donderdag 31 maart 2016

Extra inkomsten maart

Maart was voor ons een dure maand, door een midweekje weg, maar gelukkig stonden daar ook mooie extra inkomsten tegenover. Begin maart liep het ineens storm met MP-verkopen en dit bracht dan ook een leuk extra bedrag op van: € 178,50

Wat verkochten we allemaal?

Een aantal boeken            €  24,--
Wat spelletjes en puzzels €  17,--
Een gitaar                         €  20,--
2 lampjes                          €    5,--
overige                             €  12,50
Kunststof kozijn              € 100,--

Totaal  € 178,50

In totaal hebben we door flink op te ruimen en op mp te zetten € 275,-- verdient een mooi bedrag!

Ik ben blij dat het kozijn eindelijk uit de schuur verdwenen is. Net als een deur, die we gratis weggaven. Het geeft weer ruimte en het zijn spullen die we zelf toch niet meer gaan gebruiken, dus fijn om er iemand anders blij mee te maken.

Hoewel ik eerder nooit dingen op MP zette voor onder de 5 euro, heb ik dat de afgelopen 3 maanden wel gedaan om te zien wat het oplevert/de moeite waard is. En ik moet zeggen dat het mij verbaast hoeveel juist al die kleine dingen bij elkaar opleveren. Als ik kijk naar de afgelopen 3 maanden hebben we toch bijna 80 euro verdient aan juist die kleine spulletjes. Ik heb wel als voorwaarde dat ik die spullen alleen laat ophalen en dus niet ga versturen. En sommige mensen kopen meer dingen in 1x, dan gaat het helemaal lekker. En als ze meer willen kopen, laat ik mij nog weleens overhalen het dan toch te versturen.

Eerder stond ik 1x per jaar op een rommelmarkt om dat kleine spul te verkopen, dat leverde ook een mooi bedrag op. Maar dan ging de kraamhuur er vanaf en was je toch een hele dag of soms weekend kwijt. Eigenlijk vind ik dit wel een fijnere manier, hoewel de rommelmarkt ook altijd erg gezellig was. Ik laat het los om me te irriteren aan mensen die niet meer reageren of niet komen opdagen via mp, dat helpt misschien ook. En op de rommelmarkt waren er ook wel altijd irritante mensen die alles voor een dubbeltje wilde hebben of je hele kraam overhoop haalden en uiteindelijk niks kochten.

Hier in het dorp kan je ook een schap of stelling huren in een winkel en daar je spulletjes verkopen. Ik heb er weleens over gedacht dat te doen, maar alles prijzen, niet kunnen onderhandelen e.d. houdt mij toch tegen. En het gevaar dat je de kosten van de huur er niet uithaalt. Dus voorlopig houden we het maar even op mp.

Momenteel ben ik wel even klaar met opruimen, dus verwacht komende maand niet veel extra inkomsten, hoewel er nog wel het één en ander op mp staat.

dinsdag 29 maart 2016

minivakantie voor een klein budget

Vorige week waren we een midweekje weg. Dit jaar kunnen we nog op vakantie buiten de schoolvakanties, maar omdat zoon inmiddels al wel op de basisschool zit, wil ik dat toch niet te veel doen. Dus kozen we om vorige week te gaan, de vrijdag zou hij sowieso al vrij zijn, dus zo mistte hij maar vier daagjes.

2x per jaar heeft Hema i.c.m. Landal een leuke actie. Je kan dan voor € 130,-- (misschien wordt het tarief elk jaar aangepast?) een midweek of weekendje naar een Landal park. Dit is incl. linnenpakket, schoonmaakkosten en reserveringskosten. Het enige wat er nog bijkomt is de toeristenbelasting, in ons geval was dat zo'n 16 euro.

Je hebt dan wel beperkte keuze uit de parken, huisjes en het is o.b.v. beschikbaarheid. Via een onlineformulier geef je 2 voorkeuren aan voor data en parken en vervolgens hoor je of jouw keuze mogelijk is. Wij hadden geluk, zowel onze voorkeursdatum als -park waren beschikbaar.

We kozen een park niet te ver weg: Het Vennenbos, een leuk park met voldoende faciliteiten in een mooi gebied.

