dinsdag 7 augustus 2012

Kant-en-klaar maaltijden en (zorg)kosten

Zoals de meeste van jullie wel weten, hebben we de afgelopen 8 maanden veel tijd in het ziekenhuis doorgebracht. Ook nu weer ligt zoontje in het ziekenhuis (sinds 2 weken) voor wat onderzoeken, gisteren was (voorlopig) het laatste onderzoek (ct-scan) en hopelijk mag hij morgen of overmorgen weer lekker mee naar huis.

Als zoontje in het ziekenhuis ligt, proberen we zoveel mogelijk bij hem te zijn. Manlief gaat wel werken (behalve als er echt belangrijke dingen zijn) en komt 's avonds naar het ziekenhuis. Ik probeer er meestal aan het begin van de middag te zijn. Eerder bleef ik er ook wel eens slapen of zaten we in het Ronald mcDonald Huis, maar deze opname hebben we er voor gekozen ook iets meer tijd voor ons zelf te nemen, anders houden we het niet lang meer vol.

Avondeten doen we altijd in het ziekenhuis. Dan kunnen we nog mooi de laatste voeding aan zoontje geven om 19.00 uur voor hij gaat slapen. (om 23.00 krijgt hij nog een voeding, maar die gaat sinds kort volledig via de sonde). In het ziekenhuis is wel een restaurant, maar de prijzen abnormaal hoog. Je betaald 10 euro voor een maaltijd (excl. drinken en toetje) en dan is het meestal ook nog iets dat niet te eten is.

Soms probeer ik zelf iets mee te nemen, wat we al dan niet daar moeten opwarmen in de magnetron. Pasta, rijst en wraps heb ik al zoal gemaakt. Maar soms ontbreekt mij die energie of als ik blijf slapen, is daar al helemaal geen tijd voor.

Dan rijden we toch maar naar AH voor wat kant-en-klaarmaaltijden. Helaas is er vegetarisch niet zoveel keus. Ik heb nu geloof ik alle veg. maaltijden al gehad. Maar ik vind het echt niet lekker! Ik heb al een paar keer de halve bak aan manlief gegeven (die eet alles). Het enige wat ik wel lekker vind zijn de maaltijdsalades, maar daar zijn maar een paar vegetarische varianten van helaas. Dus dat gaat naar een paar dagen ook wel tegenstaan en dan wil je ook wel weer een keer iets warms....Normaal koop ik deze maaltijden trouwens nooit, maar je moet toch ook goed voor jezelf blijven zorgen en iets eten.De keren dat we in het WKZ waren, was het trouwens wel beter geregeld. Daar had je voor € 2,75 een ontbijtje en avondeten € 7,50 incl. drinken en toetje. Het eten was ook wel smaakvol. Oké als je er lang verblijft wordt het nog wel een dure bedoeling, maar op één of andere manier kan geld ons niet zoveel schelen als zoontje in het ziekenhuis ligt.

Ik vind het eigenlijk wel jammer dat het eten voor ouders van zieken kinderen niet beter is geregeld. Het is toch belangrijk dat ouders zoveel mogelijk bij hun kind zijn. In het restaurant in Nijmegen krijgen medewerkers wél korting op de maaltijden. Waarom is er niet een tijdelijke pas voor ouders? We hebben al een idee in de ideeënbus gegooid.

Want ouders maken trouwens al genoeg kosten. Parkeren is ook veel te duur. We hebben nu een weekkaart voor 24 euro, maar ook regelmatig een maandkaart moeten nemen voor 70 euro. En we zijn al lang over het te declareren bedrag aan reiskosten bij de zorgverzekering heen. Dan hebben we trouwens nog geluk dat we maar 15km bij het ziekenhuis vandaan wonen en met de lease-auto kunnen gaan. Anders waren de benzine kosten ook de pan uit gerezen. Ik ga soms wel met de bus, dat kan gelukkig ook goedkoop met mijn kortingskaart, enkele reis is € 1,74.

En dan heb ik het nog helemaal niet over de vrije dagen die je moet nemen, onbetaald verlof, ouderschapsverlof e.d. Manlief heeft gelukkig een schappelijke werkgever. Maar we zijn allang door de vakantiedagen heen. Dus nu heeft hij 1 dag per week ouderschapsverlof en de rest wat hij moet opnemen om bij belangrijke onderzoeken/gesprekken te zijn is allemaal onbetaald verlof.

En kosten voor medicijnen, voedingsupplementen e.d. die we niet vergoed krijgen. We krijgen (hopelijk) straks ook Kinderthuiszorg om ons een beetje te ontlasten, maar ook daar hangt weer een eigen bijdrage aan vast.

Gelukkig kunnen wij het allemaal betalen en maken we ons er niet zo druk om, al doet dit blogje misschien anders vermoeden. Maar ik kan me ook indenken dat er ouders zijn die het niet zo breed hebben en dan ook nog een ziek kind hebben. Dan wil je je toch ook niet nog eens druk moeten maken om alle kosten? Je hebt al genoeg aan je hoofd.7 opmerkingen:

 1. Ja, tis allemaal niet nix. En dat wordt gruwelijk onderschat. Onder andere door de overheid.. Heel erg. Houd je van kidney beans? Ik heb een heel lekker recept voor een vegetarische rijstsalade met oa kidney beans, perziken e.d. Het is even wat hakken & snijden, maar dan heb je wel een lekkere salade waar je met z'n 2-en zeker 2 dagen van kunt eten. Laat maar weten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kinkt lekker. mmm Kidney beans! Dus als je het recept door wilt sturen, graag!

   Verwijderen
 2. Je hebt helemaal gelijk. Ouders met weinig geld moeten het misschien wel met meegebrachte boterhammen doen. En juist in zo'n stressvolle tijd is goed eten zo belangrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel vreemd dat dat niet beter geregeld is.
  Je maakt al zoveel mee, dan denk je toch helemaal niet over dat eten na.
  Had het al nadat verleden jaar mn zoontje een gat in zijn hoofd viel. Na uren op de ehbo moest hij opgenomen worden. Niets gegeten en de keuken al dicht....Ze hadden nog 2 witte boterhammen die we konden delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik weet het. De kosten lopen gigantisch op. Ik heb eens 7 weken in het ziekenhuis gelegen. En mijn man wilde door de week één keer per dag en in het weekeinde 2 keer per dag komen. Samen met de kinderen. Als ikzelf één keer per dag eens beneden een kopje thee wilde drinken samen met anderen, was ik op een week tijd veel geld kwijt. Ik koop wel 4 pakjes thee voor het bedrag van één kopje.
  Dan parkeerkosten, extra boodschappen omdat er vlug iets tussendoor werd gegeten. Thuiszorg om het huis op orde te houden, daarna verzorging van mij.
  Het heeft ons toen heel veel geld gekost.

  Ik wens je in ieder geval heel veel beterschap met je zoontje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toen ik in het ziekenhuis in Utrecht lag had ik een waterkoker op de kamer gezet. Zakjes thee en koffie mee en mijn visite hoefde niet duur naar het restaurant. Via via hoorden we dat wanneer je langer dan een bepaalde periode lag je een gratis in en uitrij kaart voor de parkeergarage kon krijgen. daar kon je ook beneden bij het medewerkersrestaurant een kaart kopen zodat je voor veel schappelijker prijzen kon eten in het medewerkersrestaurant. Wellicht toch goed om eens even op de afdeling te vragen wat men voor jullie kan betekenen. Wellicht is het meer dan je denkt. Het je aanbieden doen ze vaak niet uit zichzelf.

  BeantwoordenVerwijderen