maandag 9 september 2013

Aan de slag met wecken, de voorbereiding

Oké ik wil dus een gaan wecken. Vorig jaar al jam gemaakt en courgette zoet-zuur, maar voor het echte wecken ben ik me toch maar eens goed gaan inlezen.

Eergisteren begonnen in het Weckboek van mijn moeder, omdat ik courgettesoep wil gaan inmaken. De meeste spullen heb ik van haar kunnen lenen om mee aan de slag te gaan, alleen moet ik wat weckpotten aanschaffen. Maar ik ga toch eerst proberen soep in te maken in potjes met schroefdeksel, door ze gewoon heet te vullen en op de kop te zetten.

Mijn zoektocht op internet leverde nogal wat wisselende resultaten op. Het voedingscentrum ontmoedigt het inmaken van groenten, omdat er kans is op het ontstaan van botulisme. Nu ben ik niet zo snel bang te krijgen door het voedingscentrum, omdat het ook afraad dingen over de datum te eten en op te passen met verzadigde vetten. Maar omdat er staat dat je er aan dood kan gaan, ging ik toch maar eens verder zoeken over wat botulisme nu is en hoe je dit kan voorkomen.

De bacterie veranderd niks aan de kleur, geur of smaak van levensmiddelen en is daarom niet te herkennen. Geweckte voedingsmiddelen dienen een kwartier gekookt te worden om de bacterie onschadelijk te maken. Je kan je afvragen welke voedingswaarde de geweckte groente dan nog overhouden. Maar ja, aan de andere kant welke voedingswaarde bevatten de producten die tegenwoordig in de supermarkt zijn te vinden nou nog?

Op het blog van "Eenvoudig leven" vond ik ook een stukje over wecken en het gevaar op botulisme. Volgens haar en de bronnen die ze noemt is het gevaar héél klein en is de kans groter dat je omkomt in het verkeer. Daarnaast noemt ze dat veel mensen die roepen dat wecken gevaarlijk is, niet voldoende kennis ervan hebben. Ik denk dat ze hier zeker een punt heeft. Wel heb ik begrepen dat er meer kans is dat botulisme onopgemerkt blijft bij potten met schroefdeksel. Dit komt doordat hier de deksel niet van loskomt zoals bij weckpotten.

In het weckboek las ik ook dat je cake en koek kunt wecken. Het klonk mij een beetje vreemd in de oren, maar lijkt me super leuk om te proberen.

Via mijn moeder hoorde ik ook nog iets opmerkelijks: "je kan niet wecken als je menstrueert, dat leerde je oma al". Ondanks mijn zoektocht op internet, had ik hier niks over gelezen. Waar zou dat door komen? Ik ben altijd nogal onhandig en vergeetachtig als ik menstrueer, zou het daarom afgeraden worden, omdat het toch wel een nauwkeurig werkje is? Ik kan het me bijna niet voorstellen, of zou het dan minder hygiënisch zijn? Of werden de ketels gebruikt bij het uitkoken van de verbanden (gruwel)? Dus daar ook nog maar eens op gaan googlen. De eerste site die ik vond vertelde me dat het een fabeltje is van vroeger, maar leek me niet echt een betrouwbare bron. En eigenlijk vond ik verder weinig betrouwbare bronnen, het zou komen doordat de hygiëne vroeger minder goed was, vrouwen dan een speciaal eiwit bij zich kunnen dragen of dat het als onrein of bijgeloof werd gezien. Kwam nog wel een leuke site en tegen. En een artikel uit de Stentor. Of het nu wel of niet zo is, denk zelf van niet, maar kan het natuurlijk zelf uitproberen door op zo'n dag 1 potje te wecken. Het wordt namelijk beweerd dat de pot dan niet goed sluit.

Wel heb ik gemerkt dat er nog genoeg te lezen en te leren is over wecken door te zoeken op internet. Maar misschien is de beste leermethode door maar gewoon aan de slag te gaan en verder bij te leren.

Vandaag maar eens een grote pan courgettesoep gemaakt en deze in zes kleine potjes gedaan. Ik durf het toch niet aan om in grote potten te doen om langer te bewaren. Dan ga ik toch liever voor echte weckpotten.

Deze kleine potjes ga ik dus ook maar snel opmaken en voor de zekerheid 15 minuten koken na openen. Ik doe er, na het opwarmen, nog een flinke lepel kruidenroomkaas in om het iets romiger te maken. Er waren nog twee kommetjes soep over nadat de potjes waren gevuld, dus had ik gelijk een lekkere lunch.


Ik heb de courgettesoep ook op Thuisafgehaald aangeboden, maar dan de verse variant natuurlijk. Ik moet deze week de courgettes toch echt gaan verwerken, dus ga op MP en bij de kringloop maar eens op zoek naar weckpotten. Mijn moeder zei ook dat er bij Xenos aanbod is, heb ook nog een vvv-bon liggen, dus dat zou ik ook nog kunnen doen als ik niks geschikts tweedehands kan vinden.


Zijn er nog weckers onder mijn lezers? En hebben jullie nog tips?