Om de verdere kosten beperkt te houden, namen we de meeste boodschappen mee van huis. Lekker makkelijk als je van te voren een menuutjes maakt en zo konden we gelijk de restjes opmaken die anders toch maar lagen te verpieteren. Aanvullende boodschappen uit de parksuper bleven daarom beperkt, dat is maar goed ook; want als je alleen voor een doosje eieren naar het winkeltje gaat en toch met een tas vol extra boodschappen naar buiten komt, kan het toch nog duur worden. Daarnaast heb ik ook geen zin om tijdens de vakantie te veel naar een supermarkt te moeten. En het scheelt sjouwen met de boodschappen van je auto/supermarkt naar het huisje, want de dag van aankomst mag je de auto even naar het huisje rijden.

Bijna alle dagen bleven we op het park; want er was genoeg te doen: wandelen, zwemmen, spelen in de (binnen)speeltuin, fietsen, voetballen, diertjes aaien en voeren en soms gewoon even lekker 's middags languit op de bank!Wel gingen we een dagje naar de Efteling. Dat maakte de vakantie flink duurder, maar dit zouden we sowieso dit jaar een keer doen. We spaarden de zegeltjes van de ah actie voor 10 euro korting per kaartje, maar toch blijft het een smak geld. Alleen om met 3 personen binnen te mogen en te parkeren, waren we al € 90,-- kwijt. Natuurlijk namen we zef lunch mee en wat lekkers, bestelden alleen een keer koffie en op het eind een warme snack om de ergste honger te stillen. Het was heerlijk rustig in het park, we hoefde niet in de rij te staan en hebben bijna alles gedaan wat we wilden. Maar om half zes had zoon toch echt de pijp leeg....op de terugweg reden we nog langs een snackbar om frietjes mee te nemen voor in het huisje, zo was de dag helemaal compleet. Een duur dagje, maar het was het zeker waard. Zoon was er nog nooit geweest en voor ons was het ook al lang geleden. En omdat het zo rustig was heb ik sommige dingen in het sprookjesbos nu pas voor het eerst echt goed gezien. Wat ik ook erg leuk vond is dat we eigenlijk overal wel met z'n drieën in konden, bij de meeste attracties paste dat nog net.

Om deze vakantie en het dagje Efteling te betalen, hadden we de extra inkomsten van de afgelopen maanden apart gezet. Ik heb zoon in dit proces betrokken; ook hij gaf aan welke spulletjes van hem op MP mochten en de ontvangen centjes gingen in zijn spaarpotje. Soms bij het horen van de deurbel vroeg hij al: "is dat iemand met centjes?" haha.. De dag voor vertrek maakten we het potje open en telden de centjes. Ik had afgesproken dat we van het geld de kaartjes voor de Efteling zouden kopen en het overige mocht hij in een portemonneetje mee om tijdens de vakantie te besteden. Hij kan nog niet rekenen, dus ik kon hier zelf natuurlijk wel een beetje bepalen wat er mee ging in het portemonneetje. De overige extra dingetjes als een keer een kopje koffie, een ijsje etc. betaalde ik ook uit een portemonnee waar ik de overige contante inkomsten van MP in had bewaard. Heel fijn om het zo te doen; want voor mijn gevoel kostten deze dingen dus niks extra's en voelde het echt als een extraatje. Dus dat gaan we vaker zo doen!

Uiteindelijk had hij ca. 3 euro over (na wat inbreng van mijn spaarpotje).Hiervan mocht hij zelf bepalen wat hij wou. Dat werd een ritje op de moter en de Bob de Bouwe auto. Ook koos hij voor 2x een muntje bij Ezeltje strekje in de Efteling. En als laatste moest hij de keuze maken tussen een ijsje of een race met de motor op de spelcomputer, hij koos het laatste. De euro die hij nog overhad wou hij bewaren voor zijn spaarpot. Leuk om te zien hoe hij (met een beetje sturing) toch al een beetje met geld in aanraking komt.
Kortom het was een geslaagd midweekje weg en daarna konden we nog lekker even bijkomen met Pasen.

woensdag 16 maart 2016

Wat eten wij deze week? (week 12)

Afgelopen week werd het weekmenu een beetje omgegooid. We besloten spontaan een keer frietjes te eten in het weekend en omdat manlief gisteren niet mee-at en zoonlief ziek is, maakte ik voor mezelf iets makkelijks.

