maandag 10 februari 2014

Eet-, koel-, en vrieskast uitgemest

Vandaag maar eens het weekmenu voor de komende week gemaakt, dan kan de bestelling voor de biobezorger zo de deur uit. In het kader van de minimummaand dit weekend de eetkast, koelkast en vriezer uitgemest. Eigenlijk viel de voorraad wel mee. Ik gooide 3 dingen weg die ver over datum waren en wij toch niet (meer) eten. Schreef wat dingen op een kladblokje als reminder, want daar moet ik nog eens mee gaan experimenteren, zoals boekweit(vlokken), polenta en gedroogde groene erwten. En ik verbaasde me over de voorraad volkorenpasta van wel 10 kilo, gelukkig wel een variatie van spaghetti, penne, lasagne bladen en macaroni. Voorheen aten we wel 2-3x in de week pasta en sloeg ik een voorraad in als het in de aanbieding was, nu eten we dat ongeveer 1x in de week. Ik moet het nu dus maar even laten liggen als het in de aanbieding is, want hier kunnen we bijna een jaar mee vooruit. Er lagen er nog wat zakken gedroogde peulvruchten die ik maar eens moet gaan gebruiken.  O'ja nog 6 pakjes falafelmix, die kocht ik vorig jaar met 50% korting, maar dat was nog voor mijn suikervrije leven. Er zit dus een beetje suiker in, maar verder lijken de ingrediënten wel oké. Het is nog wel even houdbaar, dus ik bewaar het voor noodgevallen, altijd nog beter dan een rit langs de snackbar lijkt me. En verder viel het eigenlijk wel mee. Ik heb nu gewoon een grote verscheidenheid aan kruiden, meelsoorten e.d. wat het doet lijken alsof ik nog enorm veel heb staan, maar eigenlijk valt dat dus wel mee, want ik gebruik het ook allemaal.

De eetkast, hier staat vrijwel alles (m.u.v. broodbeleg/koffie/thee)
voor regelmatig gebruik, aangezien de keuken niet zo groot is.

Toen waren de koelkast en vriezer aan de beurt. De koelkast was al zo goed als leeg. Alleen nog wat aanmaaklimo die er in staat, die drink ik zelf niet, maar manlief of visite wel. Verder nog wat verschrompelde stoofpeertjes eens kijken of we daar vanavond nog een toetje mee op tafel kunnen zetten. En nog een potje zelfgemaakte mayo van 2 weken geleden. Hmm, dat ga ik maar niet meer doen zelf mayo maken. Ik eet dit vrijwel nooit, alleen bij gebakken aardappels of friet en dan is zo'n portie zelfgemaakt wel erg veel. De kliekjes die er nog staan: quiche en zuurkoolstamp gaan vanavond op, daar eten we dan nog een vegetarische burger uit de vriezer bij. Nog een zakje zuurkool voor over 2 weken ofzo en de sausjes die erin staan gebruiken we allemaal en zijn nog goed. Oh ja en nog 2 pakjes roomboter, maar die gebruik ik ook regelmatig.

In de vriezer ligt nu vooral veel wat ik niet binnen nu en 2 weken ga opmaken, gewoon omdat het handig is om op voorraad te hebben en er net pas in ligt. Zo ligt er ca. 5 kilo pompoenpuree, 2 doosjes voorgekookte kidneybonen, 2,5 speltdesembrood, 5 zakjes voorgeweekte kikkererwten, wat kruiden en blokjes ingevroren wijn. Ook ligt er nog ca. 2 kilo rabarber, daar moet ik dus wel iets mee gaan doen. Ik vond een lekker receptje voor rabarber appeltaart, dat ga ik de komende week maar eens maken. En zo voor het ontbijt ga ik ook met rabarber aan de slag. Er staat nog 2 liter courgettesoep, daar gaan we deze week maar eens 1 bak van opeten en volgende week de laatste. En verder alleen nog wat ingevroren bessen/zomerfruit dat ik maar eens door de yoghurt 's ochtends moet gaan mikken. En er lag nog een stukje chocoladetaart van mijn verjaardag, nom nom, een echte suikerbom. Die ga ik zeker nog wel een keer opeten, maar nu nog even niet.

