maandag 9 mei 2016

Ai, ai, ai, het boodschappenbudget

Ik merk de laatste maanden dat we maar moeilijk rondkomen met ons boodschappenbudget. Ons budget heb ik vastgesteld op € 425,-- per maand, wat neerkomt op ca.€ 100,-- per week. Hiervan koop ik de boodschappen voor 2 volwassen + 1 kind (4 jaar) en het is incl. schoonmaakmiddelen, wc-papier etc.

Als ik kijk naar de eerste 4 maanden van dit jaar, hebben we gemiddeld € 515,-- per maand hieraan uitgegeven, een overschrijding van € 90,-- per maand. Ik vind dit behoorlijk fors, dus het werd tijd om de uitgaven aan boodschappen eens onder de loep te nemen.

In de maanden januari t/m april hebben wij zelf geen verjaardagen, ook geen dure feestdagen (of je moet die twee zakjes paaseitjes meetellen) en we waren zelfs 2x een midweekje op vakantie, waardoor we vaker uit eten gingen en minder boodschappen deden. Ik kan niet zo snel verklaren waar de extra kosten in zitten. Het budget is gelijk aan vorig jaar en toen kwamen we er prima van rond en er werd zelfs nog kattenvoer van dit budget gekocht. We zijn ook niet anders gaan eten, dus dat kan het ook niet zijn. Dirk is misschien wel wat meer gaan eten dan vorig jaar, daar zou een deel van de kosten in kunnen zitten, maar zo veel lijkt mij onmogelijk.

Nu zijn de wintermaanden vaak wel wat duurder ivm minder groente en fruit uit eigen tuin, maar ik kan mijn niet herinneren dat we eerder zo fors boven het budget zaten en vraag mij af of we dit de komende maanden van het jaar nog gaan rechttrekken. Ik kan de uitgaven van begin 2015 ook niet terughalen, die staan op een laptop die al enige tijd geleden is overleden. Het blijft een beetje gissen.

Op zich is het niet zo'n probleem dat we boven het budget zitten, maar ik zou het toch graag anders zien. En vooral omdat het mij niet duidelijk is hoe dit kan, wil ik toch actie ondernemen.

We eten nu ca. 95% biologisch en daar wil ik eigenlijk niet op inleveren. Ook eten we veel groente, fruit en noten, dat wil ik graag zo houden. Alex en Dirk eten wel vlees, maar niet vaker dan 2-3x per week. Ik kies dan wel voor biologisch, maar heb meestal een voorraadje afgeprijsd in de vriezer liggen. We eten ook met het seizoen mee, ik kijk welke groente en fruit voordelig zijn. We drinken geen frisdrank en fruitsappen en snoep, koek en chips wordt nauwelijks gekocht. Soms maken we zelf iets. Alleen manlief drinkt alcohol, maar omdat hij voor speciale biertjes gaat ivm zijn hobby, wordt een groot gedeelte daarvan door hem zelf betaald. Op zich doen we dus niks geks, zou je zeggen. Maar waar komt de stijging dan vandaan?

De komende tijd wil ik eens wat kritischer naar de boodschappen gaan kijken. Misschien eens per maaltijd uitrekenen wat de kosten zijn en hoe we die zouden kunnen verlagen. Het is ook tijd om weer eens de voorraadkast en vriezer leeg te eten. Het is fijn als de vriezer leeg is, zodra er wat meer uit eigen tuin komt. Ook moet ik misschien weer wat strakker zitten op wat we per week uitgeven aan boodschappen. Meestal is dat 1x per week biobezorger, 1x supermarkt grote boodschappen en soms nog 1x tussendoor. Bij zowel de biobezorger als de supermarkt probeer ik niet meer uit te geven dan € 50,--. Dat kan ik makkelijk vooraf zien, omdat ik in de super de boodschappen scan en bij de bezorger online bestel. Nu is het de laatste tijd wel vaak dat ik bij beide net iets boven het bedrag zit. Komende tijd eens goed opletten of alles wat ik koop echt nodig is, niet te veel op voorraad etc...

Hoe is het met jullie boodschappenbudget? Merk je ook dat je de afgelopen tijd meer hebt uitgegeven? Of let je er niet zo op?

