zaterdag 7 mei 2016

Zevenbladpesto

Gisteren een rustig dagje thuis gehad. Na lange leuke, maar ook vermoeiende dag (vooral vanwege de drukte) in die Bauernhof-Erlebnisoase, vond ik dat we een dagje rust nodig hadden. Natuurlijk mag Dirk best wel eens iets later naar bed in de vakantie, maar ook al gaat hij om 22.00 uur naar bed, de volgde dag ik hij gewoon 7 uur wakker, of met pech nog iets vroeger. En dat minder slapen, dat krijg wij de volgende dag, of de dag daarna weer terug met gedrag waar jezelf ook niet echt vrolijker van wordt. Dus gisteren maar even een rustdag met de hoop dat hij 's middags nog wat bij zou slapen.

We gingen lekker de tuin in om zevenblad te plukken. Onder de hop en frambozenstruiken groeit het volop en laat ik het ook een beetje zijn gang gaan. Het staat wel mooi als grondbedekking en je kan er ook lekkere dingen van maken. Vandaag maakte ik een voorraadje pesto. Hier gebruiken we pesto wekelijks: door de pasta, omelet, hartige taart, als dressing door de sla of gewoon op de boterham. De zevenblad variant is iets scherper/pittiger van smaak, maar zeker erg lekker vind ik. Ook Dirk vond het lekker, want tijdens het helpen proefde hij een theelepeltje er van.

Ik gebruikte dit receptin dubbele hoeveelheid, maar verving de walnoten door pijnboompitten, want walnoten had ik niet meer in huis. Van mijn ouders krijgen we altijd een hele lading walnoten uit eigen tuin, maar die zijn helaas al op.

zevenblad even goed wassen

in de keukenmachine met parmezan, pijnboompitten, knoflook en olijfolie


In kleine bakjes voor in de vriezer

Ik heb nu weer een voorraadje in de vriezer. Ik heb eens ergens gelezen dat je het dan beter zonder kaas kan maken en dat later nog toevoegen, maar dat vind ik weer te omslachtig en zo gaat het ook prima. Ik vries het in hoeveelheden in die we wekelijks gebruiken, zo kan ik elke week een bakje uit de vriezer halen. Hiermee kunnen we weer ca. 2 maanden vooruit, tegen die tijd hoop ik weer een nieuwe voorraad te kunnen maken van zevenblad, rucola of basilicum of een mix hiervan. Vorig jaar had ik hier door de verbouwing geen mogelijkheid toe, maar het jaar daarvoor hebben we bijna het hele jaar rond zelfgemaakte pesto kunnen eten. Dat is niet alleen een stuk lekkerder, maar ook voordeliger. Ik koop de biologische parmezan en olijfolie alleen in de aanbieding, en meestal gebruik ik gekregen walnoten of pijnboompitten uit de aanbieding, dan vallen de kosten erg mee.

2 opmerkingen:

  1. Wat lekker! Hier groeit er Zevenblad in de tuin. Ik ben vorig jaar begonnen het in de smoothie te doen, dat gaat prima. Dan ga ik het nu maar eens met pesto proberen, want die potjes uit de winkel gaan er bij ons best snel doorheen.
    Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er lekker uit! Op mijn lijstje gezet om te planten in mijn nog aan te leggen moestuin(tje)...

    BeantwoordenVerwijderen