zondag 22 september 2013

Zakgeld

Manlief en ik ontvangen allebei zakgeld uit de huishoudpot. Het is een idee wat een aantal jaren geleden is ontstaan toen we alle inkomsten en uitgaven op een grote hoop gooiden. Manlief was erg gehecht aan een eigen betaalrekening. Hij laat mij alle financiƫn doen, het interesseert hem niks en vertrouwt op mij. Maar hij wilde ook niet overal verantwoording over af te hoeven leggen. Niet dat manlief nu zo buitensporig geld uitgeeft hoor, op carnaval na dan. Maar hij geeft soms weleens geld uit aan dingen die in mijn ogen onzin zijn zoals een duur belegd broodje tijdens de lunchpauze. Omgekeerd ga ik weer graag een dagje naar de sauna of eens eten met een vriendin, dingen die hij nauwelijks doet.

We begonnen een paar jaar geleden met ieder 150 euro zakgeld per maand geloof ik. We leefden toen nog op twee salarissen in ons huurhuisje en hadden lage vaste lasten. Nu zijn de tijden wel anders, niet dat we het slecht hebben, zeker niet, maar we moeten wel meer opletten waar ons geld blijft, hebben hogere vaste lasten en minder inkomsten. We hebben ook minder behoefte en tijd aan onze eigen dingen sinds we een gezinnetje zijn. Nu "ontvangen" we nog allebei 75 euro zakgeld per maand en daar kunnen we prima mee rondkomen..

Ik houd in een spreadsheet voor mezelf een overzichtje bij van mijn zakgeld om zo een goed beeld te krijgen wat ik er mee doe. Bij mij gaat er elke maand van dat zakgeld al € 14,50 af aan vaste lasten. Mijn bankrekening kost € 3,-- per maand, want we hebben er wel voor gekozen ieder onze eigen betaalrekening te houden naast de gezamenlijke. Ik twijfel al heel lang erover om deze rekening op te zeggen, maar dan moet ik ook mijn eigen spaarrekening ergens anders onderbrengen en elders een credit card nemen (die gebruiken we veel voor vakantie). Dus ik laat het voorlopig maar zo. Daarnaast heb ik een postcodeloterijlot, ja ik weet het ook zonde van het geld. Maar zolang ik het kan missen blijf ik het toch houden. Ik droom ergens nog van een klein vrijstaand huisje met wat meer grond en ruimte voor kipjes....

En wat doe ik er dan verder mee? Ik heb vandaag die spreadsheet maar eens onder de loep genomen. Ik heb een abonnement op Genoeg, maar dat heb ik vandaag maar opgezegd. Ik vind het blad nog steeds leuk, maar lees het toch minder en kan het ook altijd nog lezen in de bibliotheek. Het abonnementsgeld voor de bibliotheek betaal ik ook van mijn zakgeld. Dat ga ik zeker niet opzeggen, want ik maak er erg veel gebruik van.

Afgelopen 9 maanden ging ik 3x uit eten met een vriendin, 2x naar de sauna en verder kocht ik wat spulletjes voor mijn moestuintje. Ik kocht wat dingetjes bij de kringloop en ook het verjaardagcadeau voor manlief betaalde ik van mijn zakgeld.En verder OV-kosten van ca. 10 euro per maand. Meestal gebruik ik het OV voor leuke uitjes alleen of met zoontje.

En vandaag kocht ik een voedseldroger. Nu wilde ik al een tijdje een voedseldroger om met name fruit te drogen. Fruit kan ik in de zomer/najaar veel gratis krijgen, maar het is altijd zo veel. Nu wil ik eens gaan kijken of ik het kan drogen en dan als snoep of door de yoghurt eten. In aug/sept gaf ik vrijwel niks uit van mijn zakgeld, mede door de vakantie, en dus stond er nu genoeg op mijn rekening.

Ik ben voor de goedkoopste gegaan van 30 euro en heb er nog voor 10 euro extra rekjes bijgesteld. Eerst maar eens kijken of het bevalt en zo ja, dan kan ik altijd nog doorsparen voor een duurdere als ik dat nodig vind. Je kan natuurlijk discussiƫren of zoiets van zakgeld betaald moet worden of van het huishoudbudget. Maar in eerste instantie ga ik er een beetje mee hobby-en.

