woensdag 22 oktober 2014

Kledingbudget

Ons kledingbudget is behoorlijk laag. We geven gemiddeld 50 euro per maand aan kleding uit en dat is dan voor 3 personen, ik, manlief en zoontje van bijna 3 jaar. Ik krijg weleens opmerkingen van: "dat kan toch helemaal niet", "dan lopen jullie vast in vodden" e.d. Maar het kan echt en dan kan je er ook echt nog leuk bijlopen. Die 50 euro is trouwens niet een budget waar we ons strak aan houden, maar is gewoon het gemiddelde dat we vorig jaar hebben uitgegeven per maand en dit jaar zitten we tot nu toe op € 736,23 in totaal,iets meer dus, maar we hebben de komende maanden niks meer nodig. Als we niks meer kopen zullen we uitkomen op € 60,-- per maand, nog steeds een laag bedrag.

Hoe doen we dat?
Ten eerste is waarschijnlijk mijn grote voordeel dat ik een hekel heb aan kleding kopen voor mezelf. Ik vermijd liever pashokjes en koop, als ik een keer iets nieuws koop, het liefst online, zodat ik het thuis op mijn gemak kan passen. Wel shop ik zo nu en dan voor mezelf bij de kringloop, op tweedehandskledingbeurzen héél soms op MP. Begin dit jaar hebben we behoorlijk veel geld uitgegeven aan 2 paar goede winterschoenen voor mij en een winterjas voor manlief in de opruiming van de ANWB. Hier kunnen we hopelijk weer jaren mee vooruit, maar daardoor zijn de uitgaven dit jaar wel iets hoger.

Voor manlief koop ik bijna alles.Hij heeft een hekel aan winkelen, nog erger dan ik. Ik koop kleding voor hem in bulk in de opruiming, als er goede aanbiedingen zijn of als we kortingsbonnen o.i.d. hebben. Zo kocht ik in maart dit jaar 10 overhemden in de 75% opruiming voor in totaal 60 euro en ergens in het voorjaar een stuk of 3 nieuwe spijkerbroeken met een kortingsactie. Het is een kwestie van goed in de gaten houden wat je nodig hebt en op het juiste moment toeslaan.

Voor zoontje koop ik eigenlijk nooit iets nieuws, ah wat zielig! Nou ja, dit jaar alleen wat ondergoed en sokken dan, o'ja en 1 paar schoenen. Ik loop een aantal kinderkledingbeurzen af, heb wat vaste adresjes van tweedehands kinderkledingwinkeltjes en krijg ook nog hier en daar wat. Meestal koop ik ook al 1-2 maten vooruit als ik leuke dingen zie voor weinig. Hij groeit ook niet heel erg hard, dus zit nu net in maat 92. Ik moet eerder weer kopen omdat overal gaten/vlekken e.d.inzitten dan dat hij er is uitgegroeid ;-)

Wel moet ik eerlijk bekennen dat ik ook weleens iets contant betaal met gekregen geld of geld van verkopen. Dit doe ik in een leuke-dingen-potje en als ik dan weer eens zin heb om naar zo'n beurs te gaan, maar niks echt nodig, betaal ik het daar van. Voor zoontje shoppen vind ik wel leuk! Dus misschien is het eigenlijk een paar euro meer per maand als ik een hele nauwkeurige boekhouding zou hebben.....

Omdat ik ook behoorlijk ben afgevallen, paste ik ineens weer kleding van 8 jaar geleden. Ja, ik had nog wel wat bewaard, alleen de spijkerbroeken en basic shirtjes. Dus ik hoefde ook niet heel erg veel te kopen, heb het bij een paar leuke tweedehands items gelaten. Als ik nu nog meer afval moet ik wel weer even shoppen.Voor spijkerbroeken heb ik een vast adresje met korte lengtematen, daar wacht ik dan wel even de denim weken af en ga dan shoppen met de cadeaubonnen die ik nog heb liggen. Natuurlijk ook niet helemaal eerlijk, want dat neem ik dan ook weer niet mee in de boekhouding.

Daarnaast scheelt het denk ik ook hoe je met kleding omgaat.Ik was alles op lage temperaturen met zelfgemaakt wasmiddel, geen agressieve reinigers en wasverzachter dus. Voor hardnekkige vlekken gebruik ik Biotex. Ik heb geen droger,dus hang alles te drogen.Ik gebruik het strijkijzer zelden. Ik was alleen de kleding als het nodig is, dus niet een trui of broek al na 1x dragen. Thuis loop ik altijd op sokken, dus slijten mijn schoenen ook niet.

Hoeveel geven jullie per maand aan kleding uit?

