vrijdag 10 januari 2014

Onverwachte rekening

Vandaag kwam manlief met een minder fijn bericht thuis. We hebben het aantal privékilometers met zijn lease-auto overschreden met ruim 3000km en moeten nu bijbetalen. Een rekening van ca. € 1250,--.

Ergens wist ik wel dat er een max. aantal privékilometers in zijn contract stond, maar ik wist niet precies hoeveel. En voor mijn gevoel gingen we wel goed met het autogebruik om, geen onnodige ritten e.d. Maar met familie op ruim 130km afstand en een autovakantie naar Denemarken lopen de kilometers natuurlijk wel snel op.

In september 2012 ging mijn lease-auto weg en we hebben toen geen andere 2e auto gekocht. We wilden eerst eens kijken hoe het met 1 auto zou bevallen. Eigenlijk bevalt het prima, manlief heeft de auto mee naar het werk en ik doe gewoon alles lopend en op de fiets en soms pak ik de bus of trein. In het weekend maken we wel eens een rit naar familie of vrienden. Alleen met vakantie is het soms een beetje passen en meten, want het is een kleine auto.

€ 1250,-- is natuurlijk een fors bedrag, maar als je het over een heel jaar bekijkt is het denk ik een toch een stuk voordeliger als dat we zelf een auto hadden aangeschaft. Natuurlijk zit je met de kosten van de auto zelf, onderhoudskosten, maar ook wegenbelasting en benzine. En dan hadden we misschien wel meer kilometers gemaakt dan 3000.

Manlief vond het volgens mij een beetje moeilijk om te vertellen. Meer omdat hij zich nooit bezig houdt met dit soort dingen en dus ook niet echt mij duidelijk had gemaakt dat er een max. aantal kilometers was e.d. Maar ik vond het niet zo'n probleem, de buffer is groot genoeg. Enige vervelende vind ik dat we hier niet op hebben gerekend en anders misschien nog iets zuiniger hadden kunnen doen met de kilometers. Manlief kreeg een soort van betalingsregeling aangeboden waarbij t/m juni 150 euro op zijn salaris wordt ingehouden en in mei 350 euro extra. Eigenlijk betaal ik het bedrag liever in 1x van onze buffer. Dat maakt het voor mij een stuk overzichtelijker.

Nu gaan we maandelijks de privékilometers bijhouden en proberen wat kilometers te "sparen" voor de vakantie. Verder denk ik dat ik ook maar wat geld in ons budget moet reserveren voor deze kosten, nog even kijken hoeveel we hiervoor wegleggen en waar we dat bij elkaar gaan schrapen.

16 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een flinke rekening, dat is niet fijn. Ik heb zelf ook een lease auto maar die heeft onbeperkte prive kilometers dus geen verrekening als het te hoog is.

  Groetjes Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh balen zeg. Lullig dat ze zich er zo strikt aan houden op zich....
  In een keer betalen, dat probeer ik ook altijd te doen. Het kan maar weg zijn. Dan is het een keer pijn en dan weer verder kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is een rekening waar je inderdaad niet blij van wordt, maar zoals je zelf zegt een prive auto is ook deur. Alleen misschien inderdaad in het maandelijkse budget incalculeren zodat je volgend jaar niet voor onaangename verassingen komt te staan. Als het geld er is gewoon in 1x betalen dan ben je er maar vanaf en hoef je er ook geen rekening mee te blijven houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. oeps dat is echt balen,gelukkig hebben jullie een goeie buffer,

