donderdag 23 januari 2014

Het kiezen van een peuterspeelzaal

Nu zoontje ruim 2 jaar is, zijn we ons langzaam aan het oriƫnteren op een peuterspeelzaal. Nu is een peuterspeelzaal misschien nog niet zo spannend, maar een peuterspeelzaal is meestal verbonden aan een basisschool. Vaak stromen die kindjes dan door naar die basisschool, vriendjes gaan ook mee, dus is het wel fijn om hier bij de keuze alvast over na te denken.

In onze woonplaatsen zitten 8 basisscholen en 4 peuterspeelzalen. 2 peuterspeelzalen zijn op loopafstand en ergens in maart is de opendag, dan willen we op beide eens een kijkje gaan nemen. Maar er komt schooljaar 2014-2015 ook een nieuwe school deze kant op met democratisch onderwijs wat mij erg aanspreekt. Bij deze school is ook een peuterspeelzaal, alleen de exacte locatie voor de school is nog niet bekend.

Nu ben ik best bereid om een stukje verder te fietsen, maar het kan ook nog zijn dat de school wel in onze gemeente komt, maar in een omliggende plaats. Dat maakt het dan toch weer een stukje lastiger.

Ik sta achter het principe van natuurlijk leren. Ik moet me er nog verder over inlezen hoor, maar wat ik tot nu toe heb gelezen spreekt mij en ook manlief erg aan.

Vandaag hebben we in ieder geval zoontje op de wachtlijst laten zetten voor deze nieuwe peuterspeelzaal, want in augustus komt er misschien een plekje vrij. We kunnen er natuurlijk altijd nog vanaf zien. We gaan in maart naar de opendag van deze democratische school op de huidige locatie en ook naar de twee andere peuterspeelzalen. Daarna hoop ik dat er ook wat meer duidelijkheid komt over de locatie van de nieuwe school en we zoontje definitief kunnen inschrijven. Het zal waarschijnlijk toch pas na de zomervakantie worden dat hij van start gaat en ik kan me ook echt niet druk maken om een paar maanden later starten.

14 opmerkingen:

  1. Ik ben echt serieus jaloers op een democratische school in de buurt, zou ik echt geweldig vinden als dat hier was! Helaas, onze kleine man gaat waarschijnlijk naar de peuterspeelzaal van de Vrije School en daarna zien we wel weer verder. Stiekem zou ik het liefste thuisonderwis geven, maar in de keuze sta ik voorlopig nog alleen. We zullen zien wat de toekomst gaat brengen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben ook heel blij dat de democratische school deze kant op komt. Eerder kon ik hier dus ook niet voor kiezen. Maar alles is nog heel erg vaag, locatie nog niet bekend e.d. Dus dat stemt me dan wel weer wat minder positief. Maar hij kan natuurlijk ook eerst naar een andere psz en daarna overstappen of bij het basisonderwijs pas overstappen, dan is de school 1,5 jaar gesetteld en draait alles misschien wat beter.

      Verwijderen
  2. Hier geen keuze, in ons dorp is er maar 1. Wel 2 basisscholen en dat was ook niet zo moeilijk kiezen want de ene is veel te groot voor ons kind. En wij zijn zo blij dat wij hem naar de goede school hebben gestuurd want hij is nu halverwege het jaar doorgestroomd naar groep 3. Omdat ze hier de aandacht er voor hebben en op de andere school was hij compleet ondergesneeuwd.
    Maar onze kinderen zijn/gaan niet naar de peuterspeelzaal, ze zaten/zitten op de creche. Die wel naast het niet leuke schoolgebouw staat maar ik luister echt niet naar andere ouders. Vriendjes maken komt later wel, je moet naar je gevoel luisteren. Want anders had ik nu helemaal een dood ongelukkig kind gehad en die nu helemaal hypert omdat hij eindelijk zit waar hij wil zitten en dat is groep 3.
    Veel succes bij het maken van een goede beslissing ook al vind ik dat bij een peuterspeelzaal wat minder nodig, een basisschool vind ik veel belangrijker.

