vrijdag 28 februari 2014

Fan van de bieb!

Ik heb al jaren een abonnement bij de bibliotheek en ik ben er erg blij mee. Bijna wekelijks breng ik de bieb wel een bezoekje. Thuis heb ik een online account bij de bieb en kan zo boeken/dvd's op mijn verlanglijstje zetten of reserveren en ik krijg een mailtje als ze voor mij klaar staan. Zo makkelijk vind ik dat, geen gezoek in de bieb en er dan achter komen dat het boek is uitgeleend. Als ik iets lees/hoor over een boek wat ik wel graag wil lezen, kijk ik snel bij online bij de bieb of ze het hebben, zo ja dan reserveer ik het, of als ik al veel thuis heb liggen, zet ik het op mijn verlanglijstje voor later. Als ik dan bijna door mijn geleende materiaal heen ben, kijk ik op mijn verlanglijstje en reserveer ik er een aantal, die ik dan dezelfde week al weer kan ophalen. En soms vind ik het gewoon ook heerlijk om langs de schappen te lopen en rustig rond te snuffelen, al gebeurt dat nu met zoontje een stuk minder vaak.

Mijn bibliotheek werkt nu samen met een groot aantal bibliotheken uit de regio, daardoor is het aanbod groter en kan ik uit alle bibliotheken, zonder extra kosten reserveren en lenen. Het komt zelden voor dat een boek waarin ik interesse heb niet in de collectie zit. Dan kan je zelfs nog een verzoek tot aanschaf doen, dat heb ik laatst voor het eerst gedaan. Ben benieuwd of het alsnog in de collectie komt.

Door bezuinigingen is de bibliotheek hier alleen op doordeweekse dagen 's middags geopend van 14.00 tot 17.00, met koopavond tot 20.00 en op zaterdagochtend nog 2 uurtjes. Op dinsdag en zondag is de bieb gesloten. Nu zoontje 's middags wat langer slaapt is het soms wel lastig om naar de bieb te gaan met hem. Maar ik probeer er wel wekelijks een gaatje voor te vinden. Dan maar een keer wat later eten of op de drukkere zaterdagochtend. Hij vindt het er ook erg leuk, vooral als er ook andere kindjes zijn. Voor hem zoeken we dan ook boekjes uit. Die moet ik vervolgens thuis 100x voorlezen tot ik er zelf echt genoeg van krijg en dan kan ik ze gelukkig weer ruilen voor nieuwe boekjes.

De laatste tijd ging mijn interesse uit naar kookboeken met suikervrije recepten. Er is veel op dat gebied te vinden, maar nadat ik mijn boekenkast net van een groot aantal boeken had verlost, wilde ik geen nieuwe aanschaffen. Ik heb daarom de afgelopen maanden veel kookboeken en boeken over voedingsleer bij de bieb geleend. Sommige zelfs later nog een keer. Nu heb ik een aantal recepten gekopieerd en in een klapper gedaan, voordeliger en het neemt veel minder plaats in.

Soms zijn er boeken die ik na 2-3 keer lenen toch wel graag in mijn collectie wil hebben als naslagwerk. Ik probeer ze dan tweedehands te vinden of koop ze nieuw met gespaarde cadeaubonnen.

Deze maand werd weer het abonnementsgeld afgeschreven: € 55,50 en dat geld haal ik er wel dubbel en dwars uit. Ik leen maandelijks denk ik zo'n 10 boeken en 2 dvd's. Voor dat geld zou ik misschien 2-3 boeken nieuw kunnen kopen of 10 tweedehands. Qua dvd's hebben ze vooral veel flimhuisfilms en boekverfilmingen en dat is nu net het genre dat mij aanspreekt. Heerlijk om Spaanse, Scandinavische maar ook Vlaamse films te kijken. Daar ga ik dan een avondje lekker voor zitten, meestal als manlief niet thuis is, want zijn smaak is het niet. Natuurlijk zou ik ook alles kunnen downloaden, maar daar ben ik niet zo'n ster in en vind ik ook veel gedoe. En natuurlijk kan je je ook afvragen wat dat kost aan stroom e.d. omdat de pc en modem toch moeten aanstaan. Daarnaast kijk ik de films ook liever op de tv dan op de laptop.

