vrijdag 1 november 2013

Chocolade

Ik ben een chocoholic. Eigenlijk heb ik zo lang als ik me kan herinneren al van chocolade gehouden. Ik was niet iemand die zijn chocoladeletters nog weken liet liggen, maar die verdwenen toch vrij snel in mijn mond. Eigenlijk altijd wel als ik chocolade kreeg ging dit gelijk op. Snoepgoed kan ik makkelijk vanaf blijven en lang bewaren, maar chocolade niet. Ook toen ik naar de hoge school ging en later ging werken en met het openbaar vervoer reisde vormden die snoepautomaten voor mij een grote verleiding en regelmatig nam ik toch iets, ik ging dan vaak wel voor het kleinste, omdat ik toch wist dat bewaren niet aan mij besteed was.

Nu is dat anders, ik vind chocolade nog steeds heel lekker, maar ik kan beter de discipline opbrengen om te doseren. Wel moet ik niet in al te grote verleiding komen, dus geen grote voorraad in huis en soms vermijd ik bewust de rij in de winkel met chocolade. Maar ik moet bekennen dat toen ik laatst een doos Merci kreeg ik deze wel kon bewaren tot het weekend, maar toen deze eenmaal open was, wel dezelfde avond op ging.

Ik eet nu veel gezonder dan een aantal jaar geleden. Ik ben zeker nog niet waar ik wil zijn, maar merk wel dat het langzaam allemaal wat meer vanzelf gaat en ik al een soort van natuurlijke afkeer voel bij sommige dingen. 's Avonds als zoontje op bed ligt en manlief en ik genieten van elkaar, onze hobby's en de rust pakken, pakken we ook allebei onze favoriete lekkernij. Voor hem is dat een biertje, voor mij is dat een decaf koffie (anders kan ik niet slapen) met een stukje chocolade. Dat stukje chocolade daar geniet ik dan echt héél erg van. Ik doop het in de koffie zodat het een beetje smelt en sabbel er dan aan. Ik laat de chocolade verder langzaam smelten in mijn mond en proef vooral goed.

Dat stukje chocolade was eerst melkchocolade, daarna ging ik verder op puur, omdat dat gezonder is. Ik koos vervolgens voor extra pure chocolade en nu ben ik aan het experimenteren met raw chocolate. Ik merk dat het vooral gewenning is, melkchocolade vind ik nu bijvoorbeeld minder lekker sinds ik meer puur eet. Ik maakte eerder al eens raw chocolate repen die erg lekker waren, maar ergens raakte het weer in de vergetelheid. Nu wil ik toch weer meer gaan doen met raw chocolate. Want wat zou het toch fantastisch zijn als ik mijn genietmomentje van de dag nog gezonder kan maken. Ik zag een flyer voor een raw chocolate workshop voorbij komen en organiseerde een klein clubje vrienden en kennissen, zodat de workshop over 2 weekjes bij mij thuis wordt gegeven.

Gisteren maakte ik deze heerlijke chocolade-kokosballetjes. Ik had niet alle ingrediënten in huis, dus verving de cranberries door incabessen. En het smaakte heerlijk! Ik hield het bewust bij 1 balletje en bedacht dat als ik elke avond nou 1 zo'n balletje maak, ik hier 2 weken van kan snoepen. En dat is nog voordelig ook, nu zijn de ingrediënten die erin zitten niet heel voordelig, maar je hebt van alles maar een klein beetje nodig. Anders koop ik wekelijks 1 extra pure bio reep die toch al snel € 1,50 is. Ik denk dat dit een stuk voordeliger en vooral gezonder is.

chocolade-kokosballetjes

Ik ben héél benieuwd welke andere lekkere raw chocolate recepten ik ga ontdekken tijdens de workshop.

Het betekent overigens niet dat ik nooit meer geniet van een chocoladeletter of tony chocolony reep. Die zullen zeker hier nog wel gegeten worden. Maar zoals bij zoveel dingen heb ik straks een veel gezondere basis, zodat als ik een keer zin heb ik een grote melkchocoladereep de impact een stuk kleiner zal zijn. Voor mijn verjaardag zit ik er aan te denken om deze taart te maken, niet erg gezond. Maar het leek me zo leuk om deze taart te maken en als ik zelf maar een klein stukje eet zal het vast wel goed komen. Het maken van deze taart zie ik dan maar als mijn eigen verjaardagscadeautje.

11 opmerkingen:

  1. Ik houd ook erg van chocola. Meestal haal ik het maar niet in huis, want ik kan me dan niet beheersen. Zo kreeg ik het C1000 boodschappenpakket en daar zaten drie marsen in… Gelukkig kon ik er eentje aan mijn oudste zoon geven, maar de andere twee heb ik zo opgevreten.

    Daarom koop ik die dus nooit...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ze zien er heerlijk uit! Ik ben, volgens mij net als jij, ook een volger van Smakelijck en gebruik veel van de recepten daar. De pure chocola is inderdaad een stuk beter, hè. Hier ook langzaam steeds puurder gaan gebruiken. We zitten nu op 80% (massaal tijdens onze vakantie gekocht in België en Frankrijk waar ze goedkoper zijn!) en inderdaad, ik vind melkchocolade nu ook minder lekker. Een kwestie van wennen. Waar haal jij de kokossnippers? Heb je die ook gewoon bij de AH?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit was nog kokosrasp die ik nog had liggen, volgens mij inderdaad eens bij AH gehaald. Maar als dit op is ga ik het bij gekruid bestellen. Daar bestel ik ook sinds een jaar ofzo mijn kruiden. Goede producten tegen een goede prijs.

      Verwijderen
  3. Die balletjes zien er lekker uit, ik zit nu op 72% puur. En heb een reep van 85% maar vind die niet lekker, vind hem zo ongelooflijk bitter. Ben er gewoon misselijk van als ik een stukje op heb. Dus maar weer terug naar 72% en zo nu en dan een stukje melk met hazelnoot en druifjes. Vind ik ook zo lekker of een handje m&m's. Want ook hier is chocola favoriet om te snoepen.
    Die taart ziet er lekker uit, maar de ingrediënten wat minder, houd nl niet van chocolademousse. Heel veel plezier in elk geval met het maken ervan, en een heel klein stukje....

    groetjes,
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Biobezorger heeft heel lekkere met 92% cacao en suikervrij. Die neem ik soms. En vreet t in een dag op ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Helaas dat gaat niet meer. Een blokje af en toe is prima. Maar een hele reep (zoals 'vroeger') gaat niet meer. Ik heb de knop een paar weken geleden omgezet en eet weer suikerarm.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. heerlijk chocola sinterklaas komt er weer aan met al die chocoladeletters,heerl verleidelijk

    gr Yvonne

    ps,wil jij mij blijven volgen mail mij dan fennetje111@hotmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik wil je zeker blijven volgen, had je blogje nog niet gelezen. Dus mijn mail zie je zo verschijnen.

      Verwijderen
  7. Chocola vind ik ook best lekker maar moet me erg beheersen en kan dat gelukkig heel goed. Chocoladetaart daar hou ik nou helemaal niet van, vindt dat al gauw te machtig, terwijl ik best van een stevige hap houdt.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik hou ook enorm van chocolade, maar kan helaas niet zoals jij 1 stukje nemen.. Ik koop het af en toe en eet er dan ook lekker van, dan kan het ook weinig kwaad :)
    zo'n workshop klinkt erg leuk zeg, ben benieuwd hoe het is, maar daar schrijf je tegen die tijd vast wel een stukje over.

    BeantwoordenVerwijderen