donderdag 7 november 2013

Pompoenerij (deel 1)

Een goede maand geleden kocht ik 2 mega pompoenen bij een kleine moestuinder, heerlijk onbespoten en slechts 2 euro per stuk. Nu lagen die pompoenen er dus al weer een tijdje en ze moeten toch een keer verwerkt worden. Een heel werk, want ze zijn echt mega groot en alleen maar liters pompoensoep, daar zit ik niet echt op te wachten.


De afgelopen weken verzamelde ik al recepten met pompoen en inmiddels had ik genoeg verzameld om zo'n pompoen te verwerken. Vandaag was het toch regenachtig en toen zoontje op bed lag 's middags heb ik me er maar eens aan dit project gewaagd.


Ik begon met een gedeelte in de voedseldroger te stoppen. Volgens het droogboekje dat ik heb moet het ca. 9 uur drogen, plakjes van ca. 7mm dik en dan kan het daarna vermalen worden tot poeder en verwerkt in brood- en pizzadegen.


Toen alle lagen gevuld waren begon ik aan een grote pan soep, ca. 6 liter. Ik moest het verdelen over 2 pannen, want heb niet een hele grote.


Ik nam een kom pompoen-preisoep als lunch, manlief nam een kom bij het avondeten en ik deelde nog wat uit. De rest moet ik nog even bedanken of ik dat in ga vriezen of toch maar snel opeten. Eigenlijk is er niet zo veel plek ik de vriezer, dus morgen maar eens kijken of daar nog wat plek te maken valt.


De voedseldroger is nu net klaar en heeft een mooie volle pot gedroogde pompoenstukjes opgeleverd. Sommige stukjes waren nog niet helemaal droog, dus die heb ik nog even terug in de droger gedaan.


Morgen ga ik weer verder met mijn project en heb nog legio aan recepten die ik wil maken zoals, hartige en zoete taart met pompoen, pompoenpuree (ook om te wecken), pompoen zoetzuur, pannenkoekjes met pompoen, pompoen met pasta, pompoen met yoghurt en pompoen whoopie pies. Om dat allemaal morgen te maken, lukt natuurlijk niet, maar nog ideeën en pompoenen genoeg. Want naast deze 2 megapompoenen, heb ik er ook nog 2 uit eigen tuin en 1 uit de groentetas liggen

En alle pompoenpitten bewaar ik ook en ga ik ook drogen, sommige om volgend jaar te zaaien en de rest om ook te verwerken in brood e.d.

8 opmerkingen:

  1. Ik vind die grote zo moeilijk snijden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ohjah superleuk is dat he? Vooral veel Amerikaanse recepten, zelf ben ik ook dol op pompoen. De jonge pompoenen, indien biologisch, schil ik btw nooit, als ik er iets mee kook (soep ofzo of gewoon koken om er pompoenpuree van te maken waar je ook van allerlei lekkere dingen mee kunt maken), scheelt veel werk :-D

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat kun je eigenlijk veel doen met een pompoen zeg. En wat is het dan goedkoop voedsel, als je voor 2 euro er zoveel uit kunt halen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk! En lekker! Ik heb hier ook nog zo''n knoeperd liggen, uit eigen moesuin... Die koester ik hoor! Veel plezier met het maken van al die lekkere recepten, het lojkt wel of je pompoenwekend hebt?! :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  5. die gedroogde pompoenstukjes even door de gesmelte chocolade halen, mmmmh, geniet ervan , liefs marion

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Pompoenconfituur is ook lekker en een andere manier om pompoen te verwerken : 1/2 kg gepelde en in stukjes gesneden pompoen, 1/2 kg appels in stukjes gesneden en 1 kg suiker. Alles samen opzetten en confituur maken zoals 'anders'. Deze confituur heeft een beetje de smaak van abrikozenconfituur en is echt lekker.liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
  7. weet je ik zeg nu bah,maar ik heb het nog nooit gehad dus mag ik ook niet oordelen,maar je bent goed bezig zeg.
    fijn weekend
    liefs yvonne

    BeantwoordenVerwijderen