dinsdag 31 december 2013

Nog eentje dan: Acrylamide

Zo net voor het nieuwe jaar gooi ik er nog maar een blogje tegenaan. Ik had bedacht om mijn mailbox op 1 januari zo goed als leeg te hebben, maar zie nu al dat dat een zinloos project is. Ik heb te veel ongelezen mail die ik ooit nog eens wil lezen of moet bewaren...dus gooi ik alles maar in een archiefmap, dan is tenminste het belangrijkste bewaard en is mijn mailbox mooi leeg, weggooien kan altijd nog.

Ik kwam een mailtje tegen van mijn zorgverzekeraar over goede voornemens in 2014. Vluchtig las ik het door en zag dat het ging over meer bewegen, stoppen met roken, afvallen etc... de welbekende voornemens van half Nederland. Onderaan de nieuwsbrief stond een stukje "feiten en fabels" dat mijn aandacht trok. Ik klikte eens door en kwam op deze pagina van het KWF. De feiten en fabels gaan dus over wat kankerverwekkend is of niet. Oké mijn mening over het gebruik van zoetstoffen en e-nummers is anders, maar ik ban dit niet uit mijn voedingspatroon omdat ik denk dat het kankerverwekkend is, maar omdat het niks toevoegt aan je voeding. In hun mening over vitamine en "super voeding" kan ik me wel vinden. Hoewel ik zou aanbevelen meer groente te eten dan slechts 200 gram per dag. Daarnaast werd nog even met mijn neus op de feiten gedrukt dat borstvoeding de kans op borstkanker verlaagt. Ik hoop maar dat die 3 maanden fulltime kolven hetzelfde effect heeft gehad. Tja, helaas heb je niet alles voor het kiezen.

Maar het meest interessante vond ik de laatste 2 alinea's met "Meer onderzoek nodig". Hoewel ik vaak lees op diverse sites en krantenkoppen dat "reguliere voeding net zo gezond is als biologisch", ben ik verbaasd over het standpunt van het KWF dat er meer onderzoek nodig is en dat zowel bestrijdingsmiddelen als te weinig voedingsstoffen kunnen zorgen voor het ontstaan van kanker. De relatie met kanker had ik zelf nog nooit zo direct gelegd. Ik eet gewoon liever bio omdat ik geen extra stofjes in mijn lijf wil waar je lichaam niks aan heeft en misschien wel schadelijke gevolgen kunnen hebben.

En dan wordt er nog gezegd dat er meer onderzoek nodig is naar "Acrylamide". What the f#ck is nu weer Acrylamide? Dat het KWF vindt dat hier meer onderzoek naar nodig is wekt mijn interesse verder te lezen. Want als het KWF al denkt dat er meer onderzoek nodig is, wil ik deze stof dan nog wel in mijn voeding?

Ik ging eens verder en kwam op de site van het voedingscentrum. Ook al ben ik het vaak niet eens met wat het voedingscentrum vindt, was ik toch wel benieuwd naar hun mening. "Het is in de hoeveelheden die we via de voeding binnenkrijgen hoogstwaarschijnlijk niet schadelijk voor mensen." volgens het voedingscentrum. Oké dat woordje "hoogstwaarschijnlijk" zint mij al niet, maar ik lees verder. "Het is niet specifiek onderzocht of zwangere vrouwen en kinderen meer risico lopen, maar dit is hoogstwaarschijnlijk niet het geval. Het is wel aannemelijk dat kinderen in verhouding tot hun lichaamsgewicht meer acrylamide binnen krijgen dan volwassenen. Dit is echter niet erg, het gaat er namelijk om wat iemand in zijn hele leven binnenkrijgt." 

Oké niet alles is dus onderzocht en het gaat erom wat iemand in zijn hele leven binnenkrijgt. Gelukkig geeft het voedingscentrum dan nog wel voedingsadvies hoe je de vorming van Acrylamide kan beperken.

Manlief ook maar eens gevraagd naar Acrylamide en hij begon gelijk driftig te zoeken op internet en er zelf een blogje over te tikken. Of het nu schadelijk is of niet, mij zit het toch niet helemaal lekker en met name dan omdat ik het niet wist. Weleens iets gehoord natuurlijk over dat je die zwarte stukjes van geroosterd brood niet moet eten, maar verder nog nooit van het woord Acrylamide gehoord.

Het scheelt dat ik al nauwelijks friet, chips en brood eet. En ook ontbijtkoek, kruidnoten e.d. eten we niet wekelijks. Koffie wilde ik toch al gaan minderen en dit is dan misschien net dat berichtje dat me hierin iets meer motivatie geeft. Maar ik heb wel ooit een "geroosterde boterham met kaas-verslaving" gehad en daar wil ik nu even niet aan denken!

Ik ben niet iemand die gelijk angstig wordt van dit soort berichten, maar me wel meer bewuster maakt over wat we allemaal binnenkrijgen met ons eten. Nog bewuster eten in 2014 dan maar, dan laat je vanzelf 80% van wat in de supermarkt is te vinden wel staan.


plaatje van het www

Iedereen een fijne jaarwisselingen een gelukkig en gezond 2014 gewenst!

2 opmerkingen:

  1. Fijn 2014! En dit soort berichten is inderdaad de reden dat ik zulke dingen zo veel mogelijk vermijd....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Sjoukje, ik wilde reageren om te vertellen dat ik onlangs een heel interessante lezing over acrylamide heb bijgewoond en vragen of je interesse hebt in de dia's hiervan, maar na doorklikken zie ik dat je man er al een heleboel over heeft uitgezocht en geschreven! Lijkt me helemaal duidelijk dus ;)
    Er rest me verder niets om je een prachtig, liefdevol 2014 te wensen.

    BeantwoordenVerwijderen