  gr yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. oeps, leermoment moet je maar denken, wij hadden van zoiets geleerd met ons bubbelbad, je word er weer wijzer van en je kan het toch niet terugdraaien, even erdoor heen, liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Inderdaad in 1 keer betalen, anders word je er tot mei aan herinnerd.
  Goed idee om het nu goed bij te gaan houden, dan gebruik je de auto waarschijnlijk nog minder privé.
  En ja, een 2e auto is altijd nog duurder en als hij toch voor de deur staat pak je hem vaker.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik wist niet dat je bij een lease auto ook gebonden was aan kilometers. Wel als je aangeeft dat je er verder niet prive inrijdt, max 500 km p/jaar. En anders betaal je een bijtelling tov de cataloguswaarde, en heb je er verder geen kosten aan, behalve de bijtelling dan, maar ook onbeperkt rijden. Wij hebben div vrienden met een auto van de zaak (lease) die alleen de bijtelling betalen en heel NL doorcrossen voor koopjes want ze rijden toch gratis.
  Kun/ wil jij me vertellen wat dit voor constructie is van je man?
  Maar wel balen, gelukkig heb je een buffer, ik zou het wel in 1x betalen ben je er maar weer vanaf en kun je mss een x-bedrag hiervoor p/maand opzij leggen voor volgend jaar.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja zo was het ook bij mijn werkgever, maar manlief heeft een minder uitgebreide regeling in zijn contract staan. Dat komt waarschijnlijk door de afspraken die de werkgever met de leasemaatschappij heeft gemaakt. Hij kan niet kiezen welke auto hij wil, maar standaard volkswagen polo.Hij kan kiezen wel of niet privérijden. Hij heeft nu dus gekozen voor wel privérijden, daar betaald hij een kleine bijdrage voor per maand en bijtelling. Daarnaast is het max. 12000km per jaar privékilometers. Daarboven betaal je dus extra bij.

   In de toekomst zullen we eens moeten kijken of we toch niet weer een 2e auto kopen en hij zijn auto weer alleen voor zijn werk gaat gebruiken. scheelt weer bijtelling en eigen bijdrage. Maar komen aan de andere kant dus weer veel kosten bij:aanschaf, benzine, onderhoud en wegenbelasting. Ik denk als er ooit een kleintje bijkomt we dit gaan overwegen, want dan zou ik wel een iets ruimere auto willen.

   Verwijderen
 9. Als je inderdaad zo'n 100 euro per maand rekent, is het alsnog een koopje. Ik zou er ook in een keer vanaf willen zijn. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Inderdaad. Dan hebben jullie gewoon de verkeerde constuctie gekozen. Als je een andere constructie kiest, heb je wel meer bijtelling maar dan hoef je je privekilometers niet te tellen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij kunnen alleen de optie kiezen wel privérijden met bijtelling, eigen bijdrage en 12000km privé of niet privé rijden en dan dus geen bijtelling, eigen bijdrage en max. 500 kilometer privé. Dit staat in het contract van manlief. Het hangt dus van je werkgever af wat voor soort contract ze hebben met de leasemaatschappij.

   Verwijderen
 11. De kosten die je nu voor de privekilometers moet betalen die kun je als bijdrage aan leaseauto opvoeren bij de belasting. Scheelt je toch 42% van die 1250 euro ( ongeveer). En de eigen bijdrage die je sowieso al moet betalen voer je al op neem ik aan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hmm dat wist ik niet. Moet eerlijk zeggen dat ik me ook niet zo heb verdiept in de leaseregeling van manlief toen we zijn auto privé gingen rijden, we hadden toen wat andere dingen aan ons hoofd. Maar goed om te weten. Bij de belastingaangifte dus maar even extra aandacht aan besteden.

   Verwijderen
 12. Oeh, da's wel een groot bedrag, en nooit leuk wanneer je er niet op gerekend hebt. Maar je hebt er waarschijnlijk wel genoeg leuke dingen van gedaan (vakantie en familie-bezoek). Da's ook wat waard! Ik zou ook eens gaan rekenen of het hebben van een tweede auto wel loont, want je wil dan toch ook wel een auto ernaast hebben waarin je die grotere afstanden ook nog een beetje comfortabel kan reizen. Dus of je dan met die extra 100 euro per maand uitkan?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Deze kosten kan je inderdaad gedeeltelijk terugvorderen bij de belastingdienst

  BeantwoordenVerwijderen