17 opmerkingen:

  1. Wij geven ongeveer de kinderbijslag (ruim EUR 500 per kwartaal) uit voor kleding. Onze kinderen zijn al groter (9 en 15) en man gaat elke dag in een pak maar zijn werk. Ik krijg van mijn moeder regelmatig een centje om kleding te kopen maar ik hou er niet van dus ik koop maar weinig. Onze dochter is gek op kleding (9 jr) maar onze zoon heeft weinig interesse. Ik ga meestal naar H&M en C&A. Schoenen zijn wel duurder. Zoon nikes en man en ik dragen Geox omdat ze zo fijn zitten. Ze gaan dan lang mee.
    Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Eerlijk gezegd geen idee, niet veel meer dan jij denk ik, we kopen amper kleding. Voor de kinderen (zo goed als) alles tweedehands, voor mijzelf waar mogelijk tweedehands en voor mijn man helaas alles nieuw, hij heeft een moeilijke maat (is heel erg lang) en er is weinig leuks tweedehands te vinden voor hem. Maar alles wat we dan kopen is wel in de uitverkoop. Waar ik wel weer wat meer geld aan uit geef zijn schoenen, maar dat is 1 x per jaar een par schoenen en voor de zomer zo'n beetje om het jaar een paar Birkenstocks.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij geven wel meer uit. Toen S. kleiner was gaven we ook nauwelijks uit. Ik kocht ook vrijwel nooit want want lag ziek op de bank, dan heb je weinig nodig. Sinds een jaar geven we echt veel meer uit. Ik had na jaren veel nieuwe kleding nodig, kind groeit enorm en is 12 dus dan is de kleding en schoenen ook veel duurder en hij sport veel. We redden het net met 50 euro per maand voor hem. Man en ik hebben ook allebei 50 euro per maand en dat is ruim. Ik snoep er dan ook wel eens van af als we ergens anders te kort komen. Man en ik kopen buiten schoenen eigenlijk alles tweedehands.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij geven denk ik ongeveer hetzelfde of wat minder uit dit jaar, maar zijn ook maar met z'n tweeën, en manlief had al zoveel t-shirts en overhemden liggen dat er voor hem in jaren niets gekocht hoeft te worden ;-) Nou ja, zo af en toe een broek of een paar schoenen. Die gaan bij hem wat harder, omdat hij een neiging heeft zijn schoenen te strak dicht te trekken, waardoor hij ze kapot trekt. (Of hij heeft goede, stevige schoenen, komt hij thuis met die dingen onder de nare vlekken, de grapjas) Zelf heb ik van de zomer een paar dr. Martens gekocht, daar hoop ik ook nog jaren op vooruit te kunnen. Verder vooral wel eens ondergoed en sokken nieuw, en veel kringloop.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik geef wel meer uit. Voor mijzelf denk ik gemiddeld 100 euro per maand al houd ik het niet heel strak bij. Ik kan bij tweedehandswinkels maar zelden wat leuks vinden. Daarom kom ik er ook steeds minder vaak omdat het voor mij niet 'loont' en koop ik het meeste dus nieuw. Dat vind ik jammer want ik sta heel erg achter hergebruik van goede kleding. Verder heb ik erg platte billen en ik heb tot nu toe maar 1 merk spijkerboek (een duur merk, zal je altijd zien) waarin ik noh een beetje ronde vormen krijg. Ook koop ik tegenwoordig 'basics' (sokken, slaapkleding, hemdjes etc) van biologische/fairtrade katoen. Ook vind ik daar soms wel eens een leuk shirt wat ik dan meeneem. Uiteraard is dit wel wat duurder dan in een gewone winkel maar ik kan het geld op zich missen dus hier geef ik hetdan graag aan uit.
    Lara

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik budgeteer ook 50 euro p.maand voor de kleding. Voor dochterlief krijgen we tot nu toe nog alles van een vriendin en voor zoonlief bij C&A en H&M. Hij(6) is vrij klein en tenger dus nog vrij goedkoop en sinds ik een paar x heb misgegrepen in de winter en er allemaal al weer zomer shirts lagen koop ik al in het voor grotere maten en dan vaak in de opruiming. Ik heb nu ook al weer shortama's en korte mouwen shirts te liggen voor komend zomer. En er lagen voor nu al weer shirts met lange mouwen voor hem klaar en ook al weer wat grotere maten. Hij moest nog een winterjas en schoenen, dit heeft mij met elkaar 70 euro gekost incl keileuke muts. Maar ja, hoe ouder ze worden hoe duurder het word. Manlief hebben we in het voorjaar voor een paar 100 euro kleding gekost voor het eerst in jaren en ik gewoon dat potje in excel elke maand bij blijf vullen kon dat ook mooi zonder in de problemen voor de rest van het jaar te komen. We kopen alleen nieuwe schoenen elk jaar. Hij staat een hele dag en wil geen nette schoenen aan dus hij verslijt wel 2-3 paar per jaar want ja nikes gaan niet super lang mee als je ze 7 dagen in de week hele dag aanhebt.
    En ik zelf heb geen dure smaak maar wat te stevig dus moeilijk kleren vinden. Dus dat doe ik voortaan ook maar online is mij laatst voor de eerste keer heel goed bevallen. Alleen voor schoenen en een bh moet ik er dan nog maar uit. En ja grote boezem dus dure bh's. Mijn winterjas past nog steeds en ziet er ook nog leuk uit na 3 jaar. Mijn vader heeft laatst nog een sjaal voor mij gebreid dus dan ziet de jas er ook al weer anders uit.

    groetjes
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik kan me niet herinnerren dat ik echt iets nieuw heb gekocht van bovenkleding. Alleen 2 huisbroeken van 12 euro bij een franse supermarkt, die kon ik niet 2-hands vinden dit hele jaar zocht ik al. Van verjaardagsgeld van dit jaar en vorig jaar 2 BHs van beiden 50 euro gekocht, kom daar echt niet goedkoper mee weg, ik heb het opgegeven goedkoper te kopen, die bevallen me totaal niet die hebben geen stevige zijkanten en die heb ik nodig, anders gaat het kiepen.

    Verder alles kringloop of gekregen, ikheb ook veel in de kast, ben frequent bezoeker van de kringloop en selectief geworden. Als je niets echt iets nodigheb vind je het, als je een bepaald idee heb kom je het niet tegen!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb geen flauw idee. Ik houd dat niet heel erg bij, zeker niet op maandbasis. Ik houd niet echt van winkelen, maar wel van mooie dingen, dus als ik wat koop, kan het wel duur zijn. Aan de andere kant is mijn smaak soms zo specifiek, dat ik toch niet echt vaak wat vind. Maar die 50 euro per maand ga ik zeker overheen, want als ik net tegen wat bijzonders aan loop, kan dat zo een paar honderd euro kosten. Ik doe er dan overigens wel weer lang mee, maar dat maakt het niet goedkoper.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb eigenlijk geen idee. Maar ik koop net als jij in de uitverkoop voor het hele gezin. Ik let op kortingscodes.En voor de kinderen krijg ik van bevriende gezinnen mooie tweedehandskleding, ideaal!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Zelfde laken en pak (hahah een woordgrapje) hier maar dan 50 euro voor 5 mensen, dat is krap hoor. MAar goed dan pak ik het potje onvoorzien er wel eens bij. Opgroeiende pubers fjoew.... De oudste hijst zich niet meer in tweedehandskleding de middelste houd wel van vintage. (kringloop noemt ze het zelf maar dat boeit niet) Ruilhandel is hier aan de orde van de dag!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Super! Het kan dus nog minder....misschien voor manlief ook maar eens wat vaker bij de kringloop kijken.

      Verwijderen
    2. Bedankt voor de tip, ga ik daar eens kijken!

      Verwijderen
  11. Ik hoef gelukkig niet 'strak in pak' maar kan niet zomaar alles aantrekken naar mijn werk maar gelukkig wel een mix van zakelijk casual. Zowel vriendlief als zoonlief hebben een lastige maat (combi van hele dunne omvang maar behoorlijke lengte). Voor vriendlief shop ik vooral in de outlet, maar puberzoon heeft een behoorlijk uitgesproken kledingstijl. Hiervoor zetten we een deel van de kinderbijslag weg.

    Zelf storten zowel vriendlief als ik maandelijks een bedrag op diezelfde rekening en hou ik netjes bij hoeveel iedereen te besteden of uitgegeven heeft. Mijn bedrag loopt ondertussen wel op want al een hele tijd niets nodig gehad omdat ik vind dat er nog genoeg in mijn kast hangt. Oudste regelt het ondertussen zelf maar wel op dezelfde manier als wij het doen en gaat dus ook niet zomaar shoppen als haar 'kleedgeldrekening' leeg is. Ook hier is het eigenlijk eerst sparen en dan pas uitgeven :)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wauw wat goed! Heb je nog tips voor mij?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik schat 600 per kwartaal voor 3 kinderen.
    Ik ga wel vaak in de uitverkoop maar sla wel zaken over als de primark enz.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik heb geen idee. Weinig in ieder geval. Ik koop voor dochter tweedehands, krijg ook nog wel eens wat van een medeblogser. Voor zoon kreeg ik laatst veel van schoonzus. Ook op mp slaag ik nog goed. Voor mezelf nu een hele tijd weinig tot niets geshopt wegens zwangerschap. Dat zal dadelijk wel veranderen want ik heb bijna niks passends meer van voor de zwangerschappen.
    Man krijgt altijd nieuwe kleding. Maar heeft weinig nodig doordat hij werkkleding heeft.
    Ik wil het voor volgend jaar wel eens beter bij houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Nog meer mensen laten weten dus dat ik blij ben met gekregen kleding :-)

    BeantwoordenVerwijderen