Bij de bieb zag ik nu weer een petitie liggen, omdat er opnieuw bezuinigd gaat worden. Ik zou het echt héél erg jammer vinden als de bibliotheek gaat verdwijnen. Voor ons is het echt elke week een uitje!

Komen jullie vaak bij de bieb? En heb je een abonnement?

22 opmerkingen:

 1. Wat leuk! Jij doet precies hetzelfde met boeken als ik. Als ik iets over een boek hoor,kijk ik even bij b.ol. Daar staat een uitgebreider beschrijving dan in de catalogus van de bieb.Dan beslis ik of ik ga reserveren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De bieb, ik kan niet meer zonder. Elke week of eens inde anderhalve week leen ik 6-8 boeken. Reserveren doe ik eigenlijk nooit, volgens mij kost dit bij ons wel iets. En ja ik heb een klein notitieboekje waarin ik de boeken die ik wil lezen noteer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja zeker! Wij hebben ook al jaren een abonnement, kinderen tot 18 jaar zijn gratis, dus dat is al helemaal makkelijk. Dochter leent vaak 10 boeken per week! Zelf leen ik niet zoveel, om de eenvoudige reden dat ik niet veel tijd overhoud om te lezen. Dus doe ik erg lang over 1 boek. Maar het abonnement houden we zeker!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh ja, ook hier een grote fan! Ik betaal 37,50 euro, maar daar kan ik geen dvd's mee lenen. Daar betaal je bij ons 1,50 euro per week voor. Maar die leen ik maar zo af en toe. Reserveren is bij ons gratis en inderdaad ideaal omdat je zo ook boeken uit de hele regio kan lenen. Helaas hebben ze bij ons de nieuwste boeken nooit zo snel in de collectie, het vraagt af en toe dus wat geduld. Hier heeft de bieb juist zijn openingstijden verruimd, op koopzondagen zijn ze zelfs ook open. Maar helaas zijn er in de dorpjes om ons heen weer juist wat kleinere bibliotheken gesloten, die zijn nu afhankelijk van de grotere bieb bij ons. Vooral voor oudere mensen vind ik dat ontzettend triest, want die komen niet "even" naar de stad.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh de bieb, wat een uitvinding inderdaad! Sinds anderhalf jaar heb ik niet alleen een abonnement voor mijn dochter maar ook voor mezelf! Sindsdiens geen boek meer gekocht, wát een besparing!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben ook enorm fan van de bibliotheek. En van lezen. Mijn laatste logje gaat er ook over.
  Ik heb ook een groot abonnement. Bij ons betekent dat een leentermijn van 8 weken en 50 titels: ideaal. Ik reserveer ook regelmatig. Wij hebben een tweede pasje aangevraagd, zodat manlief ook een bij zich heeft. Sinds het grote abonnement kopen we bijna geen boeken meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. nee, geen lid van de bieb. Ik koop mijn boeken bij: rommelmarkten, dorcas, kringloop, marktplaats, en door ruilen. De gekochte boeken kosten max. 1-2 en heel soms 3 euro per stuk. De gelezen boeken verkoop ik weer en zo blijft mijn hobby betaalbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. dochter en ik hebben een abonnement. dochter natuurlijk gratis :) ik voor 40 euro per jaar. ik kom er 1x per 9 weken (2x verlengen via internet) lees in die tijd hooguit 3 boeken (ik lees t liefst in bed, savonds, maar lees dan te lang door..dus kost me aardig wat nachtrust :( maar overdag lukt gewoon niet met kids om me heen). maar naar de bieb gaan vind ik best lastig. zoontje slaapt nog 2x per dag. bieb is niet vaak smorgens open, maar zoontje gaat 10u al naar bed, tot 11.15, dan dochter uit school halen ens smiddags hetzelfde. na school is dochter moe, wil naar huis, dus het lukt vaakt niet, pas als het echt moet, maak ik er tijd voor... maar ja rustig boeken zoeken lukt toch ook niet echt met zoontje van 19 mnd. hij loopt heel de bieb door en maar hopen dat hij geen hele schappen leeg trekt.. net te ver om lopend met de wandelwagen te gaan nl.. jammer. en heel maf, dochter is gek op boeken, maar die van de bieb lezen we nauwelijks.. ze houdt van steeds dezelfde boeken uit haar kast....wel neem ik voor haar vaak een dvd mee zodat ze ook eens wat anders kan kijken. (t liefst dirk schele ! :D )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. kinderen zijn niet 'natuurlijk' gratis. Hier moeten ze bv gewoon betalen, wel wat minder maar gratis zeker niet.

