maandag 15 februari 2016

Onze zolder

Ik ben trots op ons! Ik zocht net foto's van onze zolder toen we het huis kochten zo'n 5,5 jaar geleden. En toen ik alle foto's uit de verkoopbrochure bekeek, zag ik ineens wat we in die tijd allemaal al hebben aangepakt en verbeterd, Het huis van toen herken je bijna niet meer terug. Misschien later eens een blogje met zoek de verschillen. Maar nu de zolder.

Toen we het huis kochten was de zolder eigenlijk nog helemaal kaal. Er hing een (verouderde) cv, een radiator en een klein raampje dat ook nog eens lekte en er lagen stapels dakpannen.

Foto's uit de verkoopbrochure van sept 2010Omdat we aan de voorkant van het huis een dakkapel wilden plaatsen, ook hier lekten de ramen. Besloten we om gelijk ook op de zolder een dakkapel te plaatsen. Voordeliger en je zit maar 1x in de troep. We waren overigens voorlopig niet van plan de zolder voor meer dan alleen opslag te gebruiken, maar in de toekomst waarschijnlijk wel.

Helaas kon ik geen foto's vinden van na het plaatsen van de dakkapel. Maar een jaartje later gingen we toch met de zolder aan de slag, nadat er ook een nieuwe cv was geplaatst. Helaas was het resultaat niet wat we er van gedacht hadden. Een scheidingsmuur om zo een extra kamer te creëren deed het extra licht van de dakkapel te niet. Ook werd het hokkerig en ontstonden er niet praktische ruimten. Omdat we nog geen concrete plannen met de zolder hadden, lieten we het even zo. Wat een zooi!!!

Eind 2013 schakelden we hulp in om onze zolder toch nog eens onder handen te nemen. We wilden van de zolder een speelruimte maken met mogelijkheden tot in de toekomst een slaapkamer. Daarnaast wilden we bergruimte creërenen het geluid van de cv verminderen. De tussenmuur werd weer verwijderd en er werden knieschotten gemaakt, een inbouwkast en een kast om de cv-ketel gemaakt. Ook werd alles gewit en kwam er een mooie laminaatvloer. 

Foto's genomen tijdens de tweede verbouwing


Na de tweede verbouwing ontstond een mooie grote lichte ruimte met voldoende opbergruimte. Maar alle spullen die op zolder hadden gestaan, waren tijdens de verbouwing een verdieping lager gepleurd. En na de verbouwing ontbrak het aan voldoende tijd (en vooral zin) om eens goed alles uit te zoeken. Na een goed begin van sorteren, wegdoen, labelen etc.. werd de rest gewoon achter de schotten gegooid en bleek de bergruimte ineens helemaal niet voldoende :-( . Jammer dan. Met een paar grote opbergkisten losten we het probleem op en was er toch nog voldoende speelruimte.

Maar het bleef een beetje knagen, het project was niet af. En als ik iets nodig had van achter de schotten moest ik lang zoeken of eerst heel veel zooi verplaatsen. Dus tussendoor toch weer spullen uitgezocht, dingen weggedaan, manlief aangespoord zijn spullen uit te zoeken. Maar na de verbouwing van de benedenverdieping afgelopen zomer, kwam er toch weer veel zooi op zolder te staan. Sommige dingen twijfelden we om weg te doen of niet, of hadden nog niet echt een nieuwe bestemming. Maar nu we een half jaartje in onze nieuwe benedenverdieping wonen, weten we wel wat we nog willen houden of wat weg kan.

Bovenaan het "to-do" lijstje stond dit jaar de zolder. En ik kwam er minder aan toe dan ik had gehoopt. Af en toe ging er wat op mp, naar de kringloop of weggeefhoek. Maar gisteren werd er ineens een inhaalslag gemaakt. Het begon met de gezelschapsspelletjes die we bij de kringloop hadden gekocht. Want iets erin, betekent iets eruit. Dus welke spellen konden weg?! Nu zaten die in 3 grote opbergkisten, totaal niet overzichtelijk en onhandig! Dus hup alles eruit, sorteren en plek creëren in de inbouwkast. Dus daar werd met spullen geschoven, gesorteerd etc... uiteindelijk waren de 3 opbergkisten leeg! Vraag me niet hoe het kan. Ik kon manlief overtuigen zijn spullen, die tot ergernis van mij, onder en naast het bed liggen naar 1 opbergkist te verplaatsen. En tot verbazing van mij ging hij zijn spullen ook nog sorteren en uitzoeken.

