maandag 5 augustus 2013

MoestuinMaandag 5 augustus

Wat is het toch heerlijk om 's ochtends en 's avonds even een rondje door de tuin te lopen en alles te bekijken. En wat kan er veel veranderen in één zonnige dag. Een courgette die 's ochtends nog klein is, kan 's avonds ineens geplukt worden en tomaatjes kleuren in één dag van geel naar rood. Al 3 courgettes geoogst en er zitten er nog zeker 4 aan te komen voor de rest van de week. En dat terwijl er nog courgettesoep in de vriezer staat van vorig jaar. Dit jaar ga ik de courgettesoep maar eens proberen te wecken. En de komende dagen de courgettesoep uit de vriezer opeten, wil de vriezer zo veel mogelijk leeg hebben voor we op vakantie gaan. Misschien kan ik dan wel één van de twee uitzetten. Beetje jammer dat er ook in de bio tas 2 courgettes zaten, terwijl ik ze zelf volop heb. Van de courgette maakte ik al twee courgette cakes en morgen maak ik er nog één voor manlief op het werk om te trakteren, omdat hij naar een andere detacheringsplek gaat. Ook heb ik courgette koekjes gemaakt, een soort van vegaburgers, maar die vond ik maar zo zo. Van de week maar eens gaan voor gevulde courgette, courgette door de pasta of lasagne en de rest dan toch maar wecken als soep of zoetzuur van maken, hoewel er ook daarvan nog een aantal potjes staan van vorig jaar. Dus er wordt ook wat weggegeven.

Verder valt er nu te oogsten: snackpaprika, cherrytomaatjes, sla, snijbiet, paksoi en nog een enkele framboos.

De fotoronde van deze week:

De lelijke schutting groeit al aardig vol

En nog meer groen

Hoelang zal het nog duren voor deze zonnebloem opengaat?

Mooi die courgettebloemen

Over 1-2 dagen weer een courgette oogsten

Zal deze paprika nog wat groter worden? Of is het wachten tot hij kleurt?

Black cherry tomaatjes in aantocht

Gele pompoen en tomaat

Heb al 3 pompoenen geteld

En 2 komkommers in wording

Toch nog een aantal aardbeien in aantocht

De laatste frambozen

Wat er over is van de vierkantemetertuin, ga er volgend jaar andere grond in doen
die het water beter vasthoud, met vermiculiet en turfmolm. Nu heeft alles veel te droog gestaan.

Moestuinmaandag is een initiatief van Hollandse Klei

4 opmerkingen:

 1. Als er aan je paprikaplant nog een paprika hangt, dan kun je het beste de grootste oogsten. Dan kan de plant alle voeding gebruiken om ook de 2e paprika te laten afrijpen. Een handje koemestkorrels hebben ze nu ook graag.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw, wat een mooie opbrengst heb je. Bij ons bulkt de courgetteplant ook van de courgettes. Heb je een recept voor courgette-cake?
  Bij onze pompoen sterven de vruchtjes af (lees ze rotten weg). Komt dat doordat ze niet bevrucht worden?
  Groetjes, Irene

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb het recept van 24kitchen gebruikt: http://www.24kitchen.nl/recepten/courgettecake

   Ja klopt dat ze wegrotten doordat ze niet bevrucht zijn. Wat je kan doen is met een mannelijke bloem (die zonder vrucht) over de vrouwelijke bloem strijken (met beginnend vruchtje eronder, of met je vinger een beetje stuifmeel van de mannelijke naar vrouwelijke overbrengen. Heb ik in het begin ook gedaan. Nu zijn de planten zo groot en zoveel bloemen en meer insecten dat het vanzelf gaat.

   Verwijderen
  2. Dank je wel voor je antwoord! Dat ga ik dan ook maar proberen.
   Fijn weekend. Irene

   Verwijderen