donderdag 16 januari 2014

Hypotheeklasten weer omlaag!

2 maanden geleden deed ik een verzoek bij de bank om 5000 euro extra te storten op onze spaarpolis van de spaarhypotheek. Na een berichtje dat ik binnen 2 weken antwoord zou krijgen hoorde ik maar niks. Door de feestdagen was het verzoek me ontschoten, maar begin deze maand dacht ik er weer aan. Nog steeds geen antwoord.... dus nog maar een mailtje er tegenaan en vandaag kreeg ik dan eindelijk een kopie-offerte in de email.

De offerte was gedateerd op 12 december en de bank gaf ook aan het document eerder verstuurd te hebben. Blijkbaar is er dus iets mis gegaan bij de post? Want wij hebben het nooit ontvangen. Maar goed we kunnen dus bijstorten en daarmee wordt onze premie-inleg € 38,30 per maand lager. Toch weer een mooie verlaging van de maandlasten.

Maar het levert veel meer op dan dat. Onze hypotheek loopt nog 26 jaar en 10 maanden, oftewel 322 maanden. Dus 322 maanden hoeven we € 38,30 minder te betalen, in totaal dus € 12.332,60. Daar moet natuurlijk nog wel de € 5000,-- extra inleg af. Maar uiteindelijk toch een besparing van €7.332,60! Voordeel van een spaarhypotheek is dat de belastingaftrek maximaal blijft want je lost nog niks af.

De extra inleg hebben we in eerste instantie gedaan om onze maandlasten omlaag te brengen en daarmee flexibeler te worden. Nu laat ons huishoudboekje weinig ruimte voor tegenvallers. Nadeel van een spaarhypotheek is dat je dus wel die 30 jaar lang ook de maximale rente betaald. En of we ook de volle tijd het belastingvoordeel krijgen, moeten we nog maar zien. Hoeveel we ook extra inleggen, maandelijks gaan we niet minder rente betalen, hooguit wordt de looptijd verkort en betalen we dus minder maanden die rente.

Op dit moment betalen we per maand € 788,06 aan rente en 157,87 aan premie inleg. Totaal betalen we dus per maand € 945,93 voor de hypotheek (niet rekening gehouden met de teruggaaf van de belasting). Een enorme hap uit ons budget.
Door deze extra inleg, betalen we nu nog € 907,63 per maand voor de hypotheek. Maar hoeveel we ook extra inleggen,  we zullen dus nooit minder dan € 788,06 per maand gaan betalen, tenzij de rente wijzigt doordat onze rentevasteperiode afloopt over 7 jaar. Ik vind dat nog steeds een groot bedrag. Maar als je het anders bekijkt is onze hypotheek over 27 jaar helemaal afgelost, terwijl we nu "slechts" nog een kleine 130 euro per maand aflossen. En we zijn hypotheekvrij voor ons 60ste jaar, ook een fijne gedachte.

7 opmerkingen:

 1. Vanaf je 60ste hypotheekvrij is zo gek nog niet! Ik kan me voorstellen dat je dit een fijn gevoel vindt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Let wel: als de rente over 7 jaar daalt, gaat de inleg op de spaarhypotheek omhoog.
  Je rentelast daalt wel, maar het voordeel wat je dan hebt van die 5000 extra storting wordt dan kleiner.
  Bovendien kan je spaarinleg nooit naar 0,00 (dus je kunt nooit alleen maar rente betalen) want je moet fiscaal gezien altijd één tiende per jaar van de hoogste jaarinleg blijven inleggen. Dus ga er maar vanuit dat je altijd tussen de 850 en 900 bruto zult betalen.
  Desalniettemin: Goed bezig!!! Geen aflossingsvrij deel dus gegarandeerd schuldenvrij over 27 jaar!
  Hier zijn we nog druk bezig met het aflossen op het aflossingsvrije deel wat ik mijzelf (ben financieel adviseur) 8 jaar geleden heb 'aangedaan'.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja daar heb je gelijk in. Maar ben al blij dat ik het zover omlaag heb kunnen brengen. We begonnen met een maandbedrag van € 1025,-- als ik me goed herinner. Maar ik vind het nu wel jammer dat we geen aflossingsvrijdeel (meer hebben) hadden slechts 6500 aflossingsvrij. Dan hadden we onze maandlasten nog verder omlaag kunnen brengen. Van de andere kant verwacht is de komende tijd toch niks extra's te kunnen aflossen.

   Verwijderen
 3. Mooi zeg, jullie zijn ontzettend goed bezig. Heel inspirerend!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Misschien is na het aflopen van de rentevastperiode de lening over te sluiten naar een ander model. Ik denk dat dit wel kan als tegen die tijd de hyp rente aftrek minder is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben ook bezig om mijn hypotheek versnelt af te lossen. Het toeval(??) wil dat mijn vernieuwde hpotheekofferte ook is kwijtgeraakt in de post. Als het goed is krijg ik komende week deze voor de tweede keer toegestuurd. Ik probeer ieder jaar 4.500,-- extra op mijn hypotheek af te lossen. Ik vind het wel toevallig dat bij ons allebei de offerte zoekraakt.

  BeantwoordenVerwijderen