maandag 14 oktober 2013

Nu genieten....of straks?

Laatst had ik een discussie met een vriendin over hypotheken. Even de situatieschets voor een duidelijk beeld: Zij hebben een aflossingsvrije hypotheek sinds een jaar of 6 en in die tijd nog niets afgelost. Zij snapt ook niet waarom je zou aflossen en vindt het dom dat wij maandelijks een bedrag inleggen (spaarhypotheek) en ook nog proberen extra af te lossen. Ze vindt dat je nu leeft en nu moet genieten, want elke dag kan de laatste zijn, dus waarom zou je te veel kijken naar de toekomst?

Ik zei daarop dat ik niet alleen nu, maar ook in de toekomst wil kunnen genieten. Dat we niet het gevoel hebben dat we er echt dingen voor laten, maar gewoon veel bewuster zijn gaan leven en wat we overhouden liever in onze hypotheek stoppen. We willen dat onze vaste lasten lager worden en we niet afhankelijk blijven van de bank. Toen ging het gesprek over op iets anders en hebben we het er verder ook niet meer over gehad.

Wat ze zei, zette me toch wel aan het denken. "Nu genieten, omdat elke dag de laatste kan zijn en niet te veel kijken naar de toekomst." Natuurlijk is het zo dat je niet weet hoe oud je wordt, dus moet je zeker ook nu genieten. Maar nu ik een kind heb denk ik ook aan zijn toekomst, wat als ons iets overkomt, dan willen we hem niet met een schulden achterlaten. En we willen hem ook kunnen helpen met zijn studie of over héél veel jaartjes een huis wil kopen.

Volgens mij genieten we nu volop en zijn we ons veel bewuster van dat we overal van moeten genieten. Ik kan genieten van kleine dingen en niet alles moet perse veel geld kosten. Volgens mij sluit het ene het andere niet uit. Eerder wilde ik graag verre reizen maken, wat van de wereld zien. Dat hebben we gedaan; we hebben samen een paar mooie grote reizen gemaakt naar West-Canada, Nieuw-Zeeland en Ecuador en heb nu geen grote wensen meer op reisgebied. Ook hebben we een periode gehad van veel uitgaan: bioscoop, restaurant, theater, dagjes-uit en weekendjes weg. Daar ging denk ik wel 1/3 van ons inkomen aan op. En nu heb ik ook daar niet meer zo'n behoefte aan. Van soms een dagje uit of een keer uit eten kan ik nu veel meer genieten, juist omdat we het bijna niet meer doen en het speciaal voelt.

Daarnaast ging ik regelmatig winkelen, gewoon voor de lol en kocht ik tal van impulsaankopen, gewoon omdat het kon. Maar het gelukzalige gevoel was vaak al voorbij als ik thuiskwam met al mijn aankopen. Nu kan ik me daar niks meer bij voorstellen. Ik baal soms juist als ik me toch heb laten verleiden om weer iets te kopen wat we eigenlijk niet nodig hebben. En verder koop ik wat ik dan toch echt denk nodig te hebben het liefst tweedehands.

Ik zou er nu geen lekker gevoel bij hebben als we onnodig veel geld zouden uitgeven aan luxe producten of verre reizen en niks zouden aflossen op de hypotheek. Niet dat ik nu moeite heb met geld uitgeven, maar we proberen meer dingen te doen binnen de vooraf vastgestelde budgetten. Voor vakanties sparen we en proberen die binnen budget te houden, soms moet je hierdoor gewoon iets creatiever zijn, maar we gaan nog zeker elk jaar op vakantie. En voor uitjes e.d. hebben we ook een budget. We letten meer op aanbiedingen, spaaracties en gaan gewoon minder vaak, maar genieten niet minder. Ik kan ook genieten van mijn moestuintje, kost niet veel en het levert me soms ook nog iets op. En gewoon een ochtendje naar het tuincentrum is ook een leuk uitje voor zoontje en hoeft niks te kosten, of een ontbijtje voor een euro.

