vrijdag 20 december 2013

Hormoonverstorende stoffen

Gisteren werd ik door diverse mensen geattendeerd dat er een interessante uitzending bij Zembla te zien was over hormoonverstorende stoffen. Toch wel handig als je mensen volgt of feesboek die dezelfde interesses hebben.

Manlief dacht al, "daar heb je haar weer". Soms vindt hij dat ik te ver ga in dingen als het over dit soort onderwerpen gaat. Zo vindt hij het onzin dat er giftige stoffen in billendoekjes en luiers zouden zitten. En weigert dus nog regelmatig om wasbaar te gebruiken, dus verschoon ik zoontje gewoon meestal en heb ik ook gifvrije billendoekjes. Hij heeft ook een andere achtergrond dan ik wat zijn standpunt voor een groot deel verklaard. Hij heeft milieukunde gestudeerd en daardoor meer kennis over dit soort dingen, maar het misschien niet altijd helemaal bij het rechte eind.

Dus gisteren zat ik voor de tv om de uitzending te zien en manlief zat naast mij op de bank. Hij zei zoiets als: "wat een onzin weer", toen ik vertelde waar de uitzending over zou gaan. Maar toen de uitzending begon, zag ik dat er iets in hem veranderde. Steeds vaker keek hij over de laptop mee. De beelden kwamen ons bekend voor, het verhaal begon op een neonatologie afdeling in het ziekenhuis. Een arts vertelde dat ze alle materialen hadden vervangen door materialen zonder hormoon verstorende stoffen (weekmakers, bpa), omdat na onderzoek bleek dat via een infuus wat soms weken bij een baby in het lichaam zit, meer schadelijke stoffen vrijkwamen dan gewenst. Volgens de onderzoekers is er een hoger risico op borstkanker, onvruchtbaarheid en nog meer. Wat het onderzoek hierna zo moeilijk maakt is dat deze gevolgen pas na 30-60 jaar zichtbaar zijn.

Gelijk ging mijn gedachte naar zoontje, wat heeft die wel niet allemaal in zijn lichaam gehad? En was dat ook allemaal gifstofvrij? Ik wil er niet te lang bij stilstaan, het was nodig om hem toen in leven te houden, maar ik hoop dat in ons ziekenhuis ook zo'n geweldige arts rondliep die de materialen heeft vervangen.

Wat mij vooral verbaasde is dat de Nederlandse overheid geen poot uitsteekt om voorlichting hierover te geven. Ook al is er alleen een vermoeden dat bepaalde producten beter vermeden kunnen worden bij zwangeren en jonge kinderen dan wil ik het weten en mijn eigen plan trekken. Nu heb ik me pas na de geboorte van zoontje in dit soort dingen verdiept, omdat ik zo'n gezond mogelijke toekomst voor ons gezin wil.

Bijna op het eind van de uitzending zei manlief, "Je hebt misschien toch wel ergens gelijk". Hij vindt dat er bij deze specifieke groep, misschien toch een extra voorzichtig omgegaan moet worden met deze stoffen.

Manlief heeft er hier nog een uitgebreid blog over geschreven.
Mocht je de uitzending gemist hebben, die kan je hier zien.

Wat doe ik met deze informatie? Nee, niet direct grote paniek hier, maar bij de aanschaf van nieuwe spullen en een evt. volgende zwangerschap (als die er ooit nog komt) hou ik dit wel in mijn achterhoofd!

9 opmerkingen:

 1. Ik vind het soms best eng, hoeveel er klakkeloos aangenomen wordt dat het wel goed is, of zelfs opgedrongen wordt, zoals die weekmakers en zo.

  Oh, en ik denk dat je zwangere vrouwen en kleine kinderen bedoelt, niet zwangere kinderen en kleine kinderen zoals het er nou staat? ;-) (Taalkundig dingetje, 'zwangere en kleine kinderen' dan is dat dus 'zwangere kinderen en kleine kinderen... )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, je hebt helemaal gelijk. 't was nogal laat toen ik gisteren typte, bedankt heb het aangepast. Maar zag gelijk nog iets veel ergers "wordt ik" in de titel van mijn vorige blog. Oh wat erg! pfff, toch maar wat vaker mijn blogje nalezen voor ik het post.

   Verwijderen
  2. Ja, ik ga soms ook raar typen als het laat is ;-) Haha en vervolgens zat ik er toen ik eenmaal in bed lag dus over in dat ik het misschien te bot gezegd had, want ja, laat.
   Ennuh... dt's lees ik nog vrij snel overheen, zelfs in titels. Is de schuld van mijn vriend, d-t-dt's is het enige wat hij écht niet in zijn hoofd krijgt xD

   Verwijderen
 2. ik heb de uitzending opgenomen en ga nu zeker kijken

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ... als ik dan bedenk dat ik hormoongevoelige (borst)kanker heb gehad, denk ik ook weleens: waar is die eigenlijk door veroorzaakt? Ik kom uit de generatie waar er nog een heilig vertrouwen in de overheid was. Maar daarna heb ik beseft dat je zelf moet nadenken over alles wat je tot je neemt. Best lastig in de supermarkt, wikken en wegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is leuk, jouw man en die van mij hebben dezelfde studie gedaan;)
  Documentaire ga ik nog bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik koop om dir rden steeds minder in de supermarkt. En je hebt groot gelijk die troep niet meer te kopen en een washand oid te gebruiken als billendoekje (het woord alleen al...). Wat een bofkont is jullie kleine mannetje dat hij jullie als ouders heeft!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb het ook gezien en ben toch behoorlijk geschrokken. Wist al wel van de flessen, maar nooit zo stil gestaan bij sondes/slangen etc. En jij hebt het over gifvrije billendoekjes? Vertel, hoe kom je daar aan? Hier gaan ze in tientallen over de toonbank :( Ben heel benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik wasbare billendoekjes thuis en wegwerp billendoekjes van het merk Naty (te koop bij Etos) voor onderweg. Ik heb cheeky wipes aangeschaft, al eerder een stukje over getypt
   http://nietdromenmaardoen.blogspot.nl/2012/06/milieuvriendelijke-billendoekjes.html
   en
   http://nietdromenmaardoen.blogspot.nl/2012/10/wasbare-luiers-en-billendoekjes.html

   Maar een washandje volstaat ook.

   Verwijderen