   Verwijderen
 9. Hier een abonnement voor mij zelf a 40 euro p. jaar. Helaas kost reserveren p/boek een euro, dus doe ik dat eigenlijk niet. Mijn kinderen zijn al lid vanaf dat ze een baby waren, alleen zoonlief pakt nog steeds boeken uit zijn eigen kast ipv die van de bieb. Zijn kast is dan ook een mini-bieb. Verlengen mag kosteloos 2x en een boete is 0,10 p.item p.dag.
  En ik vind het heerlijk om te sneupen in de bieb. Echt een uitje voor mij, nu met de kindjes is het wat lastiger maar ze zijn ook op zondag open in de wintermaanden en dan is manlief thuis en ga ik even alleen. Kan ik gelijk even tijdschriften lezen, want je kunt alleen maar hele oude lenen.
  Dvd's lenen we dan weer niet, want daar moet je ook weer voor betalen en gaat wel van je totaal aantal exemplaren per keer eraf.
  Hier ook allemaal bezuinigingen, ik vind dat zo jammer. Lezen is zo belangrijk.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Abonnement is hier 42 euro. Reserveren kost 20 cent. Op zich niet veel, maar als je bijna elk boek wat je wilt lezen reserveren moet, tikt het wel aan. Het mooie is dat je met deze pas bij verschillende bibliotheken kunt lenen zonder extra kosten.

  Ik heb net 3 maanden de pas van schoonzusje gehad. Die zat tijdelijk in het buitenland. In die drie maanden heb ik geleend wat ik wilde lenen. De 42 euro is voor mij te duur om lid te worden.
  Wat ik zoal leende waren hobbyboeken en de Knipmode en de Knippie. Ik koop die tijdschriften vaak bij de Kringloop en ik haalde veel patronen uit de exemplaren van de bieb. Nu heb ik er genoeg om lang mee vooruit te kunnen.
  Alle hobbyboeken moest ik reserveren. Had ik een leuke, misten de patronen. Waren soms los te reserveren, maar ook een keertje niet.
  Echt boeken lezen heb ik geen tijd voor (lees ik besteed mijn tijd aan andere dingen).

  Wel vind ik de bieb belangrijk, zeker voor kinderen. Als kind heb ik veel gelezen, er veel van geleerd en een goed taalgevoel aan over gehouden (al hoeft dit niet per se te gebeuren als je veel leest).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet zo netjes (beetje zacht uitgedrukt); je haalt zelf patronen uit bieb-tijdschriften en doet vervolgens je beklag over hobbyboeken waaruit patronen gehaald zijn!

   Verwijderen
  2. tuurlijk haal je die patronen er uit (hoe moet je ze anders gebruiken), maar je levert ze ook weer in. Margriet bedoelt dat anderen ze er niet weer terug in stoppen.