De geplande nasi en zuurkoolstamppot van vorige week schuiven daarom door naar deze week.

Wat staat er deze week op het menu?
woensdag: Nasi met tofu
donderdag: prei-quiche
vrijdag: groentecasserole met rijst
zaterdag: zuurkoolstamppot met worst voor de mannen/vega voor mij
zondag: pasta met groente en tomatensaus
maandag: hutspot met bruine bonen
dinsdag: chili sin carne

Nu zoonlief al een paar dagen ziek is en ik zelf ook even niet lekker was, merk ik weer hoe fijn het is dat de bioboodschappen thuis worden bezorgd. In ieder geval weer verse groente, fruit, een brood, en zuivel in huis in combinatie met de voorraad redden we ons wel, eigenlijk best wel voordelig om een ritje naar de super even uit te stellen extra boodschappen bij de bezorger heb ik niet gedaan. Wel even het groentepakket overgeslagen, maar wat losse groente besteld, anders zouden we te veel in huis hebben.
maandag 14 maart 2016

Afgedankte spullen hergebruiken

Deze zaterdag hebben we een begin gemaakt met de schuur eens flink op te ruimen. Voor, tijdens en na onze verbouwing zijn hier diverse spullen ingezet waar we (nog) geen nieuwe bestemming voor hadden.

Zo was er een kastje in huis met 3 lades waarvan constant de bodem uit de lades viel. Waarschijnlijk gooiden we er te veel spullen in en lag het niet zo zeer aan de kwaliteit van het kastje. Na een aantal keer een reparatie te hebben uitgevoerd aan dit kastje, had ik het er zo mee gehad, dat ik hem voor de verbouwing het huis uit heb gezet! Toch bracht mij dit wel op een idee om de lades, zonder bodem, te gaan hergebruiken als moestuinbak. Onze vierkantemeterbak moesten we verplaatsen tijdens de verbouwing en viel van ellende uit elkaar. Een idee was geboren.

We zijn niet de meest geweldige klussers, of eigenlijk helemaal niet. Als je ons bezig ziet zijn we net een soort buurman & buurman, we doen maar wat, het gaat regelmatig mis en zijn snel tevreden met een resultaat wat maar matig is.

Ik gaf de lades wat extra stevigheid door er spijkers in te slaan, er werd een stukje van de voorkant afgezaagd, zodat de onderkant van de bak redelijk recht was en ik voorzag de onderkant van plastic met wat gaatjes zodat het water weg kan. En zie hier het resultaat, de derde bak volgt nog. Staat best gezellig toch?

Links hebben we al wat sla en radijsjes gezaaid


Een zelfde soort "probleem" hadden we met een boekenkastje. Het was een leuk ding voor kleine boekjes en prulletjes, maar door zoonlief inmiddels aardig gesloopt. De scharniertjes van de deurtjes waren gebroken en eigenlijk deed hij er niks meer mee. Toen het kastje ook nog was omgevallen op een voet van een speelmaatje, was het voor mij klaar. Dat ding moest eruit. Maar naar de stort brengen is ook zo zonde, zou iemand er nog iets in zien? Zelf kregen we gisteren het idee om er een insectenhotel van te maken. Hij is nog niet af, maar het gaat vast een gezellige overnachtingsplek worden.

Insectenhotel in aanbouw

In de schuur stonden ook nog wat half vergane loopwagentjes e.d. Allemaal gekregen, derdehands en nu toch echt op. Manlief schroefde nog een houten wagentje van Nijntje uit elkaar en vond dat Nijntje nog wel even bij ons in de tuin mocht blijven. De rest gaat toch echt naar de stort....


Het zou maar zo een geboortebord kunnen zijn grapte manlief, alleen nog een naam eronder. 