    groetjes,
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vriendjes maken ze nog niet op die leeftijd, ze spelen vooral naast elkaar en niet met elkaar. De meeste vriendschappen kristalliseren zich pas in groep 2 uit als ze met elkaar gaan spelen. En verder kijk goed naar of het schooltype geschikt is voor je kind, niet elk kind is geschikt voor de vrije school en niet elk kind is geschikt voor jenaplan etc.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een schooltype wat jezelf erg aanspreekt kan inderdaad ongeschikt zijn voor een kind. Binnen een gezin kan dit zelfs verschillen. Helaas van dichtbij meegemaakt. Zusje bloeide op de vrije school, vervolgens drama's met haar broertje op dezelfde school. Belandde uiteindelijk met 4 jaar leerachterstand in het speciaal onderwijs! Dus kijk je naar je kind en projecteer niet je eigen wrnsen op je kind

      Verwijderen
    2. Helemaal mee eens hoor, maar met 2 jaar kan ik daar helaas nog weinig over zeggen. Manlief heeft ook op speciaal onderwijs gezeten, dus ik hou daar ook zeker rekening mee. Maar je moet ergens beginnen toch om te zien of het past? Sowieso bezoeken we dus alle opendagen om een goede indruk te krijgen....en hij krijgt over een paar weken ook een psychologische test in het kader van zijn vroeggeboorte, ben benieuwd of daar ook nog iets uitkomt waarmee we rekening moeten houden bij het kiezen van een school.

      Verwijderen
  4. Je hebt in ieder geval heel veel keuze! Zijn de prijzen per peuterspeelzaal nog heel verschillend?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De reguliere peuterspeelzalen hanteren allemaal hetzelfde tarief. Van de nieuwe peuterspeelzaal die hier komt weet ik nog niet wat het tarief is, dat ga ik op de opendag eens navragen.

      Verwijderen
  5. Oh die school lijkt me echt zo tof! Bofkont als je daar vlakbij woont zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heb je weleens nagedacht over thuisonderwijs? Als je affiniteit hebt met natuurlijk leren en onderwijs op maat zou dat best passen! Google maar eens..er zijn ook in Nederland verschillende websites over!
    Wij zijn in elk geval enthousiast :-)
    Groetjes, Heidi

    BeantwoordenVerwijderen
  7. DL is nooit naar een peuterspeelzaal geweest. Ze heeft zich wonderbaarlijk snel aangepast aan het ritme op de basisschool. Achteraf weet ik niet of ik haar de eerste 4 jaar thuis zou hebben gehouden, want via de peuterspeelzaal leren ze wel om zich aan te passen aan de dynamiek en de regeltjes van school. Daar had ze namelijk in het begin wel moeite mee maar ook daarin gaat ze nu feilloos in mee.
    Ikzelf ben ook grote fan van vrij onderwijs, al dan niet Montesorri of Vrije School. Uiteindelijk heb ik me laten leiden door de kwaliteit van het onderwijs. De rapporten van Onderwijsinspectie over deze scholen waren ronduit beneden het niveau dat toch minimaal behaald moet worden. We hebben uiteindelijk voor een katholieke school gekozen dus het reguliere onderwijs. Redenatie erachter was dat DL er toch aan moet wennen dat ze niet altijd een keuze heeft en dus ook taken of opdrachten moet doen wanneer dat vanuit school van haar verwacht wordt. Ik denk dat ook een duidelijke structuur beter voor haar is want ze is een beetje een fladderaartje. We proberen naast de basisscool haar wereld te verruimen door misschien wat minder standaard aan te bieden. Op die manier proberen we wat tegengewicht te bieden.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat mij opviel aan de democratische school was hun opmerking over de uitstroom. Die uitstroom wordt grotendeels bepaald door de instroom die je hebt. En met een schoolgeld van 3000 euro per kind per jaar trek je geen laag opgeleide ouder populatie. Dus de kans op een boven gemiddelde uitstroom is veel groter. Dus ligt die uitstroom aan HUN opleidingskwaliteiten of aan de stimulatie en de genen pool van de ouders?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar heb je zeker wel gelijk in. Overigens wordt de school op de nieuwe locatie door de overheid bekostigd, anders zouden wij het ook niet kunnen betalen.

      Verwijderen
  9. Dit type onderwijs is vooral populair onder blanke hoog opgeleide ouders. Wij zitten ook op een school met een dergelijke populatie, maar dan een ander type onderwijs. Ook 1 die niet zo vaak voorkomt: Freinet.

    BeantwoordenVerwijderen