woensdag 13 november 2013

Hapjes en drankjes voor het bezoek

Regelmatig sta ik voor een zelfde soort dilemma. Wij drinken zelf geen frisdrank en wijn, manlief af en toe een biertje. En koek/chips e.d. eten wij alleen nog in het weekend en meestal kiezen we dan ook nog voor een zelfgemaakte gezondere variant.

Maar als er bezoek komt haal ik toch wel frisdrank in huis en vaak wat extra te snoepen, omdat ik weet dat niet iedereen op een zelfgemaakte pompoentaart zit te wachten. En iedereen houdt ook altijd rekening met mijn vegetarische wensen. Maar als het bezoek dan weg is, is er altijd nog wat over en wat doe je er dan mee? Zelf (met tegenzin) opeten? Weggooien is ook zonde. Soms geef ik het ook aan het bezoek mee, zo van dit eten of drinken we zelf niet, maar bij niet iedereen "durf" ik dat en soms willen ze het ook niet. Nu staat er bijvoorbeeld weer een halve fles wijn in de koelkast, toch maar leeggieten dan? Of een risotto maken?

Ik heb ook weleens van die kleine flesjes frisdrank gehaald voor bezoek, maar die zijn veel duurder dan een grote fles van het goedkope merk en leveren ook nog eens meer afval op. Frisdrank drinkt manlief vaak nog wel op als het over is, dus dan toch maar die grote flessen.

Als er cake over is vries ik het nog weleens in. Maar wat doe ik met overgebleven koekjes? Het is nu ook niet dat hier zoveel bezoek komt dat ik ze tot het volgende bezoek kan bewaren. Dan toch maar van die voorverpakte koekjes kopen? Misschien levert dat uiteindelijk toch minder afval op, of word ik er zelf tenminste niet ongezonder van.

Komt deze situatie jullie je bekent voor? En hoe gaan jullie daarmee om?

27 opmerkingen:

  1. Dit vind ik ook een lastige, want echt met snoep en koek, daar zit ik gewoon niet op te wachten dat ik dat weer naar binnen stop en m'n lijf daar als het ware mee vervuil. Ik maak van mezelf al wel eens een uitglijder, dus daar houd ik het liever bij. Ik probeer het dan vaak maar op te lossen door dingen te kopen die ik zelf niet lust en niet te absurd veel in te slaan. Voor fris haal ik soms ook wel eens blikjes of kleinere flesjes, zodat het makkelijker doseren is en niet een hele fles weg hoeft, als er maar twee glaasjes gedronken zijn. Met koekjes kijk ik naar dingen die voor gewone mensen ook goed door kunnen, maar wel niet té erg ongezond zijn, zoals makronen met agavesiroop ofzo.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat is het ook ik lust het wel, maar wil het niet eten en als het er dan toch is kom ik toch weer in de verleiding.

      Verwijderen
  2. Ik heb dit probleem eigenlijk niet, omdat ik mijn gasten geen dingen geef die ik zelf niet eet. Hoewel? Ik drink geen bier, maar dat blijft natuurlijk lang goed voor een volgend bezoek. Ook kan ik inmiddels redelijk goed inplannen wat ik nodig heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn man is sinds kort gestopt met het drinken van frisdrank. Zelf drink ik al jaren alleen water. Ik heb altijd een paar blikjes Fanta (wel duur, maar ik doe langer met 6 blikjes dan met 2 flessen die even duur zijn) in huis voor als mijn broer komt. En sinds kort maar weer een paar (goedkope) pakjes drinken (huismerk) voor als er kinderen komen.
    Wij krijgen echt heel zelden onaangekondigd mensen over de vloer. Koffie en thee is er altijd in huis.
    Alleen mijn broertje komt zo af en toe langs en soms een paar nichtjes/neefjes.

    Ben ik aan de beurt voor 'koffiedrinken bij mij', dan red ik me met thee/koffie/blikje Fanta en 1 of 2 pakjes drinken voor de kinderen. En ik koop af en toe een koker smarties voor als die kinderen komen. Die verstopt mijn man, zodat ik ze niet op kan eten. Soms hebben ze niets, dan is het op of weet hij niet meer waar ze liggen;) Heb ik een pleister nodig, vind ik ineens een reep chocolade "Wat moest je dan ook in dat kastje! Moet ik weer een nieuw verstopplekje vinden."