Verder werd er nog een bureautje naar de zolder gesjouwd. Die wil ik eigenlijk nog opknappen, maar dat komt wel een keer, of niet. En er bleken bergen hout in onze schuur te liggen. Had ik al gezegd dat wij niet handig zijn? Dus iets er mee maken is misschien een leuk idee, maar niks voor ons. Met onze scoutingachtergrond zagen wij meer een leuk kampvuurtje voor ons voor op een zomeravond.

De kunststofkozijnen die overbleven na de verbouwing werden gemeten, gefotografeerd en gingen op MP. Ze staan nu in de weg, we hebben geen plannen om ze zelf te gebruiken, dus weg is weg.

Er staat nog heel veel in de schuur dat uitgezocht moet worden. Dat is een klusje voor in het voorjaar en ik kan er af en toe wel een uurtje aan besteden als zoon op school zit. In ieder geval kan ik makkelijk nu weer mijn fiets + fietskar erin zetten zonder zelf overal overheen te moeten springen om uit de schuur te komen. En bij het tuingereedschap en buitenspeelgoed komen zonder halsbrekende toeren uit te halen is ook wel fijn.


zaterdag 12 maart 2016

Creatief met snoeiafval

Een paastak ik huis vind ik altijd gezellig staan. Dus besloot ik dat het dit weekend daar wel tijd voor was. Ik keek bij het kraampje op het marktplein; € 1,50 voor een bos, niet duur maar geen contant geld bij mij en je kon er niet pinnen. Bij de super zag ik ze ook liggen, twee zielige bosjes voor  3 euro, nee die nam ik ook maar niet mee naar huis.

Op de terugweg naar huis fietste ik langs het parkje en daar lag volop snoeiafval. Ik trok de stoute schoenen aan en haalde er wat mooie takken uit. Zo, nu hebben we gratis wat versiering in huis, de takken waren anders toch door de versnipperaar gegaan, zonde toch.

Zoontje hielp met versieren. Die hangertjes kocht ik een aantal jaar geleden in de opruiming en gebruik ik nog elk jaar.

Eigenlijk zijn deze takken veel leuker als die je in de winkel koopt en nog gratis ook!
donderdag 10 maart 2016

Broeken kopen

Ik moest hoog nodig een paar goede broeken er bij hebben, want eigenlijk had 1 nog maar eens jeans die goed paste. De rest is te groot geworden, verwassen of zitten gewoon niet fijn en trek ik dus niet aan.

Die verwassen broeken doe ik thuis gerust aan tijdens het schoonmaken of in de tuin werken, maar als ik ergens naar toe moet, liever niet. Voor truien, jurkjes e.d. slaag ik altijd goed tweedehands, maar broeken is echt een probleem. Lengtemaat 28 is bijna nergens te vinden, laat staan tweedehands.

Eigenlijk zijn er maar twee winkels waar ik goed slaag. En toevallig zag ik bij één van die winkels 2 weken geleden een aanbieding. Jeans voor 20 euro per stuk, en vanaf 30 euro gratis verzendkosten, dus ik bestelde er 2 met verschillende kleuren. En de broeken zaten heerlijk, ook na een keer wassen. Ha, eindelijk weer een paar goede goedkope nieuwe broeken die echt goed passen. Één van die verwassen broeken zat ook zo lekker, dat ik baalde dat ik er toen niet gelijk één extra had besteld voor in de kast. Zo'n fout maak ik niet een tweede keer, dus bestelde ik er nog maar 2, ik zit al ruim een jaar op hetzelfde gewicht, dus dat durfde ik wel aan.

Die twee extra broeken liggen nu achterin de kast te wachten tot ik weer een broek kan gebruiken. Qua broeken kan ik nu wel weer het hele jaar vooruit en volgend jaar denk ik ook. Hoewel een extra korte broek of driekwart voor de zomer misschien nog fijn is, geen idee wat mij nog past van vorig jaar.

Een fijn gevoel dat ik de komende tijd geen broeken hoef te kopen, want dat vind ik altijd echt een crime. Als niks past (tenzij je het zelf korter maakt) is winkelen niet leuk en wordt je er soms moedeloos van. En heerlijk ook om het nu gewoon lekker online te kunnen bestellen, dan weet ik zeker dat mijn lengtemaat er is en hoef ik niet extra hiervoor naar de stad.

