met roomboter en een beetje honing.

    Succes in elk geval!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou bij ons is het precies zo mijn man vind het ook allemaal maar onzin maar is toch wel geïnteresseerd.. En vindt het best dat ik zonder e nummers kook. hij heeft zijn darmding dus hij begrijpt dat er ook enige aanpassing voor hem moet komen. Ik ga agavesiroop kopen daar heb ik laatst iets lekkers meegemaakt. Succes hé meid!

      Verwijderen
    2. Haha, als je die mannen van ons eens samen zou zetten, zou er toch een partij geroddeld worden over de rare fratsen van die vrouwen ;-)
      Alles is onzin volgens die van mij, maar ondertussen blieft ie geen margarine meer (terecht natuurlijk), stelt ie kritische vragen als ik een keer een kant en klare (bio)tomatensaus koop ipv zelfgemaakt en is hij ook serieus geminderd met suiker. Komt helemaal goed!

      Verwijderen
  3. Voor mijn gevoel ben ik AB-SO-LUUT nog niet voorbereid.... Ik ben net aan het kijken wat ik voor ontbijt zal gaan doen. Moet alle boodschappen nog halen. Misschien start ik wel gewoon op maandag (uitstelgedrag :))

    BeantwoordenVerwijderen

  4. Peren-appelstroop in blik van Canisius

    Voor de echte ambachtelijke peren-appelstroop in blik kiest u de stroop van Canisius. Proef de heerlijke smaak en laat U overtuigen van het vakmanschap van canisius stroop uit Limburg.
    Verpakking:

    blik 450 gram
    Ingrediënten:

    deze stroop van peren en appels is een zuiver natuurprodukt zonder toevoeging van suikers, zoetstoffen, kleurstoffen en bewaarmiddelen. Bereid met 455 gr peren en 245 gr appels per 100 gr.

    Deze informatie heb ik van hun website geplukt om aan te geven dat je stroop gewoon kunt krijgen zonder toegevoegde suikers. Is deze stroop lekker? hoor ik je vragen. JAAAAAAAAAAA, absoluut. Ik koop alleen stroop van Canisius te Schinnen. Deze stroop koop ik bij de Boerenbond. De Plus en de AH hebben hem hier in het Zuiden ook in de schappen staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Voor appelstroop hoef je ook geen suiker toe te voegen, je moet er alleen veel meer water uithalen. Door de hoge suikerconcentratie (dezelfde vorm als in biet en rietsuiker) zorgt voor de conservering.

    BeantwoordenVerwijderen