13 opmerkingen:

 1. Toen ik als kok werkte beweerde de chefkok dat ik geen sauzen mocht maken als ik ongesteld was, want 'iedereen wist dat dan de sauzen zouden gaan schiften'.....
  Nooit iets van gemerkt maar op mijn weigering te vertellen wanneer ik ongesteld was, volgde een algeheel verbod om met soepen en sauzen te werken....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 'k Heb nog niet geweckt, maar me wel eens verdiept in botulisme. Als je eten zuur genoeg is, krijg je geen botulisme. Denk aan bepaalde soorten fruit zoals appels en dingen als tomatensaus (eventueel met een extra lepel azijn per pot). En zodra het geweckte eten kookt valt het gif al uitelkaar en is niet giftig meer. Om er heel, heel, heel zeker van te zijn dat alles weg is, zeggen ze 10-15 minuten koken. En inderdaad, het komt zelden voor en vaak nog met spul uit een fabriek en niet per se met huisweck.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In de Surinaamse cultuur bestond vroeger de opvatting dat je niet mocht/ hoefde te koken als je ongesteld was. Maar je mocht ook niet uit de pan opscheppen, dat was natuurlijk minder.
  Ik denk idd dat het voortkomt uit alle bakerpraatjes rond de menstruatie. De angst voor bloed en bacteriën. In de Bijbel staat het verhaal dat vrouwen tijdens hun 'onreine periode' buiten het kamp moesten verblijven.
  In tropische landen is het ongepast mensen de linkerhand te geven, want die gebruik je voor je persoonlijke hygiëne.
  Zo zal het w.s. ook zijn geweest met het verbod op koken/inmaken/sausen en soepen maken als je ongesteld was.
  Ik vond het wel erg inconsequent dat je als menstruerende vrouw niet vrijgesteld was van de afwas:-)Maar ja, de afwas kan niet schiften..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn zwager weet wanneer zijn vrouw ongesteld is. Dan smaakt het gehakt niet....

  Ook even op internet gekeken. Wat een onzin staat daar allemaal!

  Heel veel succes met het wekken. Ik volg Teunie van Eenvoudigleven ook. Grappig dat je haar blog ook hebt gevonden.

  Helaas vindt mijn man courgette niet zo lekker. Jammer, vind het een makkelijke vulling en wil volgend jaar een plantje ervan in de tuin.
  Deze week weer een poging spaghetti maken, mislukte de afgelopen 4 keer. Nu weet ik waarschijnlijk waarom (niet door menstruatie hoor). Gaat een lekkere courgette door en als het goed lukt, de volgende keer meer maken en invriezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als ik ongesteld bne laat ik wel van alles vallen misschien komt het daardoor ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik maak al jaren courgette- en pompoenensoep in in potten met schroefdeksel en er is slechts een keer een pot soep bedorven (daar had ik als proef gehaktballetjes in gedaan) . Eind juni heb ik de laatste pot courgettesoep van vorige zomer open gemaakt en gegeten en het smaakte als verse soep!
  Nu ben ik ook al jaen nie meer ongesteld maar of dat meespeelt.........

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hahaha, wat leuk al die opmerkingen over de menstruatie. Gelukkig at ik een broodje vegetarische hamburger vandaag (en ja ik ben ongesteld). Ik heb het ook wel eens gehoord, van niet mogen koken op menstruatie dagen. Wecken lijkt me interessant. Maar, ik heb nog niets te wecken en nog geen (groente)tuin, dus het is voor later.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb deze zomer bolognese saus gemaakt zonder vlees. Daarna heb ik het in potten gedaan met schroefdeksel en geweckt in een weckketel. We hebben er al een paar keer heerlijk van gegeten. Ik heb op dit moment niet de financiele middelen om echte weckpotten te kopen. Soms vind ik een verdwaalde pot bij de kringloop en daar vervang ik dan de rubberen ring van en dan heb ik vaak voor 40 cent een potje. Ik weet dat mijn naailerares ook gewoon weckt in potten met schroefdeksel en die doet het al jaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik weck in potten met schroefdraad en ik loop nog steeds rond. Geen last van boutulisme dus nog gehad. Toen ik me net in wecken ging verdiepen schrok me dat ook wel af. Aan de andere kant mijn oudtante heeft het haar hele leven gedaan en zij is ver inde negentig geworden met haar gekweekte groente.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mijn oma en moeder weckten veel in, en in onze kelder staat zo'n ketel. Maar zelf heb ik het eigenlijk nog nooit gedaan. Wat bizar dat je een cake kunt inwecken?!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hier geen ervaring met wecken, maar ik heb wel gehoord dat de weckpotten van de Xenos niet echt geschikt zijn om echt te wecken zijn meer als decoratie bedoeld...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hier een keer snert gekookt die binnen no time niet goed meer was. Toen ook een oom die gelijk aangaf zeker gemaakt toen je ongesteld was....(en ja dat was ik dus...)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. We zijn hier ook begonnen met wecken, boontjes, worteltjes, pastasaus en rode bietjes ( de laatsten volgens recept van Teunie van eenvoudig leven :) ) Eind vorig jaar heb ik een elektrische weckketel gekregen die is ideaal. Als ik eens een of twee potjes heb weck ik gewoon in een grote pan, gaat ook goed.
  Daarnaast staan er ook nog flessen met vlierbloesem en rozebottelsiroop in de kelder, t kan allemaal. Af en toe koop ik weckpotten bij Brouwmarkt.nl.

  Succes, liefs Grandma

  BeantwoordenVerwijderen