Het uitmesten van de kasten geeft wel een goed overzicht van wat ik ook weer allemaal in huis heb. Sommige kruiden was ik een beetje vergeten, maar ook vond ik nog 3 pakken rijstwafels achterin, dus die hoef ik voorlopig niet te kopen. Eigenlijk zou ik dit wel elke maand moeten doen.

En denk je dat ik er nu ben??? Nee, ik heb ook nog een voorraadkast met 2 lades en nog een voorraadkast in de schuur. Die ga ik volgend weekend maar eens onder handen nemen....

Dan nu het weekmenu voor komende week, de week begint hier op woensdag omdat dan de biobezorger komt.
woensdag: courgettesoep + bruschetta met linzenpuree en linzensalade
donderdag: pasta met pesto rosso en ui/champignons
vrijdag: broodje falafel (zelf falafel en broodjes maken)
zaterdag: perzische rijst met linzen + boontjes + vega burger (zelfgemaakt of uit voorraad)
zondag: Burrito's met kikkererwten
maandag: quiche met restjes
dinsdag: rode kool met appetjes, aardappelpuree en vega burger (zelfgemaakt of uit de voorraad)

Het totaalbedrag van de boodschappen was overigens niet minder. De voorraad groente, fruit, kaas en broodbeleg was zo goed als op. Maar goed in iedergeval niet meer uitgegeven dan echt nodig. Nou ja, op wat aanbiedingen na dan....

9 opmerkingen:

  1. Sinds een aantal weken ben ik over op roomboter i.p.v. halverine/margarine voor op brood. Om een appeltaartje o.i.d. te bakken heb ik meestal ook wel een pakje roomboter in huis.
    Nu ik het wat vaker moet kopen, koop ik soms teveel (of expres als het in de aanbieding is). Ik doe de roomboter dan in de vriezer en dit werkt prima! Zo blijft het langer lekkerder omdat we op brood grasroomboter doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat heerlijk, zoveel opbergruimte!!! Ik doe het met twee (grote) keukenkastjes, en dat is het dan. En alles ziet er keurig, netjes uit!
    Ben benieuwd waar je volkorenlasagnebladen hebt gekocht, die heb ik zelf nog niet kunnen vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lekker zeg om alles zo heerlijk overzichtelijk en opgeruimd te hebben. Daar kan ik echt nog een voorbeeld aan nemen :)
    Petje af hoor
    .

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik moet eigenlijk ook mijn diepvies uitruimen, maar ik zie er zo tegen op! Ik vind dat echt een vervelend klusje, en omdat het buiten niet zo koud is, weet ik ook niet goed waar ik alle bevroren eten moet laten terwijl ik schoonmaak.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. hoi Sjouke, ik wil je graag de vrijkaartjes voor Jan Klaassen sturen, mail je me even je adresgegevens?
    groetjes!
    Erna

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat heb je een fijne voorraad, altijd weer een verrassing wat er achter in de kastjes ligt hihi. Doe je wijn in de diepvries ????

    liefs

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik vries wijn inderdaad in. Zelf drink ik geen wijn (meer) en als er dan een fles opengaat voor bezoek, vries ik de restjes in in ijsklontbakjes. Deze klontjes gebruik ik vervolgens door de risotto.

      Verwijderen
    2. Wat een goed idee zeg. Ik ben de enige hier in huis die witte wijn drinkt. Als we risotto eten maak ik altijd een grote fles open. Een glas in de pan, een glas erbij voor de gezelligheid tijdens het grote - blijven- roeren, de rest komt wel op hoor :) maar nooit aan gedacht om het in te vriezen.

      Verwijderen