vrijdag 31 augustus 2012

Jaarafrekening energie; joehoe!

Vandaag lag de jaarafrekening van stroom en gas op de mat. Ik had de meterstanden vorige week doorgegeven en wist wel dat we behoorlijk wat terug zouden krijgen, maar nog niet precies hoeveel. Nou we krijgen in totaal € 604,98 terug. Dat is veel meer dan ik had gedacht. We betaalden elke maand € 125,-- dus € 1500,-- per jaar. We hadden het extra iets hoger gehouden omdat er een baby op komst was en je dus meer stookt, wast etc. en ik meer thuis zou zijn. Maar door omstandigheden zijn we juist veel minder thuis geweest en hebben in de wintermaanden bijna niet gestookt, omdat we niet veel thuis waren.

We gaan nu het voorschot een stuk omlaag zetten, want het is natuurlijk wel leuk om een groot bedrag terug te krijgen, maar je loopt ook rente mis. Ik heb even op de site gekeken wat gezien ons verbruik een goed voorschot bedrag is. Ons verbruik was dit jaar (360 dagen) 1726 kWh en 834m3. Ik hou voor de zekerheid toch een iets hoger verbruik aan, omdat ik wel verwacht dat we dit jaar meer thuis zullen zijn. En ik liever toch een klein beetje retour krijg dan moet bijbetalen (maar dat is puur gevoelsmatig, we kunnen makkelijk iets bijbetalen met onze buffer).

Ik heb ons voorschot bedrag verlaagd naar € 95,-- per maand, dat scheelt dus € 30,-- per maand, € 360,-- op jaarbasis. Over een half jaar, in februari, als de winter voorbij is, wil ik ons verbruik opnieuw onder de loep nemen. Dan heb ik denk ik een goed beeld of we met dit nieuwe voorschotbedrag uitkomen. Ik kan het dan altijd nog naar boven of beneden bijstellen voor de overige 6 maanden, dat kan heel makkelijk online.Ik heb nog even de eindafrekening van vorig jaar erbij gepakt en toen was ons jaarverbruik 1614 kWh stroom en 1039m3 gas. Qua stroomverbruik zijn we dus iets omhoog gegaan, maar gasverbruik is beduidend minder. Ik denk dat met name komt door een mindere strenge winter, we waren minder thuis in de wintermaanden en de geplaatste vloerisolatie. Dat het stroomverbruik iets gestegen is, komt denk ik doordat we de magnetron en wasmachine nu vaker gebruiken. Ook zijn er extra elektrische apparaten in ons huis gekomen: babyfoon (met schermpje) die volgens mij best veel stroom gebruikt en een voedingspomp. Verder is er weinig veranderd.

De teruggave storten we gelijk op onze spaarrekening. Ik denk de helft op de spaarrekening voor hypotheek aflossing en de andere helft op de rekening voor onderhoud huis. Het maandelijks voorschotbedrag dat we nu "overhouden" (30 euro per maand) ga ik denk ik automatisch elke maand overboeken naar de spaarrekening voor de hypotheek (zolang onze inkomsten niet achteruit gaan). Ik hoop namelijk dat we eind volgend jaar weer een extra storing kunnen doen van ca. € 5000,--, maar daar zijn we nog lang niet, want er staat nu pas € 91,89 op die rekening, maar het is een mooi streven. En we hebben nog 16 maanden de tijd!


6 opmerkingen:

 1. Dat is echt een enorme bezuiniging. Vooral je gasgebruik

  BeantwoordenVerwijderen
 2. knap! en gefeliciteerd met deze mooie winst. wij zitten nu met gas en licht op 174 per mnd. (veel he)dat zou voor ons wel omlaag kunnen, verwacht en hoop ik. ik ben in elk geval alweer begonnen met wekelijks noteren, dat maakt mij bewuster. en hopelijk krijg ik zo meer overzicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is leuk geld terugkrijgen! Vooral de maandelijkse besparing is dan een extra bonus, heerlijk om dat geld in eigen portemonnee te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het altijd zo lastig vergelijken met die voorschotbedragen. Ik betaal ook mn kabel, water en geiserhuur er gelijk bij. Ik moet me er echt eens wat beter in verdiepen. Kijken wat ik nu precies betaal, ten opzichte van wat we verbruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo da's een lekker bedrag wat weer door kan naar de spaar, altijd beter dan bij te moeten betalen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lekker dat je zoveel hebt terug gekregen. wij hebben toevallig vandaag ook het bedrag aan gepast omdat we vorig jaar ook bijna 700 euro hebben terug gehad. We zijn van 212 naar 185 gegaan toch ook een groot verschil.En nu maar weer lekker zuinig gaan doen!

  BeantwoordenVerwijderen