woensdag 8 januari 2014

Autostoeltjes helemaal zo veilig nog niet

Via feestboek werd ik door een kennis geattendeerd op dit artikel, waarin wordt gewezen op het gevaar van autostoeltjes 0-9 kilo (in de volksmond ook wel maxi cosi gfenoemd)  i.v.m. een daling van de saturatie (zuurstofgehalte in het bloed) een te lage saturatie kan hersenbeschadiging tot gevolg hebben. Het artikel trok gelijk mijn aandacht omdat er vooral wordt gewezen op het gevaar voor te vroeg geboren baby's en baby's met een hartafwijking en laat ons zoontje nou beide hebben (gehad) en sowieso al een belachelijk lage saturatie hebben gehad.

Dat je wordt geadviseerd een baby niet langer dan 2,5 uur in de maxi cosi te laten zitten weet ik. Maar de reden die mij bekend was, was dat een baby weinig bewegingsvrijheid heeft en het slechts is voor o.a. de rug en houding. Maar dat je een baby zo kort mogelijk in de maxi cosi moet laten i.v.m. een saturatiedaling was mij volledig onbekend. En helemaal NIEMAND heeft dat mij verteld, geen enkele arts, geen enkele verpleegkundige en dit was ook niet te lezen in de gebruiksaanwijzing van de maxi cosi die wij kochten. En dat terwijl we zoontje toch ophaalden met de maxi cosi uit het ziekenhuis, hij meerdere malen is vervoerd in de maxi cosi op de brancard in de ambulance en we ook op controle kwamen met zoontje in de maxi cosi op het onderstel van de kinderwagen. Dus mijn eerste idee was dat het bericht wel niet zou kloppen.

Maar helaas niks blijkt minder waar. Want ik stuurde dit artikel door naar de Vereniging voor couveuse ouders en daar kwamen reacties van ouders die dit zelf hadden opgemerkt, omdat hun kind altijd aan een saturatiemeter lag ook in de auto.

Ook op internet vond ik nog meerdere artikelen die dit bevestigen: http://www.undesigning.nl/productergonomie/2010/12/adembenemende-autostoel/ en
http://pediatrics.aappublications.org/content/132/2/326.abstract?sid=29c16ff3-90b6-4654-86c1-f669c5b37ef9.

Het advies dat in het eerste artikel wordt gegeven is
  1. Blijf de autostoel gebruiken en vertrouwen! Autostoelen bieden de broodnodige bescherming bij een aanrijding of noodstop. Niets is zo gevaarlijk voor een baby als een autorit zonder autostoel. Maar:
  2. Vervoer een jonge baby alleen met de auto als het echt moet (ziekenhuisbezoek, consultatiebureau). En maak zeker geen lange vakantiereizen.
  3. Laat een jonge baby zo kort mogelijk in de autostoel zitten, dus niet met de autostoel op een onderstel gaan winkelen of wandelen.
  4. Laat het kind ook niet in de autostoel zitten ‘omdat het zo lekker slaapt’, dat is juist gevaarlijk. Wellicht dat het gebruik van een daarvoor geschikte babydrager in de autostoel het makkelijker maakt om een slapend kind uit de stoel te halen zonder het wakker te maken.
  5. Ouders van een te vroeg geboren, te licht of ziek kind, of een kind met een aandoening, moeten extra alert zijn op de juiste manier van vervoer van hun kind, omdat bij die kinderen de kans op zuurstoftekort groter is.

Mijn conclusie is dat het bericht dus inderdaad klopt, maar ik vraag me dan sterk af waarom we hier niet over zijn ingelicht? Met een gezonde baby zou je die voorlichting al verwachten, maar met een baby die al een lagere saturatie heeft al helemaal. En waarom staat dit niet in de gebruiksaanwijzing van de maxi cosi? Of vertelt die geweldige verkoopster bij de Prenetal deze info niet?

Ik had dit graag willen weten. Zoontje was altijd helemaal overstuur in de auto en als het kon zat ik achterin om hem te kalmeren. Lange ritten maakten we niet, maar we moesten wel regelmatig op controle en als hij dan eenmaal sliep lieten we hem inderdaad wel liggen tijdens het wachten op de afspraak bij de arts. Gelukkig is het altijd goed gegaan, maar ik moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren. Ik ben blij dat ik deze informatie nu wel hem, vandaar dat ik het hier ook graag deel.

