donderdag 26 september 2013

Droogexperiment en uitslag give away

Eergisteren kwam mijn voedseldroger binnen en wilde gelijk enthousiast aan de gang gaan. Maar toen ik de gebruiksaanwijzing las, zag ik dat ze adviseerden om het apparaat alleen te gebruiken als je er bij aanwezig bent, dus dat zou betekenen dat 's nachts drogen wordt afgeraden.

Omdat het de eerste keer was, toch maar braaf tot de volgende ochtend gewacht en toen de rekjes maar een beetje op goed geluk gevuld. Onderin ging een laag mirabellen, gevuld door een laag reine victoria pruimen, een laag bramen en bovenin 2 lagen appels, waarvan één met kaneel.

Mirabellen

Reine victoria

Bramen

Appelschijfjes met kaneel

Toen het ding al een paar uur aan stond en ik hem inmiddels naar de bijkeuken had verplaatst i.v.m. de herrie, herinnerde ik me ineens dat ik een paar maanden geleden een boekje over drogen had aangeschaft: "Drogen als bewaarmethode", geschreven door Roos van Hoof. Die mirabellen en pruimen had ik dus dichter op elkaar moeten leggen en met de schil naar beneden om plakken aan het rooster te voorkomen. In het boekje staan ook de tijden en temperaturen aangegeven van de verschillende soorten fruit. Maar mijn droger heeft maar één stand of nou ja twee: Aan of Uit. Dus hoe warm hij wordt geen idee, misschien kan ik dat toch een keer meten door er een thermometer in te leggen?

De appeltjes waren na een uur of 8 goed, de pruimen hadden nog wel langer nodig en de bramen waren na 10 uur nog niet goed en zag er ook niet echt lekker meer uit, dus toen maar gestopt. De appels gingen hier op voordat ik bedacht een foto te maken. De mirabellen vielen ook in de smaak. De rest was niet zo'n succes, dus die ga ik voortaan toch maar weer invriezen of wecken. De bramen waren overigens wel lekker in de yoghurt nog een beetje warm en lekker zoet.

Wat er nog over was toen ik er aan dacht een foto te maken.

Het drogen is dus zeker goed bevallen, maar heb het er met manlief overgehad en we gaan het toch 's nachts doen. We hebben in de keuken toch een brandalarm, dus mocht er iets gebeuren, waarvan we de kans vrij klein achtten, worden we gewekt. Trouwens heb je ook de kans dat er iets gebeurd met elk elektrisch apparaat wat je 's nachts laat draaien volgens mij.

De komende nachten ga ik dus volop mirabellen en appels drogen en dan in grote voorraadpotten stoppen en dan niet te veel snoepen, want dan is het zo op.

Op mijn berichtje van eergisteren over de postzegels en give away heb ik veel leuke reacties gehad, waarvoor dank. Ook veel verkocht nog via mp, inmiddels weer voor 25 euro, dus helemaal happy. Overigens ging dat gisteren gelijk weer op in mijn vaste adresje voor tweedehandskinderkleding die helaas gaat stoppen. Ik kocht een skibroek voor zoontje (handig voor spelen in de sneeuw), bergschoentjes (nog nooit gedragen), winterjas, sinterklaas cadeautjes voor nichtje en nog een longsleeve.

En dan de uitslag van de give away. Ik heb de namen op papiertjes geschreven en er toen 1 getrokken. En de gelukkige winnares is Cisca Servie. Wil je jouw adres sturen naar: sjoukebespaarder@gmail.com ? Dan zorg ik dat de waterbespaarders jouw kant opkomen.

13 opmerkingen:

 1. Ik ben wel benieuwd wat zo'n droger dan verbruikt?? :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze is 250watt. Ik ben geen rekenwonder, en weet niks van elektronica, maar heb wel een beetje op internet zitten kijken. En als mijn berekening klopt zou het voor 12 uur gebruik ca. 50 cent energie kosten. Voor appels is 8 uur genoeg, dus dat is dan ca. 33 cent. Dan heb ik wel 5 grote appels kunnen drogen.

   Mijn voordeel is dat ik het fruit gratis kan krijgen en er zo langer plezier van heb. Ik koop ook weleens van die gedroogde appeltjes, die zijn € 3,29 voor 125 gram, dus dan is dit stukken goedkoper.

   250 watt komt overeen met een kleine diepvries (500 watt doorsnee diepvries), maar als je de diepvries gebruikt voor het bewaren van voedsel moet deze altijd aanstaan. Dan valt de vergelijking hiermee reuze mee.

   Wij hebben nu de tweede koel-vriescombinatie uitstaan en zoeken daarom naar andere methoden van voedsel bewaren.

   Verwijderen
 2. Ik heb mijn pakketje ook ontvangen vandaag! Dankjewel!

  En tweedehands koopjes zijn altijd leuk! Tis dan toch goed besteed (vind ik dan) :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Neem aan dat je hem 's nachts wil laten draaien ivm goedkoper stroomtarief. Waarom doe je het dan niet in het weekend? Dan kun je erbij zijn en heb je voordelig tarief.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben geen dubbeltarief. Het is meer omdat het ding best veel geluid maakt en ik anders overdag ook de hele dag thuis moet blijven, of steeds moet uitzetten als ik even wegga en daar ook aan moet denken. 8 uur is best lang. En daarnaast staat hij nu vanwege het geluid in de bijkeuken, maar daar eigenlijk geen goede plek. 's nachts zou ik hem ook gewoon op het aanrecht kunnen zetten, dan hoor ik het geluid toch niet.

   Verwijderen
 4. goh, wat leuk dat ik gewonnen heb, ben er blij mee want hier bij ons zijn waterbespaarders niet te koop

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mag ik een bestelling bij je doen appeltjes en mirabellen ; )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, dit jaar doe ik nog niet aan bestellingen. Wellicht volgend jaar als ik klaar ben met experimenteren en verder ga met megaproductie.

   Verwijderen
 6. Je berekening over wat het kost klopt volgens mij idd wel aardig hoor het is iig goedkoper dan drogen in een oven gas of electra) Wat je trouwens ook heel fijn kunt maken is een fruit leer ook wel fruit leather, google of pinterest er maar eens op los (ik had ik mijn eerste sessies bakpapier gebruikt als onderlaag voor het fruitleer) en dat kun je goed van bv pruimen/bramen maken erg lekker ook :-) ik had het daarna in het bakpapier opgerold bewaard in een pot..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip. Fruitleer had ik inderdaad ook weleens van gehoord en staat ook in het boekje. Maar nog niet verder in verdiept. Das inderdaad wel een goed idee om te gebruiken voor de verwerking van pruimen en bramen. Pfff, wat heb ik nog veel te doen....

   Verwijderen
 7. En is het dan zo dat je er water bij doet als je ze wilt opeten, en dat ze dan weer opzwellen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat klopt, maar dan zijn ze volgens mij niet meer zo lekker om zo te eten. Maar je kan ze dan wel goed verwerken in bijvoorbeeld taarten of andere gerechten. In het boekje wat ik hen staan tal van recepten. En die wil ik natuurlijk nog allemaal gaan proberen....

   Verwijderen
 8. Ziet er lekker uit. Ik begin pas net met wecken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen