woensdag 15 oktober 2014

Het perfecte brood

Volgens mij heeft het bijna 2 jaar geduurd, maar eindelijk heb ik het perfecte brood gevonden voor ons gezin.

Hou het allemaal zo kwam:
Ongeveer 2 jaar geleden besloot ik om zelf brood te gaan bakken en het supermarktbrood vaarwel te zeggen. Ten eerste omdat je dan precies weet wat erin zit en geen overbodige slechte dingetjes. En omdat ik graag biologisch wilde gaan eten en goed biologisch brood onbetaalbaar is. Daarnaast wilde ik graag minder tarwe gaan eten, en goed biologisch speltbrood en dan nog het liefst zuurdesem (ja ik heb een wensenlijstje) en dat brood is helemaal onbetaalbaar. € 4,50 voor een brood, wat dan ook nog een klein brood is, vond ik tenminste behoorlijk onbetaalbaar als er hier per week zo'n 2-3 broden doorheen gaan.

Ik probeerde diverse receptjes uit die ik had gevonden op internet en in boeken. De ene was meer succesvol dan de ander. En vaak verkoos ik toch gist boven zuurdesem voor het gemak. Ik kneedde het brood in de broodbakmachine en bakte in de oven 2 broden tegelijk. Zo was de hoeveelheid werk ook nog wel te overzien. Het meel kocht ik bij de molen, goed en betaalbaar. Maar vaak had ik er niet op tijd aan gedacht een brood te bakken, at daardoor zelf minder brood om de andere gezinsleden niet met een probleem op te zadelen (voor hun was het supermarktbrood ook prima) of kocht toch weer een halfje bij de super als noodoplossing.

Toen mij eetpatroon verder veranderde wilde ik ook minder koolhydraten gaan eten. Bij bijna elke maaltijd voerde koolhydraten wel de boventoon. Ontbijten met brood, lunch met brood en avondeten met aardappels, pasta of rijst. Ik wilde meer groente en peulvruchten gaan eten en besloot daarom de koolhydraten deels hierdoor te vervangen. Ik at steeds minder brood en uiteindelijk at ik alleen nog af en toe roggebrood, rijstwafels of een beschuitje. Ik had inmiddels ook een beetje genoeg van het broodbakken en omdat het voor de andere gezinsleden toch niet uitmaakte kocht ik weer regelmatig supermarktbrood en werd er minder brood zelf gebakken.

Na een tijdje begon manlief te klagen: "Wanneer bak je weer eens zelf brood?", "Dat brood van de supermarkt vult niet.", "Wanneer koop je eens goed brood?" etc...etc... Ergens had ik met het broodbakken bij hem toch iets veranderd en verlangde hij weer naar mijn bakstenen om mee te nemen naar zijn werk. Maar manlief had natuurlijk wel een eis: het brood mocht niet te veel kruimelen, want hij eet altijd achter zijn bureau. Dus ik ging weer bakken, al was het met tegenzin, maar voor de gezondheid van mijn gezin had ik het over. We kwamen nog regelmatig bij de molen voor boekweitmeel, quinoameel, kikkererwten meel en nog allerlei aparte meelsoorten, maar ook noten en andere bio spulletjes. De laatste keer nam ik eens iets anders mee: Deens kernebrood. De naam van het brood alleen al deed me terugdenken aan die heerlijke vakantie in Denemarken van vorig jaar. Er waren 2 soorten spelt en rogge, en er was niks mis met het ingrediëntenlijstje. Thuis gekomen bleven deze  pakken natuurlijk in de kast staan, maar vorige week maakte ik er eens 1 en het was een groot succes!


Manlief, ik en zoontje vonden het heerlijk. Het vult lekker, na 2 sneetjes zit je echt bomvol, het voldoet aan mijn ingrediënten wensenlijstje, en ook de eis van manlief is ingewilligd: het kruimelt niet. En daarnaast is het ook nog eens super simpel te maken. De juiste hoeveelheid kokend water bij de mix, goed doorroeren en in een ingevet cakeblik zo de oven in. Niks geen rijs gedoe!Dus we zijn het er over eens. Voortaan gaan we dit brood eten, en beide varianten zijn goedgekeurd, dus hebben we ook nog variatie. Omdat het brood zo goed vult, en ik weinig brood eet, hebben we denk ik aan 1 groot brood genoeg (1kg meel). Als ik het groot inkoop bij de molen voor 5 kg per zak, zijn de kosten per brood ca. € 5,25. Nog steeds niet heel goedkoop, maar als we hier een hele week lekker, gezond en makkelijk brood voor hebben ben ik dik tevreden! 

En brood bakken door van alles af te wegen en bij elkaar te gooien, doe ik dan wel weer een keer als ik er echt zin in heb.

10 opmerkingen:

 1. Wij bakken ook brood en kopen kant en klare meel bij de molen. Klopt het laatste bedrag wel? 5,25 euro per brood.. Dat is zeker niet goedkoop. Denk dat je 5,25 euro per zak bedoel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, dit is echt per brood. Een kilo van deze mix kost € 5,60 en daar bak je 1 brood mee. Als ik het in zakken van 5 kilo koop is het net iets goedkoper en komt het op € 5,25 per brood. Overigens is het niet te vergelijken met een gewoon brood, het bestaat voornamelijk uit zaden en pitten en vult veel beter, heeft meer iets van roggebrood weg. En je doet er ook een stuk langer mee. Goedkoop is het niet, maar denk zeker wel gezonder.

   Verwijderen
 2. Als jullie er toch maar zo weinig van eten is 5,25 euro nog te doen voor een week. Ik twijfel nog steeds over zelf bakken en heb de slag niet te pakken. Maar wij kunnen goed speltbrood kopen op de markt voor iets meer dan 3 euro per brood. En dan heb je een gewoon brood-formaat dus. Per week hebben we zo'n 4 broden nodig. Wel duurder dan het brood van de bakker wat ik eerst kocht, maar ik heb nu het gevoel weer echt brood te eten, zonder broodverbeteraars. Dus dat vind ik het zeker wel waard!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Welke Molen ga jij? Valburg? Kan hier in de buurt geen meelgrootgrutters vinden :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga naar de Zuidmolen in Groesbeek. http://www.de-zuidmolen.nl/
   Niet super dichtbij, maar we gaan 3-4x per jaar en slaan dan groot in. Ik combineer het altijd met een bezoekje aan een vriendin of boodschapjes in Duitsland.

   Verwijderen
  2. Jee, maar hoe houd je het meel dan zolang goed zonder dat er beestje oid in komen?

   Verwijderen
  3. Ik heb vorig jaar geïnvesteerd in 2 goed afsluitbare emmers van 10 liter, daar bewaar ik de geopende zakken in. In de ene 2 grote geopende zakken van 5kg, in de andere een aantal geopende zakjes met verschillende meelsoorten van 1 kg. Daarnaast bewaar ik geopende verpakkingen ook in glazen potten, bijvoorbeeld amandel en kokosmeel, want die koop ik in plastic zakken. En ik bewaar ook nog wat in de lege emmertjes van de kokosolie. Ik koop alleen in grote verpakkingen van 5 kg, wat ook binnen een maand opgaat. Dus dat (waren) speltmeel, speltbloem en boekweitmeel. Rest van de melen koop ik allen in kilo verpakkingen. In gesloten verpakkingen heb ik nog nooit last gehad van beestjes. En op deze manier ook niet meer in de geopende verpakkingen.

   Verwijderen
  4. In Wageningen zit ook een molen waar je meel e.d. kunt kooen, op de Harnjesweg. Dat is ook niet zo ver weg.

   Verwijderen
 4. Klinkt lekker dat brood, kan je het bij zuidmolen ook per kg kopen?
  Groet Linda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hoor, dat is dat ook per kg te koop. In verhouding is het dan wel iets duurder.

   Verwijderen