woensdag 26 februari 2014

Misschien niet smart, maar wel voordelig

Ik heb momenteel een sim only-abonnement met 100 sms-jes en 150 belminuten voor € 7,19 per maand. De "ouderwetse" Nokia die ik heb is inmiddels weer 3 jaar oud gok ik. Vorige maand kreeg ik een mailtje van mijn aanbieder dat mijn abonnement weer verlengd kon worden. Ik logde in op mijn account en zag welke aanbiedingen ze voor mij hadden. Hetzelfde abonnement voor nog een jaar zou mij € 6,50 kosten. Maar ik kon ook mijn sms-bundel uitbreiden naar 1000 sms-jes per maand voor slechts een euro meer, of natuurlijk een soortgelijk abonnement met smartphone vanaf € 13,- per maand (incl. 500mb).

Ik bekeek eens mijn verbruik van het afgelopen jaar en zag toch dat ik een paar keer over mijn sms-bundel heen zat. Daardoor was ik in totaal toch € 18,-- meer kwijt over het hele jaar genomen. Een abonnement met extra sms-jes waardoor ik dus helemaal niet meer hoef op te letten hoeveel ik sms zou dus wel uit kunnen. Nu krijg ik halverwege de maand een sms om mijn verbruik te zien en soms moest ik de tweede helft van de maand dan wel eens rustig aan doen.

Even kwam ik in de verleiding om ook voor een smartphone te gaan. Maar eigenlijk wil ik er geen. Ik heb nu geen internet op mijn mobiel, mis het niet, dus waarom zou ik het willen? Ik ben weinig onderweg, geen werk waar ik zo'n ding voor nodig heb en wil niet de hele dag gestoord worden door allerlei geluidjes omdat ik weer een nieuw feestboek bericht heb of whatsapp. Dus nee, toch maar niet. Mijn huidige telefoon doet het nog goed. Misschien als die het begeeft dat ik alsnog overstag ga, maar dan koop ik gewoon een losse (tweedehands) telefoon.

In mijn vriendenkring ben ik zo'n beetje de laatste die nog een ouderwetse nokia heeft en krijg ik regelmatig opmerkingen dat ze het zo irritant vinden dat ze mij geen whatsapp kunnen sturen. Als antwoord geef ik dan dat ze dan maar zo'n ding voor mij moeten kopen als zij daar gelukkiger van worden. Dan zijn ze wel gelijk stil. Heerlijk vind ik het ook dat ik mijn mobiel maar 1x per 5 dagen hoef op te laden en niet dagelijks zoals veel smartphones.

Oké één ding is er dat ik wel een beetje mis aan mijn telefoon. Het is wel leuk om altijd een fototoestel bij je te hebben; want met zoontje zijn er gewoon te veel fotomomentjes gedurende de dag. Mijn huidige telefoon heeft ook wel een camera, maar lage resolutie en er zitten nu ook krassen op de lens, dus echt mooie foto's maak je er niet meer mee. Dus nu sleep ik steeds maar overal mijn fototoestel mee naar toe, maar dan vergeet ik weer het kaartje terug te stoppen of er volle batterijen in te doen, of vergeet ik gewoon het hele ding. Ach gewoon lekker van het moment genieten is ook fijn. Met het fotoboek dat ik vorige week maakte van zijn eerste levensjaar kwam ik er toch achter dat we echt wel genoeg foto's van hem maken, het werden 2 boeken, want het paste niet eens in één boek en dan nog gebruikte ik maar 10% van de gemaakte foto's ofzo.

Dus tja, waar hebben we het over?????

10 opmerkingen:

 1. Ik heb precies dezelfde redenatie als jou en dus ook nog een simpele Nokia (klap)telefoon met een heerlijk sim-only abonnement van iets van 7 euro. Ik kom er zelden overheen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij wat voor provider zit je dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik ben wel erg blij met mijn smartfone.. ongeveer een jaar geleden een oude van man uit de la gepakt.. om te proberen.. vond t helemaal super ) helaas begon hij in dec steeds vaker vast te lopen en zonder huistelefoon en altijd met kids thuis, vond ik dat eng.. kan niemand bellen als er wat is, zou dan eerst naar buren moeten terwijl ik ook vak met 1 of meer oppaskids hier zit. dus toen online op zoek naar een nieuwe. mn eerste nieuwe eigen smartfone dus. erg blij mee. ook een betere camera. erg fijn. ik ben gastouder, dus maak ook fotos van mn oppaskids en stuur ze gratis via whatsapp gelijk door naar de ouders. alle contact gaat eigenlijk via mail en whatsapp, buiten het halen en brengen om dan natuurlijk ;) maar dus fotos doorgeven, aangeven als ze later zijn, even snel wat vragen. ik stuur ook eigenlijk niemand meer smsjes. ik had alleen nog geen internet abbo omdat ik dus thuis werk en altijd wifi heb. maar ben nu aardig gewend aan mn smartfone, ook mijn abbo loopt bijna af, 26 maart. eens rond gaan kijken. betaal nu bijna 8 euro bij hi voor alleen bellen en smsen en stap over naar tele2 en krijgt dan voor 8 euro exact bellen, smsen en 200mb internet.. super.. :) heb t aan de ene kant niet nodig, maar ik betaal er dus niets extra's voor ;) nu zet ik wel eens mn 3g aan, waar ik dus geen abbo voor heb en dus extra betaal (en een enkele x vergeet ik het uit te zetten.. oops. ) maar ik snap ook wel dat je er geen behoefte aan hebt. prima dan niet doen idd! ik heb t ook heel lang niet gehad, terwijl ik toch behoorlijk verslaafd ben aan mn laptop met feestboek.. maar juist daarom ook zo lang mogelijk uitgesteld.. :p maar niet gelukt...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb geen telefoon mis t niet. Alleen andere mensen missen hem