En zo kwam van het één het ander en hadden we uiteindelijk een heerlijk opgeruimde zolder. En heb ik vanmorgen lekker kunnen stoffen en stofzuigen! Alles zit nu gesorteerd achter de knieschotten en inbouwkast. De twee dekenkisten, die nog van mijn oma zijn geweest, zijn nu gevuld met kampeerspullen en spullen van manlief. De twee andere kisten hebben nog geen bestemming en blijven nog even staan, staan nu niet in de weg, tot dat we weten wat we er mee willen.

Er zijn nog een paar kleine dingen die uitgezocht/weg moeten. Maar vergeleken bij hoe het was ben ik heel erg blij met de slag die we geslagen hebben.

In de schuur staat nog een bureautje, die verplaatsen we waarschijnlijk naar de zolder. Op de slaapkamer staat nog een bureaustoel. Dan kan de printer en stereo daar op staan en kan het andere tafeltje een andere bestemming krijgen.

En zo ziet het er dus nu uit.

Linkerkant gezien vanaf de trap.
Wat op de opbergkisten staat moet nog een nieuwe bestemming krijgen.
Rechterkant gezien vanaf de trap2 opbergkisten die nog een bestemming moeten krijgen.
met daarbovenop nog 1 doos die uitgezocht moet worden.

De inbouwkast linkerkant, waarin nu overzichtelijk de
spelletjes en het speelgoed zitten.

De inbouwkast de rechterkant, waarin nu cd's en ordners van manlief,
speelgoed,versiering en  vakantiespullen zitten.

Nog een goede plek vinden door dit tafeltje...

 En achter de schotten is het ook redelijk opgeruimd. Ik weet tenminste nu waar alles staat,
wat er nog is en hoef niet 200 dingen aan de kant te zetten om ergens bij te kunnen.


Ik ben heel erg blij dat alles nu eens lekker opgeruimd is! En nu houden zo! Komende tijd aan de slag met de 1e verdieping, hoop daar ook zo'n mooi resultaat te kunnen bereiken.

13 opmerkingen:

 1. Prachtig zeg! En daar mag je ook behoorlijk trots op zijn! Hier kijk ik soms ook wel eens terug en verbaas me er dan ook altijd weer over wat allemaal veranderd (verbeterd!) is door de jaren heen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie nette zolder zeg. Leuk zo'n terugblik, je mag hier inderdaad heel trots op zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een verschil zeg. En ook veel werk verzet. Ziet er mooi uit zo

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jullie zolder ziet er nu wel heel netjes en geriefelijk uit. Hebben jullie er ook van geprofiteerd om het dak te isoleren (of te laten isoleren ) of zat er al isolatie voor de renovatie ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig was het dak al geïsoleerd. We hebben er wel over nagedacht dit te laten doen, maar was gelukkig dus niet nodig!

   Verwijderen
 5. Fijn zeg dat dat dan allemaal opeens in zo'n flow gaat.
  Herkenbaar ook ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo, dat is mooi geworden zeg! Wat een prachtige lichte ruimte is het nu!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Netjes hoor! wat een verschil zeg. Ik ben afgelopen dagen je blog wat aan het doorspitten geweest. Ben ook een prematuurmama helaas, of gelukkig natuurlijk! want ze leven nog en het gaat goed met ze. Sinds de geboorte van onze tweeling kon ik minder werken omdat een van hen nogal ziek is geweest en een jaar in het ziekenhuis lag. Dit heeft me door mijn financien doen gaan en ik kwam terecht op consuminderblogs. Inmiddels werk ik al 3 jaren m.b.v. ouderschapsverlof de helft van mijn uren. Vraagje, heb je ook meegeschreven op kleinekanjers of een ander forum? Groetjes E

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je mijn blog hebt doorgespit. Dat moet zwaar zijn geweest het eerste jaar. 1 kindje in het ziekenhuis is al zwaar, maar dan ook nog een om thuis voor te zorgen.

   Nee, ik heb verder niet geschreven op andere fora. Het bleek toch dan onze situatie vrij specifiek was en ik daarin niet de herkenning vond die ik zocht. Wel via fora contact gekregen met een moeder van een prematuur die ook jaren sondevoeding heeft gehad en een moeder van een kindje met een vergelijkbare hartafwijking.

   Verwijderen