donderdag 5 september 2013

Vakantiebudget vs uitgaven

Bij ons staat vakantie hoog op het prioriteitenlijstje. Anderen geven misschien veel geld uit aan nieuwe meubels, elektronica of een dure auto. Wij vinden dat soort dingen onzin, maar gaan daarentegen wel graag op vakantie.

Vakantie hoeft natuurlijk niet duur te zijn, maar wij willen niet op alles besparen. Besparen doen we ook om leuke dingen te doen en vakantie is daar één van. Dus we besparen op andere dingen om wel op vakantie te kunnen.

Vorig jaar zat er door gezondheidsredenen helaas geen grote vakantie in. Dit jaar was daarom ons vakantiespaarvarkentje behoorlijk vet. En door nog een gift van twee lieverds, werd het varkentje nog iets dikker en was het dus rijp voor de slacht.

In totaal zat er wel iets meer dan 4000 euro in het vakantievarkentje. Dat vonden we toch iets te gek om in één vakantie op te maken. Dus gaven we onszelf een budget van 2000 euro voor twee weekjes Denemarken. Denemarken is zeker geen goedkoop land. En dit jaar wilden we toch wel graag de luxe van een huisje met een klein mannetje dat nog kruipt en regelmatig spuugt.

Ook kozen we voor de luxe van een eindschoonmaak bij de huisjes. Best prijzig aangezien we in 2 huisjes zaten en we dus ook 2 keer de kosten betaalden à 103 euro. Normaal zou ik daar misschien op bespaard hebben, maar dit keer koos ik er voor om ons eens te laten verwennen. Want ik heb echt een hekel aan schoonmaken en ook ik mag toch wel vakantie hebben?

Ook ging ik niet voor het goedkoopste huisje, maar een huisje met leuke dingen voor kindertjes. Daarnaast gingen we ook nog eens naar een dure dierentuin en Legoland en nog een paar (openlucht)musea. Ook manlief sloeg flink bier in voor zijn bierhobby, misschien volgend jaar deze kosten toch maar lostrekken van het vakantiebudget want ca. 10% ging toch wel aan die flesjes op.

Wel kookten we vrijwel alle dagen zelf, want dat vind ik wel leuk om te doen en is veel makkelijker met zo'n kleine man erbij. Bedlinnen namen we zelf mee en met de lease-auto was de benzine ook gratis. En we hadden nog een gelukje dat we door een actie 2 dagen naar Legoland konden voor de prijs van 1 dag. Maar daarnaast ook weer wat pech doordat we te weinig in een parkeermeter hadden gegooid ergens in Kopenhagen en daardoor een boete van bijna 90 euro kregen.

Stroom hadden we nauwelijks gebruikt en gelukkig hebben we ook niks kapot gemaakt in de huisjes. Dus de borg van 260 euro kregen we op 30 euro na helemaal terug.

Uiteindelijk bleven we mooi binnen het vakantiebudget en hielden we nog 150 euro over. We hebben tijdens de vakantie echt niet op elke cent gekeken, maar wel bewust nagedacht over wat we graag wilden en wat niet perse. De twee weekjes weg kostten ons dus € 1850,-- Misschien best een groot bedrag voor anderen, maar wij hebben het er graag voor over, zolang we het kunnen missen.

Wel fijn dat ons vakantiespaarvarkentje nog steeds een dikke buik heeft, dan kunnen de extra's de komende tijd mooi naar de hypotheekspaarrekening.

7 opmerkingen:

  1. Groot gelijk dat je er op die manier van geniet. Ook wij waren erg veel geld kwijt aan vakantie, maar ik vond het fijn om met onze al grote kinderen en kleinkind weg te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk dat je nog geld hebt voor een volgende vakantie!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk hè Legoland? Wij hebben daar onze ogen uitgekeken!

    Wij zoeken altijd campings, hotels, bungalowparken die leuk zijn voor de kinderen en daar betaal je dan ook voor! Maar we doen ook wel een beetje zoals jullie: we gaan graag op vakantie maar buiten de vakantie om uit eten gaan doen we zelden en we geven ook nooit zoveel geld uit aan meubels ofzo.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijk toch? :) Lekker van genieten hoor!! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Sjoukje,

    Wat fijn dat je jouw prioriteiten zo goed op een rijtje hebt en weet wat je wilt. Een ieder heeft zijn eigen wensen en prioriteiten en waarom zou je op een vakantie willen gaan waar je geen lol in hebt, maar wat wel goedkoop is? Mocht je toch een vergelijking willen hebben: wij zijn vorig jaar met onze 1-jarig dochtertje op vakantie geweest naar Duitsland. Met een gekregen tent, drie weken op een camping. Helemaal ons ding, want van huisjes houden wij niet. Wij hebben afwisselend zelf gekookt en zijn uit eten geweest, want ik hou er niet zo van om op mijn vakantie te koken. Bovendien vind ik het erg lekker om de streekgerechten te proberen. Wij hebben geen bier ingeslagen en moesten wel onze benzinekosten betalen. Stroom hebben we helemaal niet gebruikt (al hebben we wel gebruik gemaakt van een koelkastje op de camping, maar die kostte niets). Ook zijn we niet naar pretparken, musea en dure dierentuinen geweest, maar naar parken, kinderboerderijen en leuke stadjes. Gelukkig hebben we geen boete gehad! In totaal waren we voor drie weekjes weg 800 euro kwijt. Wat wij enorm vonden meevallen. Maar dan merk je toch echt dat vooral de horeca en de supermarkten, maar ook de campings en leuke uitjes veel duurder zijn in Nederland dan in Duitsland!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, dat vind ik wel een leuke vergelijking. Wij hebben trouwens ook veel stadjes bezocht, gratis speeltuinen en kinderboerderijen. Maar Legoland kostte bijvoorbeeld al 100 euro voor alleen de entree en parkeren, maar ik had het zeker niet willen missen.
      We hebben wel een weekendje proefgekampeerd met zoontje, want hiervoor gingen we wel altijd kamperen. Maar omdat hij nog in de kruipfase zit vonden we het toch niet handig met regen e.d. En als het regent zit je ook maar zo in de tent te zitten, eind aug/begin sept durfden we het er niet op te gokken in Denemarken en ook 's nachts al best koud.
      Misschien gaan we volgend jaar wel kamperen, we zullen zien hoe alles loopt. Maar ik hou er dan weer niet van om te koken op zo'n gasstelletje, dus dan zijn we weer geld kwijt aan uit eten gaan....dus dat wordt weer afwegingen maken denk ik.

      Verwijderen
  6. Pff, 100 euro! Maar eerlijk is eerlijk, als wij er een keer in de buurt zijn gaan we toch ook naar binnen!
    Regen is tijdens kamperen, inderdaad altijd lastig. Je moet ook een beetje mazzel hebben. Hebben de afgelopen 2 jaar gelukkig maar 1 avondbui gehad, maar wij gaan dan ook altijd in juli op vakantie. (wat trouwens een duurdere periode is dan september, dat deden we nog toen we met zijn 2-en waren, maar dat durf ik nu niet meer aan voor 3 weken i.v.m. het weer.

    BeantwoordenVerwijderen