Hebben jullie weleens een extra zelfde broek/trui gekocht omdat deze zo lekker zit?

woensdag 9 maart 2016

Tomaatjes zaaien


Na het zaaien van de paprikazaadjes 2,5 week geleden, waren vandaag de tomaatjes aan de beurt. Een leuk karweitje om samen met zoon te doen op de woensdagmiddag. Ik had diverse soorten tomatenzaadjes besteld en ook nog een zakje oud zaad, de tht is dan wel verstreken maar we zien wel wat het wordt. In totaal zaaiden we van 7 soorten elk 4 zaadjes (soms 2 in één vakje). Om tomaatjes te zaaien is het misschien nog wat vroeg, de meeste boekjes die ik heb, raden begin-eind april aan. Maar ach ze staan binnen, we hebben de ruimte om ze wat langer binnen te houden en dan zijn de kweekbakjes straks weer leeg voor andere zaadjes zoals courgette en komkommer die eind april aan de beurt zijn.

wc-rolletjes doorknippen en vullen met grondWe zaaiden 6 soorten tomaatjes en nog 1 soort paprika

In elk bakje 1 of 2 zaadjes en nog een beetje grond erop.
Achter elk rijtje een stokje met wat er gezaaid is.
Nu maar hopen dat zoon ze niet stiekem verwisselt.

De paprikazaadjes zijn inmiddels bijna allemaal uitgekomen. Bovenop zie je nog wat "extra zaadjes" liggen. Toen ik van de week een paprika aan het snijden was pikte zoon snel wat zaadjes en vertelde trots dat hij er nog een paar had gezaaid.

Paprika's

Verder staan er in de vensterbank nog 2 avocadoboompjes, ook zelf opgekweekt met zaadjes uit een avocado zo'n 2 jaar geleden, zie hier. Nu ze voor het zonnige kamerraam staan doen ze het een stuk beter, eerder waren ze daar nog niet veilig voor zoon, maar inmiddels blijft hij redelijk van de plantjes af. Vruchten zullen er wel nooit aankomen, maar oh oh wat vind ik ze leuk!

Kijk eens hoe groot deze avocadoboom al is

Deze is net een slagje kleiner, maar wordt even liefdevol verzorgd.

de speelgoedbloemen moesten van zoon ook op de foto

Als je met de kinderen wilt gaan moestuinieren of een kind een leuk pakketje zaadjes cadeau wil doen, is onderstaand boek nog wel een aanrader. Misschien is het ook wel in de bieb te krijgen. Een duidelijke uitleg en een leuk verhaaltje er om heen. En er zit ook nog een handige zaaikalender in. Op de website makkelijkemoestuin staat ook volop informatie en onlangs is er ook een makkelijkemoestuin app verschenen. Ik ben erg fan van deze Jelle, dus maak graag wat reclame voor hem .

dinsdag 8 maart 2016

Voordelig met de trein

Nu zoonlief vier is moet hij ook gaan betalen voor het openbaar vervoer. Bij de bus kan je een kinderkaartje kopen voor een euro (na 9 uur dacht ik) en zo kunnen we voor € 2,-- (retour) naar Arnhem of Nijmegen. Als je met de trein wilt koop je een railrunner voor € 2,50.

Toen ik informatie hierover zocht kwam ik het abonnement "Kids vrij" tegen van de NS. Hiermee kunnen kinderen 4 t/m 11 jaar gratis met de trein meereizen met een volwassenen. Maar hiervoor moet je wel een persoonlijke ov-chipkaart hebben. Een persoonlijke ov-chipkaart kost € 7,50, dus na 3 ritjes met de trein is de kaart eruit, was zo mijn redenering. En de kaart blijft 5 jaar geldig, dus als het Kids vrij abonnement blijft bestaan, hebben we er nog langer plezier van. Bij sommige busvervoerders kun je met het Kids vrij abonnement ook gratis reizen, maar helaas niet in deze regio.


