dinsdag 10 december 2013

Opzoek naar rust en regelmaat

Oh het gaat al een week of 2 niet de goede kant op met eten. Ik merk dat als ik uit mijn normale doen ben ik niet goed voor mezelf zorg en daardoor zo een halve dag niks kan eten en daarna dan weer in een soort van eetbui vervallen. Doordat er hier nu verbouwd wordt zit ik niet in mijn normale ritme en dat slaat over op mijn eetpatroon. 's ochtends ontbijt ik slecht, lunch schiet er vaak bij in en dan eind van de middag grijp ik ineens naar die koektrommel die nu vol zit omdat er toch voor de klussers wat in huis moet zijn. Om dit soort dingen kan ik dan weer zo boos worden op mezelf. En vervolgens kom ik dan in een soort van energie-dip (waarschijnlijk door de eetbui) waardoor ik me er niet meer toe kan zetten om fatsoenlijk avondeten op tafel te zetten. En dan voel ik me weer schuldig tegenover manlief, want die heeft de hele dag zo hard gewerkt. Het broodbakken schiet er ook bij in en zo komt er toch weer regelmatig supermarktbrood hier binnen. En eet ik ook weer vaker brood. Allemaal dingen waar ik niet bij van wordt.

Op dit soort momenten merk ik dat ik er nog lang niet ben. Ik verval in oude patronen, maar ben me er gelukkig wel bewust van. Ik kom weer in een soort van negatieve spiraal wat eten betreft, ik eet slecht, heb minder energie en daardoor eet ik nog slechter...etc...etc..
Ik zou nu bij de pakken neer kunnen zitten, maar ik zou dit ook kunnen zien als een leermoment. Blijkbaar heb ik de rust en regelmaat nodig omdat het anders eten meer voorbereiding van mij vraagt. In de toekomst zal ik dus moeten proberen op zulke momenten voorbereid te zijn. Misschien standaard wat zelfgemaakte maaltijden in de vriezer en een zelf gebakken brood.

Vannochtend heb ik mezelf "gedwongen" een goed ontbijt en lunch te nemen en ik voelde gelijk weer wat het met me deed qua energie. 's Middags maakte ik met zoontje een wandeling door het heerlijke najaarszonnetje en daarna had ik ook genoeg energie om de keuken in te duiken voor een gedegen avondmaaltijd. En het bleef bij één koekje.

Nog even een paar dagen volhouden, dan zijn de klusmannen de deur weer uit en kan ik mijn rust en regelmaat weer oppakken. En hoef ik de verleiding van koek niet meer te weerstaan, want die komt toch niet mijn huis binnen. Als ik goed eet is de verleiding van koek er ook minder, maar ik ben nog niet altijd sterk genoeg hierin.

Een ander aandachtspunt is slapen. Ik moet er 's avonds opletten dat ik op tijd naar bed ga. De klusmannen staan hier om 8 uur voor de deur en zoontje is de laatste dagen ook steeds tussen 6 en 6.30 wakker en dan doet het mij echt geen goed als ik er pas om 23.30 in lig, ik hem gewoon veel slaap nodig!

Vandaag weer een goed begin gemaakt om mijn rust en regelmaat terug te pakken, ik hoop dat ik het verder door kan zetten, want terug naar zoals ik twee jaar geleden was en leefde wil ik echt niet meer!

11 opmerkingen:

 1. Irritant he? Ik heb dat ook hoor, dan ben ik met van alles bezig en dan vergeet ik gewoon eten te maken. Al is het maar even een soepje ofzo, je kan veel beter dat pakken dan koek of weet ik wat. Zorgen dat er altijd wat gezonds en makkelijks ligt... maar ja, in de hectiek van alledag is dat ook makkelijk vergeten, tot het moment dat je opeens echt veel trek hebt maar nog steeds weinig tijd.

  Misschien een idee even wat tijd te maken om wat nootjes te roosteren, eieren te koken (wel een week houdbaar), groenten klein te snijden en een lekkere appelkruimeltaart (verslaving toen ik zwanger was... http://www.eetgoedvoeljegoed.com/2010/11/appelkruimel-glutenvrij.html ) voor de zoete trek? En een schaal makkelijk fruit op tafel.

  Probeer dat ook met vallen en opstaan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Herkenbaar en dan zi ik niet eens in een verbouwing... Ook ik eet sinds een paar weken niet goed, geen ontbijt, lunch van kerstkransjes waardoor ik om 16.00 uur bijna van mijn tak val en en lekker groot stuk chocola eet waardoor ik ' s avonds geen trek heb en ga zo maar door... En ook ik voel het tegenwoordig als ik (te veel) suiker eet. En nu ga ik dus een lekker en veranrwoord ontbijtsapje met kokoswater, banaan en tarwegras maken. Nieuwe dag, nieuwe kansen! Succes, maar het gaat je best lukken hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jah vals he? Dan doe je dingen omdat je druk bent waarvan je uiteindelijk nog vermoeider van word....Gelukkig herken je het en kun je jezelf weerop het goede spoor zetten. Hou vol!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je bent het je al bewust en dat is één van de belangrijkste momenten! Het komt wel goed met jou, schatje!! *geeft glaasje water aan*

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ... ik ben bijna blij om te horen dat jij ook zo'n last hebt van klussers in je huis, hoe welkom ze ook zijn. Ik had onlangs precies hetzelfde. Twee dagen een prima rustige prettige klusser in de badkamer, maar een hoop onrust in mijn hoofd en lijf. Constant het gevoel dat je het in de gaten moet houden, maar niet op de vingers moet kijken, paraat moet staan met eten/drinken/praatje. Komende keer ga ik me daar beter op voorbereiden, blijkbaar is het onvermijdelijk... Minder verwachten van zo'n dag qua eigen dingen-te-doen. Immers er gebeurt wel degelijk wat: de klus wordt gedaan. Denken aan het resultaat wat zodirect zichtbaar wordt. Sterkte nog even!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook fijn te horen dat ik dus niet de enige ben. Heb ook het gevoel dat ik zo nutteloos ben, kan alleen beneden wat dingen doen, maar verder eigenlijk niks. Op de 1e verdieping staan alle kamers vol, dus de was kan nergens hangen. Vandaag maar eens de kruidenla uitgemest, zo doe ik toch iets....

   Verwijderen
 6. Heel herkenbaar , ik hou ook niet zo van werkmannen over de vloer, dat zit op mijn eigen verzoek in mn huis te rommelen, maar geeft een hoop zooi en onrust. Ik probeer het altijd zo te regelen dat grandpa dan ook thuis is. Ik eet de onrust gewoon weg !!! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geen leuke fase... denk aan het resultaat! Het eten komt vast wel weer goed en zal in elk geval beter zijn dan wanneer je deze fase door moest voordat je je eetgewoontes aangepast had :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is volgens mij heel goed dat je dit als een leermoment ziet dat vind ik zo knap. Alles gaat met sprongetjes. Mandela zei: Als je over één heuvel bent geklommen komen er daarna nog meer en hogere.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je doet het hartstikke goed! Het valt ook niet mee om ritme en regelmaat vast te houden met klussers in je huis. Hou vol!!!! Je kunt het. Dat heb je al bewezen.

  BeantwoordenVerwijderen