donderdag 27 september 2012

Meer bewegen en afvallen

Begin deze week kreeg ik de uitslag van het vasculair onderzoek wat begin augustus bij mij is gedaan. Dit is gedaan n.a.v. de HELLP (zwangerschapsvergiftiging) die is ontstaan bij mijn zwangerschap vóór de 32ste week. Het onderzoek was erop gericht om een eventuele onderliggende oorzaak te achterhalen en een kansberekening los te laten op herhaling.

Eigenlijk is er héél weinig bekend over het HELLP syndroom, wat precies de oorzaak is, weet men niet, maar er zijn wel risicofactoren. Bij het onderzoek werd de bloeddruk verschillende keren gemeten, urine onderzocht en 17 buisjes bloed afgenomen.

Uit de uitslag kwam gelukkig niks echts schokkends. Het enige wat ze hadden gevonden was een te hoog bmi. Tja, dat weet ik zelf ook wel en is al een probleem sinds mijn twaalfde. Eigenlijk was het toen nog geen probleem, maar doordat ik mezelf dikker vond dat de rest ging ik op "uithongerstand"en kreeg ik vervolgens eetbuien. Maar nu zou ik willen dat ik dat figuur van toen had.

Dus het advies was om gezonder te gaan eten en meer te bewegen. Dat probeer ik al zo lang, maar blijkbaar is het niet voldoende. Wat ik heb meegemaakt wil ik echt geen 2e keer meemaken, maar een kinderwens voor een 2e is er nog wel. Dit is wel weer een stimulans om er nu echt nog een keer voor te gaan. Ook helpt het dat het voor zoontje extra belangrijk is om gezond te eten en te bewegen door zijn hartafwijking. En dan moet je natuurlijk wel het goede voorbeeld geven.

De afgelopen 9 maanden kwam ik er vaak niet aan toe kwam om gezond te eten en te sporten. Maar nu alles weer in een rustiger vaarwater komt wil ik er ook echt voor gaan. Op zich eet ik niet heel ongezond, maar ik eet gewoon vaak te veel. Ik kan moeilijk maat houden en als er een keer iets van chips of chocola in huis is, moet het ook zo snel mogelijk op.

Ik wil in ieder de 10 zwangerschapskilo's eraf en mijn conditie weer op oud peil. Want mijn conditie is wel achteruit gegaan, op een stoel naast een bedje zitten in het ziekenhuis is niet echt conditie verbeterend.... Het zou mooi zijn als ik er nog 10 kilo extra afkrijg....

Dus we hebben afgesproken om de komende tijd geen ongezonde dingen in huis te halen. Voor de feestdagen en aankomende verjaardagen maken we natuurlijk wel een uitzondering. Grr, waarom is de halve familie en vriendenkring in okt/nov/dec jarig? Ik ga nog meer letten op wat ik drink, voorlopig zoveel mogelijk water en thee. Max. 2 kopjes koffie per dag, maar dan alleen met melk (ben al aan het afkicken van de suiker) en max. 2 glazen diksap (iets meer water dan anders erbij). En verder natuurlijk gewoon normaal gezond eten. Elke dag wil ik minimaal 1 uur bewegen. Dat kan van alles zijn; wandelen met de kinderwagen, zwemmen, fietsen... Beetje jammer dat we nu net de herfst in gaan, maar dan moet ik boven de crosstrainer maar weer uit het stof halen. Ik neem voorlopig geen abonnement op de sportschool, eerst maar eens zien hoe het zo gaat. En in januari zijn er vast weer aanbiedingen, met de goede voornemens van iedereen, dus dan kan ik altijd nog overstag gaan. En verder genoeg ontspannen en slapen, dan moet het volgens mij wel goed komen.

Ik ben inmiddels alweer ruim een week op weg. Ik had mezelf voorgenomen dat als zoontje de operatie achter de rug had gehad en weer naar huis zou komen gelijk te beginnen. En inmiddels is er al 1,3kg af. De eerste kilo's gaan altijd snel, maar toch het is in ieder geval een positief begin.


5 opmerkingen:

 1. Goed voornemen! Meer bewegen helpt echt. Ik eet altijd gezond maar viel niet af. Nu ik meer beweeg gaat het als vanzelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Afvallen is vaak goed maar ik had ook Helpp bij mijn eerste kind (ik was ook te zwaar) en bij mijn tweede kind was er gelukkig niets aan de hand.
  Succes met je gezonde levenstijl! Ik weet hoe moeilijk het is!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Succes met je voornemens. Minder stress helpt misschien ook wel om af te vallen.En kleine stapjes zijn toch ook goed?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fantastisch dat er nu weer tijd is om aan dat soort dingen te denken. En 1,3 kg is een geweldigbegin, ookal is het vaak veel extra vocht. Het is er toch maar gewoon af!
  Ik ga straks ook een goede poging wagen om er eens 15 kg af te krijgen voor juni 2013. Proberen lekker veel te wandelen en even weer een beetje reguleren wat ik eet ( lekker paar maanden nergens op gelet)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn dat er niks schokkends uit het onderzoek kwam. Goed dat je al 1,3 kilo afgevallen bent, succes met de rest! Ik weeg ook nog zo'n 10 kilo meer dan voordat ik zwanger werd, mogen er ondertussen ook best eens af. Ik geloof dat ik het uitstel tot in ieder geval na mijn 30e verjaardag, is zaterdag al...

  BeantwoordenVerwijderen