Wel stoer zo'n eigen ov-chipkaart


Afgelopen zondag had ik de auto nodig en manlief wou graag naar de optocht in Breda. Hij vond het gelukkig geen probleem om met de trein te gaan en zoon had daar ook wel oren naar. Maar een retour voor manlief zou al snel zo'n 32 euro kosten. Hè wat duur, jammer dat hij het niet eerder had gezegd, het was al zaterdagavond, want ik had ook een dagkaart bij de Hema kunnen kopen voor 19 euro en ik had ergens anders nog een voordeligere actie voor een dagkaart gezien.

Ik ging een beetje zoeken op internet en kwam erachter dat je online dus ook voordelige retourtjes kan kopen. Zo was er nu een actie via de spoordeelwinkel een dagretour+tijdschrift voor € 21,--. En toen ik even verder zocht kwam ik deze nog tegen: dagretour + koffie + koek bij de bakker voor € 19,--. Kijk dat is nu voordelig en je kon gelijk online bestellen, verzilveren en je e-ticket afdrukken. Ik heb met het verzilveren nog even tot de zondagochtend, want als er één van de twee ziek was geworden of iets anders tussen zou zijn gekomen, zou het jammer zijn geweest. Maar het even online zoeken heeft dus 14 euro opgeleverd. Helaas kon manlief niet de bewuste bakker in Breda vinden om zijn koek en koffie op te halen, maar ach.

Al zoeken op de NS site kwam ik nog een leuke actie tegen. De seizoensretour, hiermee kan je 3x een dag reizen in het weekend voor € 33,--. Elk kaartje is geldig in andere maanden. Ik zit erover te denken dit aan te schaffen, want ik heb nog wel wat plannen.

Hoewel ik al jaren geen NS voordeelurenkaart (of hoe deze nu dan ook heet) meer heb, omdat ik nog maar af en toe met de trein reis, zijn er dus nog volop mogelijkheden om goedkoper met de trein te reizen. Goed om in gedachte te houden. Ik hou altijd de actie van de dagkaarten bij de winkels wel in de gaten, maar goed te weten dat de NS zelf in de spoordeelwinkel dus ook acties heeft.

maandag 7 maart 2016

Weekmenu week 10

Elke week maak ik een weekmenu, dit is handig omdat we het grootste gedeelte van de boodschappen online bestellen bij de biobezorger. Meestal maak ik het menu n.a.v. welke groenten er in het groentepakket zitten. Als er veel groenten in het groentenpakket zitten die we niet zo lekker vinden, sla ik het pakket over en koop ik losse groenten.

Woensdagochtend worden de boodschappen altijd bezorgd en ga ik naar de super voor de aanvullende boodschappen. Soms ga ik tussendoor nog een keer naar de supermarkt of bakker als er iets echt op is of voor een leuke aanbieding of om iets in te slaan wat ik alleen bij een bepaalde winkel haal.

Onze weekmenu loopt dus van woensdag - dinsdag, maar voor het gemak noem ik het weekmenu toch maar het menu van week 10. Wat eten wij deze week?

woensdag: Gierst-raapstelensalade
donderdag: Raapstelenquiche
vrijdag: Spinaziecurry met aardappelpartjes
zaterdag: Broccolitaart
zondag: Knolselderijfrietjes, salade, vlees voor de mannen en vegaschijf voor mij
maandag: Nasi met tofu
dinsdag: Zuurkoolstamppot met vegaworstjes/vlees voor de mannen

Het maken van een weekmenu kost mij altijd ca. 1 uurtje tijd en doe ik tegelijk met mijn online bestelling bij de biobezorger. Doordeweeks scheelt het mij veel tijd in boodschappen doen en bedenken wat we gaan eten. Ik kijk ook regelmatig terug in voorgaande weken wat we hebben gegeten. Soms schuift er iets door als er iets tussenkomt, of worden recepten gewisseld als er ineens minder tijd is om te kopen en soms verzin ik ineens iets anders met de ingrediënten.

Het maken van een weekmenu levert ook een besparing op. Er wordt minder weggegooid, minder extra's gekocht en minder gehaald of junkfood gekocht.

Maak jij ook een weekmenu? En vind je het leuk om wekelijk te lezen wat wij eten?