9 opmerkingen:

  1. Poeh, heftig. Ben blij dat ik eigenlijk alles te voet kan doen en dus met de kinderwagen. Schrik er echt van!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op een een of andere manier wist ik dit ook al (dochter is nu bijna 5). Geen idee meer hoe of waarvan. Maar dat het nu dan dus jou niet bekend is geworden is ronduit vervelend. Juist jou hadden ze het meerdere malen op het hart moeten drukken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Fijn dat jij het wel wist. In mijn vriendenkring, waarvan de meeste nu een kindje 1-2 jaar oud hebben, wist bijna niemand dit. Wel dat je ze er niet te lang in moet laten, maar alleen met de reden voor de ontwikkeling/rugklachten e.d. Niet dat het ook had te maken met saturatie. Ergens moet die informatie dan verloren zijn gegaan? Wij zijn de eerste maanden niet bij het cb geweest, domweg omdat we toen nog volledig onder controle van het ziekenhuis stonden en hij daar ook de inentingen kreeg. Dus misschien is dit wel een taak van het cb?
    Maar waarom worden die adapters dan nog verkocht om je maxi cosi op het onderstel van een kinderwagen te klikken? Dat nodigt juist uit tot langer dan noodzakelijk je baby in dat ding te laten zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Onvoorstelbaar zeg! Ik wist dit ook niet, en onze kinderen zijn (vooral vanaf drie maanden gelukkig) veel in de Maxi-Cosi op het onderstel rondgereden. En ons kleinste couveusekindje (die nu al 14 is) was nog zo klein toen hij thuiskwam dat hij er helemaal niet inpaste. Gelukkig maar! Maar niemand heeft het ons verteld, wel legden ze uit in het ziekenhuis hoe je een grote handdoek zo kon vouwen dat het kind wel in de Maxi-Cosi paste, vanwege het vervoer in de auto naar huis.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben blij dit te lezen nu ik zwanger ben van de eerste. Bedankt voor de tips.
    Marieke

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nou zeg, ik ben ook blij dit te lezen! Ik ben me toevallig de hele ochtend al aan het inlezen in de wondere wereld van de kinderwagens en autostoeltjes. Ook ik ben alleen die informatie tegengekomen over motoriek & ontwikkeling (beweging). Dus was ik sowieso al niet van plan ons eerste ukkie daar lang in te laten zitten. Maar van die saturatie-daling schrik ik ook. Goed om te weten, dus nogmaals dank!

    Wat ik me dan wel afvraag... hoe zit dat dan (qua motoriek/ontwikkeling/saturatie) als je je baby in een ergonomische drager hebt (geen bungel dus)? Daarin kan het tenslotte ook niet vrij in bewegen?

    Groeten Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Soms kan het niet anders. Toen mijn eerste geboren was, was ik afhankelijk van het openbaar vervoer. Dus ging zoonlief mee in de maxicosi, en had ik een special klein onderstel wat je met 1 hand kon oppakken. Bij het uitstappen ging de maxicosi daarop, en de draagstang fungeerde als duwstang. Dit duurde uiteraard geen uren.
    Zoals hieronder ook vermeld, vraag ik me ook af hoe het zit met die draagdoeken. Een nichtje van mij lag te pas en te onpas in zo'n draagdoek. Daar liggen ze ook helemaal opgekruld in, hoofdje niet eens te zien. Dat leek mij ook niet gezond, zowel voor de rug als voor de ademhaling. Mijn 3 kinderen hebben zoveel mogelijk gewoon plat in een kinderwagen gelegen, en thuis in een bedje of de box.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik dacht ook dat het vanwege het ruggetje was dat een baby niet zo lang in zo'n stoeltje mag zitten. Ik kan me er best wat bij voorstellen dat het niet ideaal is voor de ademhaling ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Bij ons in Canada wordt de autostoeltest (baby wordt 30 min in zijn eigen stoeltje gelegd, wel met saturatie meter) gedaan voordat de kindjes het ziekenhuis verlaten, maar alleen bij prematuren, want die lopen idd meer risico. Ik weet niet of alle ziekenhuizen het in heel Canada doen, maar voor zover ik weet is dit de normale gang van zaken.
    Onze tweeling is al 9 jaar en voor 1 van hun kon ik destijds een ander model stoeltje gaan kopen omdat de saturatie niet goed genoeg was.
    Wel raar dat daar in Nederland helemaal geen aandacht aan wordt besteed
    Inge

    BeantwoordenVerwijderen