    Qua koek is manlief niet gestopt. Al eet hij niet veel. Ik heb altijd wel een cakeje van AH in huis. Al eet ik het zelf niet, ik probeer een beetje suikervrij te leven. Alleen chocolade kan ik niet laten liggen.

    Laatst kwamen er een zwager en zijn collega even langs. Waren aan het werk bij de buren en hielden bij mij hun koffiepauze. Ik wist dat de cake op was. Oeps! Gelukkig had ik nog 2 voorverpakte koeken (Knoppers) liggen. Was ik er weer uit.

    Als ik niets in huis heb voor onaangekondigd bezoek, dan is dat jammer. Maar voor mij geen probleem. Kan gebeuren. Weet ik dat er mensen komen, dan zorg ik er wel voor dat ik wat in huis heb.

    En die halve fles wijn, die is toch al niet meer lekker. Of het moet een dure geweest zijn.... Een fles goedkope wijn, moet in 1 avond op. Tenminste dat zeggen de kenners om mij heen. Ik drink alleen maar water!
    Tja, wijn zou ik dan toch niet meer kopen. Als daar maar 2 glazen uit gedronken worden. Voorraadje (tenminste die heb ik wel) opmaken en dan is het over.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb twee soorten diksap en meng die met bronwater. Dan is het ook "frisdrank"en er blijven geen resten over. "Blijft er van "gewoon gebak"iets over,mijn buurjongen lust alles.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Diksap heb ik altijd wel in huis, mengen met bronwater is een goed idee, maar we hebben toch wel gasten die cola blieven.

      Verwijderen
  5. ik heb van frisdrank die wij zelf niet drinken altijd van die halve liter flesjes. Hebben ze hier ook van het goedkope merk. Altijd nog duurder dan een grote fles, maar dan blijft er in ieder geval niet iedere keer zoveel over. En er zijn er al die gewoon weten dat als ze het niet op drinken ze de rest mee naar huis nemen.
    Als koekjes zijn van die slagroomsoesjes voor in de diepvries misschien een idee (zou je zelfs nog zelf kunnen maken). Of als we het toch over diepvries hebben, wij maken ook wel eens cupcakes of muffins waar dan een gedeelte van in de vriezer verdwijnt voor een volgende keer. Als je van die mini cupcakes maakt zijn ze ook nog eens zo ontdooit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die soesjes is wel een goed idee, want die lust ik zelf niet dus dan kom ik ook niet in de verleiding.

      Verwijderen
  6. Ik blijf zelden met hapjes zitten. We houden zelf van blokjes kaas, worst, wraps, pinda's, andere nootjes, plakjes komkommer, stukjes wortel, cherrytomaatjes, gevulde dadels met roomkaas, peppedews, gedroogde worst, snack spek, stukjes hartige taart, uienstokbrood, piri piri broodjes enz. Dit komt natuurlijk niet altijd op tafel met bezoek maar in ieder geval bij een verjaardag een selectie van hapjes. Ik kijk hoeveel tijd ik heb en wat er nog in de (koel) kast staat aan voorraad.
    Wijn wat over is vries ik in blokjes in, een blokje kan ik in een gerecht gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. O'ja wijn invriezen dat heb ik wel eerder gedaan, maar nu niet aan gedacht. Toch maar eens doen! De hapjes die je noemt heb ik ook niet zo'n probleem mee, het zijn meer de koekjes en chocolaatjes.

      Verwijderen
  7. Restjes wijn kun je makkelijk invriezen in kleine potjes. Heb je dan eens wat wijn nodig bij de bereiding van saus, dan kun je zo'n blokje laten ontdooien voor gebruik.liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Je weet hoeveel personen op visite komen. Dan neem je b.v. een pak koekjes waar er vier of zes in zitten. Chips zijn er ook in kleine zakjes. Het zal wel iets duurder zijn maar je hoeft weinig tot niets weg te gooien. En de wijn zou ik gewoon wegkieperen. Hoewel dat bij ons niet hoeft want mijn man drinkt hem dan wel leeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik koop voor wijndrinkende bezoekers altijd van die kleine flesjes wijn. Zit ruim anderhalf glas in maar je kan ook een kleiner wijnglas gebruiken en er 2 uit schenken. Verder ook diksap in een paar smaken en koekjes bak ik ook zelf. Hapjes maak ik meestal van produkten die ik toch in huis heb (kaas, komkommer, bleekselderij, knoflook, boter, rauwkost etc)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kleine flesjes wijn is ook wel een goed idee. Maar ik heb nu nog een groot aantal flessen staan uit kerstpakketten, relatiegeschenken en meer van die ongein, die ga ik toch eerst maar eens op maken.

