dinsdag 25 september 2012

Het onderste uit de kan

Gisteren bedacht ik me dat het hier de gewoonste zaak van de wereld is om de verpakkingen voor voedsel, persoonlijke verzorging en schoonmaakmiddelen altijd proberen zo leeg mogelijk te maken. Daar hebben we verschillende methodes voor en vandaag zal ik daar maar eens een blogje aan wijden hoe wij dat doen.

Bijna lege potten broodbeleg (jam, pindakaas, chocopasta etc.) moet ik van manlief altijd in de kast laten staan. In het weekend maakt hij hier dan een lekker maaltje van. Hij draait de deksel van de pot, scheurt een boterham in kleine stukjes en doet deze erin en prikt vervolgens een stukje brood aan zijn vork en schraapt hiermee langs de kant. Zo is er toch nog genoeg beleg voor een boterham. En de potjes komen zo helemaal leeg. Ik moest er in het begin wel om lachen, maar hij is het zo gewend en ik vind het ook wel makkelijk. Scheelt weer 1 of 2 boterhammen beleg en de potjes worden mooi schoon.

Bijna lege flessen van sausjes gaan hier op de kop in de koelkast, dan komt er de volgende keer dat je ze gebruikt altijd nog wel wat uit. Soms doe ik er ook een klein beetje water bij, het sausje wordt dan wat dunner, maar meestal is dat geen probleem.

Ook in flacons van wasmiddel, shampoo en douchegel gaat als deze leeg lijken te zijn wat water. Even schudden en meestal is er dan nog wel genoeg voor 1 à 2 keer.

Pakken vla en yoghurt knip ik als ze bijna leeg zijn af. Ik heb dan een soort bakje waar ik het laatste beetje uit kan eten met een lepel. Vervolgens schuif ik de twee helften in elkaar, druk het plat en zo neemt het ook nog minder ruimte in in de prullenbak.

Tandpasta gaat hier ook doormidden als we niks meer uit de tube krijgen. We kunnen dan meestal nog wel een week met de restjes tandpasta poetsen. Om te voorkomen dat de tandpasta uitdroogt, duwen we de twee helften weer een beetje in elkaar.

Lege roomboter verpakkingen bewaar ik in de koelkast. Hier kan je heel handig nog een keer een ovenschaal of bakblik mee invetten. Je wrijft gewoon met het papiertje langs de schaal.

Eigenlijk zijn het allemaal dingen die voor ons heel vanzelfsprekend zijn en onbewust besparen we hierdoor een klein beetje.

Hebben jullie nog methodes om "het onderste uit de kan te krijgen"?

5 opmerkingen:

 1. Ik vind het stuk voor stuk slimme methodes! Vooral die van de yoghurt en vla vind ik slim! Dus dank voor die tip.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig! Voor flessen en pakken gebruiken wij de zogeheten ouderwetse flessenlikker, ken je die? Echt handig, je schraapt daarmee echt het onderste uit de kan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het meeste doe ik ook. En dan likt de hond nog de bijna legen yochurtverpakking uit. Die doosjes vul ik weer met klein afval. Neemt het nog minder ruimte in.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Slim! Het meeste doe ik inderdaad ook zo en voor pap ofzo pak ik de flessenlikker. Komt vaak nog behoorlijk wat uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ben er achtergekomen dat je het laatste pindakaas heel makkelijk uit de pot krijgt met een lepel! Het kan zoooo makkelijk zijn.. Met de tandpasta doe ik ook, scheelt echt veel! Ik heb nu een tube creme en daar doe ik dat dan ook mee. Scheelt zeker een week, zelfs twee. Super, toch?

  BeantwoordenVerwijderen