15 opmerkingen:

 1. Wij met ons grote gezin waren altijd 130 euro per week kwijt maar de laatste maanden zitten we er steeds overheen, zo.n 145 euro zijn we dan kwijt, en wij vragen ons ook af hoe dar komt,is alles dan soms duurder geworden?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb een tijd in excell exact bijgehouden waaraan ik wat uitgaf en kleuren eraan gegeven wat extra en/of luxe was en makkelijk konden worden geschrapt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een goed idee van Lot! Bij ons precies hetzelfde, ik let op met uitgeven en toch kom ik ook over mijn budget heen. Ik ga ook maar eens met kleuren bijhouden wat extra of luxe is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier ook flink over ons budget heen. Ook alle extra snaai afgeschaft. Maar we kampen met een puberzoon van bijna 18 die ineens een bodemloze put blijkt te zijn. Heb je om half 7 het eten op, neemt hij gelijk een appel mee naar boven. Om half 9 nog rustig 2 tosti's bakken, of eieren met brood of zo'n zakje noodels. Tja, waar het budget dan blijft?;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier ook. Maar wat mij ook opviel was dat toen ik een keer boodschappen bij de Lidl deed ik veel goedkoper uit was dan bij de Aldi. Kan het nog niet wetenschappelijk staven want niets bij gehouden, maar het valt me de laatste tijd vaker op dat ik daar minder kwijt ben dan bij de Aldi waar ik normaal gesproken mijn weekboodschappen (120 euro voor 6 man) doe.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik hoorde een vriendin (die heel gedetailleerd alles bijhoudt ivm bijverdienste taartbakken) dat de ingredienten duurder zijn geworden de laatste tijd.
  15% in een jaar lijkt me stug, maar het CBS heeft geen cijfers nog.
  Al heb ik ook het idee dat bij ons steeds net iets meer geld nodig is, ik hou het gewoon niet gedetailleerd bij. En met de verbouwing eten we wat anders, dus ik vinnet lastig vergelijken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan zal het misschien niet helemaal aan mij liggen. Ook aan de reacties te zien dat veel mensen hetzelfde ervaren.

   Verwijderen
 7. Ik hield een maand of 2 bij:
  -basis
  -extra (bijvoorbeeld zalm of ander eten dat je had kunnen vervangen door iets dat minder duur is)
  -snoep (dingen waarvan je achteraf altijd denkt dat je het beter niet had gegeten)

  Zo krijg je meer inzicht.

  Overigens vind ik het fijn om te lezen dat er niet allemaal reacties staan als "wij eten met zijn vijven voor 300 euro per maand". Kan vast, maar ik vond het zo snoeverig overkomen en zonder toelichting heb je er niks aan.

  Ik heb het boodschappenbudget (alle budgetten) losgelaten maar houd 't nog wel bij. Kleuter en ik met kat en schoonmaakspullen komen uit op ongeveer 300-325 euro per maand. Dat is bijna 100 euro meer dan in 2014 maar we eten nu nóg biologischer. Bovendien eten we vaker de "luxere" producten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook een goede tip. Ik ga het eens wat gedetailleerder bijhouden, kijken of het mij wat oplevert.

   Verwijderen
 8. Ik ervaar hetzelfde! Ook hier veel biologisch (vlees, melk, boter, eieren, aardappelen, appels, komkommers) en zoveel mogelijk overige bio groenten en fruit. Ik heb geen boodschappenbudget, maar hou wel de kosten bij. Ik zie de afgelopen maanden zeker ook een stijging, ondanks dat we niet anders of meer zijn gaan eten. Ik specificeer mijn boodschappenkosten niet, omdat ik zelf ook wel weet dat gerookte zalm duurder is dan de kiloknaller van de week (die ik dus nooit koop). Ik ervaar dus hetzelfde als jij en ben heel benieuwd naar je bevindingen komende tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zelf heb ik geen vooropgesteld budget voor alles. Ik houd per categorie wel bij wat ik uitgeef. Boodschappen zijn bij mij dit jaar minder dan vorig jaar maar ik eet nu geen vlees en zuivel meer (en was al lang aan het afbouwen). Per maand kopen kan ook een fout beeld geven. De ene maand eet je meer uit je voorraad, de andere vul je die meer aan.Wel jammer dat je niet met vorig jaar kan vergelijken want misschien had je dat toen ook. Nu komt er meer uit de tuin dus zal het wel beteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Misschien een tipje maar de Aldi verkoopt een boel spullen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Biologisch als ik dat vergelijk met de bio bezorger svheelt me dat

   Verwijderen
  2. Enorm! Melk bijvoorbeeld is bij de aldi 89 cent en bij mijn bio bezorger 1,39

   Verwijderen