   Verwijderen
 11. Ik ben al jaren enthousiast lid van de bieb en lees ook best veel. Zó veel dat het me nu veel extra gaat kosten. Vanwege bezuinigingen heeft onze bieb besloten om het abonnementsgeld voor veel-lezers te verhogen van 49,95 naar 79,50! Dat vind ik nogal een forse prijsverhoging en ik ben er ook best wel boos over. Ik zit nu te dubben om dan maar wat minder te gaan lezen, zodat ik het met een kleiner abonnement af kan.
  Met dit "kleine" abonnement mag je niet meer dan 80 "dingen" per jaar lenen. Een verlenging geldt als 1 uitlening, dus het telt wel snel aan.
  Ik ben er nog niet uit wat voor mij de beste optie is.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het is niet fijn die bezuinigingen. Maar bij onze bieb die zo groot is als een normale woonkamer. Hoeven niet echt twee beroepskrachten rond te lopen. In hun jaarverslag las ik dat de overhead bijna 48 procent besloeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben gestopt met de bieb. De abonnementskosten waren te hoog en het was een van de laatste waar we nog op konden bezuinigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ook ik ben lid van de bieb. Ik betaal per jaar 35 euro en mag daar boeken en voorleesboeken van lenen. Dvd kost 2 euro per week, en het reserveren van boeken kost 0,80 euro cent. Je mag 3x verlengen mits de boeken niet gereserveerd zijn. Je leent de boeken per 4 weken.

  Ik ben een tijdje minder vaak gegaan, maar tegenwoordig ga ik toch wel 1x per maand naar de bieb alleen al even op naar binnen te lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ben ook al jaren lid van de bieb en wij betalen, tot nu toe, geen lidgeld. Boeken ontlenen is gratis maar voor cd's of dvd's moet betaald worden per stuk. Tarief ken ik niet aangezien wij geen cd of dvd speler hebben.liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik ben ook een fan van de bieb.
  Ik betaal per jaar 35 euro en mag 10 boeken/tijdschriften lenen.
  Ik reserveer ook veel boeken.
  Mijn interesse gaat nu op dit moment uit naar koken zonder zakjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik ben ook lid, en heb een onbeperkt abbo. Geen idee wat ik ervoor betaal hoor.( zou ik even op moeten zoeken)
  Maar omdat ik ook veel boeken krijg van mijn ouders twijfel ik soms o ik door ga, de tijd die ik heb om te lezen is namelijk niet oneindig, maar daartegen, een bibliotheek in de buurt, dat vind ik heel belangrijk.(en ook fijn). Dus ik blijf iig dit jaar nog gewoon lid.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Heerlijk die bibliotheek. Zeker nu ik tijdelijk geen werk heb, ben ik vaak en graag. Als je geen abonnement zou hebben, kan je er nog steeds gratis lezen. Alleen mee naar huis nemen kan dan niet. Die 40 euro per jaar heb ik er al lang uit. Lees veel en snel en graag. Ook het lezen van tijdschriften is fijn, daarmee bespaar ik veel geld. Geen impuls aankopen van een leuk tijdschrift meer nodig daardoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik ben al lid van kleins af aan en lees heel veel.
  Bij ons kost het lidmaatschap ook 37,50 en de openingstijden zijn ruim.Voor dvd,s moet je bijbetalen.
  3 avonden per week,op zaterdag tot half 4 en alleen op de donderdag geen ochtend open.
  Je mag 10 boeken of bladen per keer ruilen en dat doen we ook wel.
  Ik deel het abonnement nl samen met mijn dochter.
  We lezen vaak dezelfde tijdschriften en kookboeken en dan ruilt zij Engelse boeken en ik mijn trillers of romans net waar ik zin in heb.
  Ik zou niet zonder kunnen,ook met de kleinkinderen ga ik er vaak naar toe en haal voor hun ook wel eens boekjes.

  BeantwoordenVerwijderen