Dit najaar staat er nog een etentje en saunabezoekje in de planning, dus nu moet ik maar weer even rustig aandoen met mijn zakgeld. Sauna proberen we wel altijd zo goedkoop mogelijk te maken met kortingsacties e.d. en bij het vaste etentje met mijn vriendin kies ik eigenlijk altijd het voordelige verrassingsmenu, omdat ik het altijd zo lastig kiezen vind en ik me graag laat verrassen.

En wat manlief met zijn zakgeld doet? Het gaat voornamelijk op aan zijn bierhobby, milieuvereniging en carnaval en zo nu en dan eens een bios- of drinkavondje.

10 opmerkingen:

 1. Ohhhhh super heb je er ook een gekocht? Ik ben tot nu toe best tevreden met wat de goedkoper versie mij droogt :-) ben benieuwd wat jij gaat drogen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben benieuwd hoe het je gaat bevallen zo'n voedseldroger. Klinkt goed!
  Ik geef mezelf ook altijd "zakgeld". Een vrij te besteden bedrag per maand waar ik ook cadeautjes voor anderen van koop. Ik heb niet eens zo veel verjaardagen. De rest besteed ik voor mezelf. Ik heb zo'n 80 euro per maand vrij te besteden, twee tientjes in de week dus Geeft een fijn gevoel en ik raak het overzicht niet kwijt. Voor mij werkt het ook goed op die manier!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat ik dat voor mezelf ook maar eens ga doen. Manlief besteed erg weinig, dus voor hem heeft het niet zo'n nut. Maar voor mij misschien wel. Ik geef wat makkelijker geld uit. Wat zou reeel zijn? Eens beginnen met €100,00 per maand. Maar eerst ga ik eens alle inkomsten en uitgaven eens onder de loep nemen. Wat koop jij daar ook je kleding van? Of is het puur voor de extra dingen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee ik koop hier geen kleding van, tenzij het dat leuke truitje is dat ik eigenlijk niet nodig heb, maar dat laatste gebeurt steeds minder.
   Het is dus voor uitjes, abonnementen, hobby's en andere dingen die ik onderneem zonder manlief

   Verwijderen
 4. Leuk om te horen dat een ander het zo ook doet. Bij ons ook allebei 75 euro. Manlief gaat naar concerten. Ik hou van freubelen en zo kijk je elkaar niet scheef aan als er eens een pakketje binnenkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat grappig dat jij ook bijhoudt hoe je je zakgeld besteedt. Wij hebben een hoger bedrag maar daar zit ook kleedgeld bij. Dit jaar heb ik voor het eerst een begroting gemaakt en het is leuk om te zien waar je geld blijft. Ik word er steeds meer op gespitst om met hetzelfde geld meer dingen te doen. Mijn post lidmaatschappen en donaties is vrij hoog, maar liever wil ik daar niet in schrappen. Boeken heb ik minder gekocht dan gepland, en dan nog grotendeels tweedehands.
  Een jaar of drie heb ik een D.orrex droger gekost, nogal een dure aanschaf al zeg ik het zelf, want niet tweedehands te krijgen op dat moment. In de praktijk gebruik ik hem alleen om deze tijd van het jaar om de laatste kruiden van de tuin te drogen, en vlierbessen en appeltjes. Maar omdat ik dat nog zeker 25 jaar hoop te blijven doen, houd ik het apparaat maar gewoon op zolder. Trouwens ook de ontsapper is een seizoensartikel want die draait nu overuren en staat ook de rest van het jaar op de zolder. Die heb ik wel tweedehands kunnen kopen destijds, een echte bof!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier ook zakgeld. Ieder 100 euro momenteel. En sinds twee weken nog ieder 25 per week om te beleggen, of op een andere manier te investeren. Voelt echt prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ga nu ook zak/hobby geld invoeren vanaf volgende week en het nieuwe jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier iets meer zakgeld.... 100 euro per maand. Ik heb een vrij duur abonnement afgesloten toen ik nog werkte (balen) dus daar zit ik voorlopig nog aan vast helaas....

  De rest gaat momenteel vooral op aan snoeperij, patat en ijsjes.... Hopelijk na de bevalling weer wat minder behoefte aan al die snacks...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben elk 50 euro per maand. Ik vind dat meer dan voldoende. Sauna uitjes of een avondje stappen doen wij van het gezinsbudget.

  BeantwoordenVerwijderen