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. helemaal geen telefoon? ook geen huistelefoon? vind het knap als je zonder kan ;) zou voor mij niet gaan als gastouder :p maar dat geldt zeker niet voor iedereen idd!

   Verwijderen
 5. Hier pas een 2e handsje gekocht voor 15 euro, prepaid. Ik zet er zo'n 10 euro per 3 maanden op, want ik what's app nu alleen nog maar. Dus dat kost in een WIFI omgeving helemaal niks. Ik vind het toch wel fijn, het kost puberzoon nu ook niks als hij mij appt. Dubbele besparing dus:)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vorig jaar voor mijn verjaardag een smartphone gekregen. Ze zaten allemaal al heel lang te zeuren dat ze me niet konden appen en dat is nu geregeld. En ik moet zeggen ben er heel erg blij mee. Ik heb het dus ook zo lang mogelijk uitgesteld maar ja, een gegeven paard....

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zit je blog een beetje door te lezen, leuk om te lezen hoe je omgaat met besparen en dergelijke. Maar op dit bericht wil ik toch even reageren. Ik ben net zo oud als jij, kleine kinderen in huis, dus wat dat betreft een vergelijkbare situatie. Ik vind dat een smartphone op dit moment een must is, sorry dat ik het zeg. Natuurlijk kan je blijven werken met een oud mobieltje, maar ik vind het ook belangrijk dat je meegaat met je tijd. Ik vind het vreselijk om te zien hoe oude mensen niet meer goed kunnen functioneren, omdat ze niet zijn meegegaan met hun tijd (bijvoorbeeld halsstarrig naar de bank blijven gaan om geld te halen en niet leren hoe je moet pinnen. En nu er geen plaatselijke bank meer is, hebben deze mensen dus een groot probleem. Als ze 10 jaar terug de moeite hadden genomen even een keer met iemand voor zo'n pinautomaat te gaan staan, hadden ze nu dit probleem niet). Jij doet nu hetzelfde. Ontkennen dat je een smartphone nodig hebt, kan natuurlijk. Maar dan zou ik je mobieltje maar helemaal wegdoen, die hadden we vroeger ook niet. Onzin! De maatschappij verandert en dus veranderen ook je behoeftes. Feit is gewoon dat steeds meer diensten en bedrijven zich richten op smartphone gebruikers. Op een gegeven moment gaan ze er echt vanuit dat je er eentje hebt, maar dan loop jij al zover achter, dat het je (te) grote moeite gaat kosten om weer 'bij' te komen.
  Ik zit ook bij Telfort en voor 15 euro in de maand heb ik een simonly abonnement met internet erop en wat belminuten en smsjes. Koop daar en tweedehands of instapmodelletje smartphone bij en je bent klaar. Misschien mag je zelfs van een familielid of kennis wel een smartphone gratis overnemen. En die 1000 smsjes....zonde van je geld, thuis heb je wifi, verstuur je alles gratis met whatsapp.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk even een andere mening te lezen :-) Die vraag heb ik mezelf ook wel eens gesteld: loop ik straks niet ontzettend achter omdat ik nu geen smartphone heb? Dat ik nu geen smartphone heb genomen, wil niet zeggen dat ik er over 1, 2 of 3 jaar nog geen heb. Nu is 7,50 extra per maand een smartphone me nog niet waard. Dat besteed ik liever aan gezonde biologische voeding, hier heb ik duidelijk mijn prioriteiten in. Het meeste dat op een smartphone kan, kan ook op internet. Meegaan met mijn tijd zit denk ik in veel meer dan alleen een smartphone. Maar wie weet denk ik over 10 jaar nog weleens aan deze reactie terug en denk ik dan, anoniempje had toch wel gelijk ;-)

   Verwijderen