We genieten nu niet minder door (extra) af te lossen op de hypotheek en hopen als we de 60 zijn gepasseerd ook nog te kunnen genieten als onze hypotheek dan (bijna) is afbetaald.

7 opmerkingen:

  1. Ik denk ook dat aflossen en zuinig leven genieten niet in de weg staat! In die zin maakt je vriendin een denkfout. Ik kan juist meer genieten als ik weet dat ik een potje voor later heb bijvoorbeeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad, het ene hoeft het andere niet uit te sluiten! Je kunt prima genieten én tegelijk ook nog je hypotheek aflossen, toch? :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mensen verwarren consumeren als een kip zonder kop met genieten.... zo zijn ze geprogrammeerd :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik sluit me erbij aan. Aflossen en genieten van het leven kan prima samen gaan. Ik draai er niet elk dubbeltje voor om, ik wil ook genieten. Maar toch kun je al goed besparen zonder op 'bijstandsniveau' te gaan leven.

    En 'deze dag kan je laatste zijn'; daarom zijn wij gaan aflossen. Stel dat mijn man iets overkomt (sterft of arbeidsongeschikt raakt, denk aan coma, ziekte o.i.d), red ik het dan in mijn eentje? Ik heb het meerdere keren meegemaakt in mijn omgeving. Dan is het toch prettig om te weten dat je de hypotheek kunt blijven betalen? Je hebt dan al zorgen genoeg aan je hoofd en problemen zat.

    Verder wil ik de maandelijkse lasten ook naar beneden hebben. Maar ik doe zeker nog wel leuke dingen. Mijn moestuintje, ik haak een beetje, ik naai, ik scrap. Ik ga eens een dagje naar een collega of vriendin elders in het land. Een zaterdag met mijn man weg. Vakantie.

    In mijn omgeving zie ik mensen maandelijks net aan wel/niet rondkomen. Dan zie ik teveel van die mensen en denk ik 'koop eens wat minder kleding'. Met die man heeft mijn man een goed gesprek gehad en hij heeft spijt dat hij 'in zijn vette jaren' niet heeft afgelost. Dan had hij nu niet zo krap gezeten.
    Goed dus om rekening te houden met een inkomensdaling.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toch even een vraagje/opmerking, als Belgische.
      Stel dat mijn man iets overkomt (sterft of arbeidsongeschikt raakt, denk aan coma, ziekte o.i.d), red ik het dan in mijn eentje? Ik heb het meerdere keren meegemaakt in mijn omgeving. Dan is het toch prettig om te weten dat je de hypotheek kunt blijven betalen? Je hebt dan al zorgen genoeg aan je hoofd en problemen zat."
      Daar hebben wij - en voorzover ik weet vele (Belgen) met ons - een Schuldsaldoverzekering voor. Die lost het resterende bedrag nl af als de partner komt te overlijden.
      Het enige wat wij konden kiezen was; 100% wordt afgelost als mijn man komt te overlijden (omdat ik thuisblijfmoeder ben) en 50% wordt afgelost als ik kom te overlijden (liever hadden we daar ook 100% gehad, maar aangezien ik als 'ziek' geregistreerd sta, was dat te duur aan premies)
      We konden ook kiezen of we de premies in één keer bij het afsluiten van de lening betaalden, jaarlijks volgens de looptijd van de lening of een iets hogere premie gedurende X aantal jaren (minder dan de looptijd van de lening)
      In zijn geheel lijkt me deze constructie toch iets 'veiliger' aan te voelen dan het Nederlandse systeem ?

      Verwijderen
    2. Hoi. In nederland werkt dat hetzelfde..

      Verwijderen
  5. je zit in de flow van consuminderen en aflossen, dat is een mooie reis naar later, geniet ervan , liefs marion

    BeantwoordenVerwijderen