maandag 23 september 2013

Hamsteren!

De voorraden worden hier flink aangevuld, niet door te schoppen bij Appie, maar door eigen en gekregen groente en fruit te verwerken voor later gebruik. Mijn ouders hebben nu een overvloed aan pruimen, appels en bramen en straks komen er ook nog walnoten, peren en kiwi's aan. Eerder nam ik van alles één of een paar bakjes aan voor directe consumptie, nu vraag ik regelmatig om meer.

Sowieso eet ik meer fruit en noten, maar ik probeer het ook te verwerken om op een later tijdstip te gebruiken. Dat scheelt natuurlijk een boel centjes en alles is ook lekker onbespoten. Het verwerken van alles kost wel veel tijd, maar loont straks hopelijk. Ik moet nog veel leren over wecken, drogen en verwerken. Jam eten wij niet heel veel/graag, dus dat ga ik dit jaar niet maken. Dus ik moet andere dingen verzinnen. En het liefst verwerk ik het op een manier zonder veel suiker te moeten toevoegen.

Gisteren maakte ik eerst 5 grote potten courgette zoet-zuur van de laatste reuze courgette uit de eigen tuin. Nu heb ik in totaal 4 kleine en 5 grote potten zoet-zuur staan (en nog 2 van vorig jaar) dus ik denk dat we daarmee wel weer een jaar vooruit kunnen.

Vanmiddag haalde ik deze lading op, nog even bedenken wat ik hier allemaal mee ga doen. Vanavond maar eens op internet speuren naar leuke receptjes

vlierbessen, appels, pruimen en bramen
Vandaag ook maar eens vanille extract gemaakt. Hier las ik er al een hele tijd geleden over, maar steeds vergat ik weer wodka te kopen, had ik geen vanille stokjes in huis of geen geschikte flesjes. Je kan het ook in de wodkafles doen, maar ik wil eerst kijken of het bevalt. Nu waren eindelijk alle ingrediënten aanwezig en vond ik zowaar ook nog tijd (klusje van nog geen 2 minuten) om het te maken.

Ik had deze 2 kleine schattige melkflesjes uit Denemarken meegenomen en nu kwamen ze goed van pas. Het moet minstens een week staan, dus maakte 2 kleine flesjes als de ene dan op is, kan ik verder met de ander en weer nieuwe maken in de eerste....


Verder moet ik deze week echt weer zelf wasmiddel maken. Alle ingrediënten en de lege flessen zijn in huis en de bodem van de laatste fles zelfmaak komt ik zicht. Maar ja, tijd? Eerst dat fruit maar eens verwerken voordat het bederft.

Manlief is morgenavond ook weer thuis en moet ik dus weer brood hebben. Ik weet niet of ik morgen weer zelf ga bakken of dat ik toch maar even een broodje uit de super haal. Hem maakt het niet uit...en het meel is ook bijna op en tijd om naar de molen te gaan is er niet.

Manlief en ik hadden het gisteren nog over onze wens om een kelder te hebben. Hij voor zijn bier en ik voor mijn weckspul en voorraden groente en fruit. We willen nog een keer een aanbouw maken waar dan de bijkeuken zou komen, en de huidige bijkeuken wordt dan de keuken. Zou er onder zo'n bijkeuken een kelder gemaakt kunnen worden? Geen idee of dat mogelijk is en wat de kosten hiervan zouden zijn. Misschien toch iets om ons eens in te verdiepen, maar waarschijnlijk zal het schrikbarend duur zijn en kan ik beter gaan voor mooie schappen in de nieuwe toekomstige bijkeuken.

6 opmerkingen:

 1. Heerlijk blog! Ik heb ook weer geoogst; appels, peren en stoofperen. Waarschijnllijk gaan we morgenavond weer wecken. Leuk he? succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk al die krijgertjes! Vreet wel tijd wat verwerken betreft ;). Ik maakte het extract al twee keer, maar met een ander recept. Daarin werd aangegeven dat het wel twee maanden duurt voordat het klaar is. Hoe langer het trekt, hoe dieper de smaak rn hoe bruiner het extract. Echt een aanwinst voor baksels!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ooh en dan baal ik zo dat mn tuin niet wilde lukken. Zoveel heerlijk fruit.
  maar wel ontdekt dat naast de garage van mn ouders een grote vlierbes staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. lekker bezig jij, geniet ervan ,liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat ene mooi fruit de pruimen zijn heerlijk dit jaar vind ik dan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij hebben een heleboel snij- en sperciebonen in de diepvries, die uit eigen moestuin komen.

  BeantwoordenVerwijderen