      Verwijderen
    2. Dat is meestal geen bewaarwijn, na een jaar gaat de smaak erg achteruit. Schenk dan gewoon geen wijn, is ook geen probleem.

      Verwijderen
  10. Wijn zou je ook kunnen kopen in flesjes van 0,25L. In verhouding duurder dan een grote fles, maar omdat je het minder snel weg hoeft te gooien toch voordeliger denk ik. De bio varianten van de appie vind ik persoonlijk erg goed te drinken. De invriestips vind ik heel handig, ik houd wel van rode wijn door het eten, maar een hele fles komt hier zelden op.
    Wat koekjes betreft eten mijn gasten gewoon mijn zelfgemaakte variant hoor, vinden de meesten leuk om eens te proeven van mijn 'vreemde tic' om suiker- en tarwevrij te eten. Toch ook een beetje de missionaris in mij denk ik, haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Als het witte wijn is, stel ik voor om daarin een pond zuurkool met een klontje boter te stoven. Dat eet je dan met gekookte of een gepofte aardappel en een worstje/ kotelet/ bal gehakt. Geloof me dat is heel erg lekker.
    Rode wijn kun je gebruiken in een stevige stoofpot of stoofvlees. Voor alcohol hoef je niet bang te zijn dat kookt eruit. Dus je kleine man kan gewoon mee-eten tenzij hij de smaak niet kan waarderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. De koekjes kan je ook invriezen en een volgende keer gebruiken als bodem -met boter- in een cheescake oid.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Tja, daar hebben wij een puber voor ;-) Die eet en drinkt alles wel op na een verjaardag. Nee, niet de wijn en het bier he! Maar dat drinken wij zelf wel. Aan hapjes haal ik alleen maar in huis wat we zelf ook lusten.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ikben misschien een hele slechte gastvrouw maar ik haal geen speciale dingen in huis voor gasten. Ik koop alleen dingetjes die wij zelf ook eten en drinken. Ik heb daar eigenlijk nog nooit een opmerking over gehad. Taart, cake of koekjes maak ik altijd zelf en dat vinden mensen meestal nog leuker ook dan iets uit de winkel. Heb je over dan kun je het invriezen. Heel soms neem ik ook wel eens wat mee naar het werk en mogen mijn collega's het op eten.
    Ik ben onlangs begonnen met het invriezen van restjes wijn. Ik doe dat in de ijsklontbakjes. Als ik dan een kleine hoeveelhied nodig heb voor een gerecht haal ik dit zo uit de diepvries. Ideaal want ik vind het vaak ook weer zo zonde om een hele fles wijn aan te schaffen voor een recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Waarom maak je geen uiensoep met de overgebleven wijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wij krijgen niet zo heel vaak bezoek! Met verjaardagen koop ik wel sinas en chips, maar sterke drank eigenlijk nooit. Dat is dan gewoon pech voor het bezoek…. Misschien hebben we daarom wel zo weinig visite!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Chocola kun je lang bewaren en smelten om ergens in te gebruiken. Je kan ook een lekker toetje van verkruimelde koekjes maken, een laagje zelfgemaakt jam en kwark. Voor het weekend dan natuurlijk

    BeantwoordenVerwijderen
  18. ik ben wel gestopt met allerlei zaken in huis halen voor andere mensen ,of het moet een gepland bezoek zijn , en dan nog haal ik niet al te veel in huis, wijn haal ik in kleine flesjes ,want weggooien vind ik zonde en invriezen voor later gebruik daar heb ik niet genoeg ruimte voor, verder haal ik voor bij de koffie iets wat je langer kunt bewaren ,voor het geval dat het niet opgaat en koffie heb ik alleen in zakjes omdat ik zelf geen koffie drink en in het verleden regelmatig een pak koffie openmaakte voor visite ,wat ik dan later weer kon weggooien omdat het te lang bleef liggen, limonade haal ik wel,maar gewoon het huismerk, en als hartig hapje haal ik liever noten in huis en rauwkost.

    BeantwoordenVerwijderen